iBoat
Aktiv medlem
Med en oskarp mask förändrar man negativets gråskala. Ett för hårt negativ som är svårkopierbar kan ändras till en mjukare gradation.
Det är en gammal uppfinning. Den kända porträttfotografen Rolf Winqvist
fick förbättra hudtonerna med en sådan mask. eftersom hans speciella ljussättningar gav höga negativkontraster.
Man gör en kontaktkopia av det negativet som skall maskas. För att uppnå en önskad oskärpa lägger man flera genomskinliga negativ emellan. Maskfilm gör man på lithfilm som framkallas i utspädd pappersframkallare. Vid kontaktkopiering överexponeras maskfilmen kraftigt.
Maskfilmen skall passas noggrannt ihop originalnegativet och skuggpartierna övertäcks på det viset så att man får en flackare gradation. Olika orginalnegativ kräver masker med olika täthet.
Masken skall placeras på originalnegativets blanka sida. Inpassningen måste vara perfekt.
Lyckad resultat ger en kopia med fler gråtoner och bättre skärpa.
Låter som samma princip som vid reproduktioner. Ofta under mina utbildningar får jag frågan varför det heter "oskarp mask". Det är ett ganska konstigt namn på en funktion som ska göra bilden skarpare. Skrev den här texten för ganska längesedan här på FS:
"Värdelöst vetande!
Oskarp mask.
Ganska konstigt uttryck. Begreppet uppstod långt innan bilden blev digital, redan på 50-talet.
Det kommer från en metod man använde för att få skarpare bilder vid färgseparering i reprokamera. Då fotograferade man samma bild 4 gånger genom olika färgfilter för att få fram CMYK som används vid tryckning. För att få fram Cyan ur bilden satte man ett rött filter framför linsen, för att få fram det gula använde man ett blått filter osv.
Innan man började med färgsepareringen tog man en svartvit bild (mask) på en ganska tjock film och med oskärpa.
När den bilden var klar lade man den på den oexponerade filmen. Vad som hände då var att den oskarpa masken spred ljuset på så sätt att det bildades svarta och vita konturer kring alla detaljer med hög kontrast.
När jag började jobba med digitala bilder 1982 var scannrarna utrustade med denna effekt och så småningom kom metoden in i datorerna.
1989 skaffade jag en konsol för bildretusch (Scitex) och då kom "oskarp mask" in i datorvärlden."
Visste dock inte att metoden kan tillämpas vid fotokopiering...
Senast ändrad: