Annons

Tips på att fotografera djur (hästar)

Produkter
(logga in för att koppla)
Jag är ytterst tacksam ändå!!
Skall se om man kan ta en svängom till biblioteket här i stan, arbetslös som man är.

Tack igen!
 
Särtryck ur FOTO: "motivskolan"

Ni tänker nog på FOTOs särtryck "Motivskolan" på sid 46-51 där Jan Gyllensten skriver om hästfoto "Ge akt på svansen".

Jan Gyllensten och hans fru Lotta är två av våra bästa hästfotografer.

Särtrycket köpte jag på Naturfotofestivalen i Vårgårda 2003, kostade mellan 30 och 50:-.

"Motivskolan" gick som en serie i fjorton avsnitt i FOTO.

FOTO ges ut av Allers Förlag AB, 251 85 Helsingborg.

Conny, om särtrycken är slut så kan du maila mig din adress så kopierar jag och skickar i posten.
 
Massor av tålamod och massor av knäppningar för att få någon bild man gillar? Så är det åtminstone med hundar, snabbare än den snabbaste kamera. Lycka till!
 
Yann Arthus-Bertrand

Här ( http://www.yannarthusbertrand.com/yann2/affichage_bestiaux.php ) är lite inspiration för hästfotografer.

Hans bilder på grisar och kor är också fina: tryck "meny" och sen "Bestiaux Cattle Ganados". Härligt att se ägarnas stolthet och deras vänskap med djuren.
Gillar bland annat engelsmannen med sin bagge ( http://www.yannarthusbertrand.com/yann2/affichage_bestiauxAutre.php?reference=BB-061&pais=Bovins ) och fransmannen med sin 1,5-tonstjur ( http://www.yannarthusbertrand.com/yann2/affichage_bestiauxAutre.php?reference=BB-080&pais=Bovins )
 
Jag brukar också fota hästar eftersom familjen och vänner har många. Det jag har lärt mig av mina trial & errors är att de blir rätt nervösa när man kommer med kameran nära deras ögon och när hästarna känner sig instängda i ett hörn - då kan det tydligen bli risk för nedtrampning. Så håll alltid en "flyktväg" öppen. Som andra tidigare sagt så hjälper inte hojtandes för att få deras uppmärksamhet, men lite gnidande av en plastpåse t.ex. funkar varje gång (de tror nog att de ska få godis) :)

Att experimentera efteråt i PS är ju alltid kul, men jag tycker att det ger en extra kick att få fram resultat på plats. På bildexemplet nedan har jag "simulerat" en snöstorm (på en otroligt vacker dag) genom att ha lite längre slutartid och skaka kameran lite - och det funkade tro det eller ej :)
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm?_q=1&ID=175758
 
Hästar i miljö

Den här är jag ganska stolt över, om jag får vara så förmäten.
http://www.zenadsl5763.zen.co.uk/sitemorocco/whitehorsefull.jpg
Inga tricks - inte ens någon speciell idé. Den kom bara 'i farten' när ett par vänner tog oss runt till stallarna till en ridklubb utanför Rabat i Marocko. Gillar miljökänslan och färgerna.
Hästmiljön kan kanske vara intressant att ta med? Ljus som faller in i stall. Damm från hö och strö. Ångande hästar. Betsel och don.
(Svartvitt vore inte heller fy skam just för sådana dunkla ställen som stall ju ofta är.)
/Gitte
 
Hejhopp!

Har dom senaste tre dagarna fotografert över 50hästar! innan det visste jag inte inte nått om hästar och fotografering av dom. ett måste (i alla fall för mig) är att ha med sig nån som är duktig på hästar och kan få dom att stå som man vill (= sen tycker jag att det räcker med ett bra teleobjektiv på kanske 200mm för att få jättefina bilder av t.ex. huvudet. hästen är så fin i sig.

http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm?set=lp&ID=257004
 
Själv har jag haft mycket nytta av mitt 70-300 objektiv. Ett tips är att släppa hästen i en rymlig hage och få den att ge lite utlopp för sin energi.. behövs ett bra tele och lite tur så blir det kanonfina bilder :)
 

Bilagor

  • whalemini.jpg
    whalemini.jpg
    48.8 KB · Visningar: 551
Kan rekommendera Fälttävlan för lite mer action.
IMG_3420.htm
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.