Det man måste förstå är att vad som händer på sensorn inte har ett skvatt med generell fototeori att göra. Exponerar du en usel sensor lika mycket som en bra, så är ju exponeringen samma. Att sen själva sensorn ger olika utsignal beroende på konstruktion är något helt annat, men möjligen gör detta att mitt eget resonemang är ännu mer relevant.
Det är INTE antal fotoner (eller signal/brusförhållande) per yta som avgör bildens ljushet. Har du dubbelt så stora pixlar på en dubbelt så stor sensor så räcker det med halva exponeringen för att ha möjlighet (det är här sensorgenerationen spelar in) att inhämta informationsmängden X. Då behöver nämligen signalen från respektive pixel förstärkas lika mycket, trots att ISO-talet är dubbelt så högt på den större sensorn. Alltså säger ISO ingenting intressant om man inte tar med sensorstorleken i den totala beräkningen.
Alltså; exponering GÅNGER yta är det som avgör vilka möjligheter man har att skapa en vettig bild. Har du dubbelt så stor yta så behöver du bara halva exponeringen.