Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Olika mängd ljus med olika objektiv med samma brännvidd?

Produkter
(logga in för att koppla)

Herr M

Aktiv medlem
Kanske en dum fråga. Finns det olika objektiv men med samma brännvidd som ger olika mängd ljus till sensorn vid samma bländartal?

Alltså släpper vissa objektiv av samma brännvidd in mer ljus än andra vid samma bländartal.
 
Ja. I filmindustrin märker man upp objektiven med transmissionsvärdet som komplement till bländarvärdet eftersom det är viktigt att få konsekvent exponering genom en hel scen även om man använder flera objektiv.

Extremexemplen är riktigt gammalt objektiv av avancerad konstruktion och ett modernt obektiv av enkel konstruktion. Det gamla objektivet med många linser och utan antireflexbehandling kanske reflekterar 5% av ljuset per linsyta - det blir inte mycket kvar. Men det nya objektivet har en i stort sett försumbar förlust (Pentax hävdar 0,2% per linsyta) tack vare effektiv antireflexbehandling och få linser.

Utöver reflektionen är det naturligtvis så att tillverkarna tillämpar avrundning till snygga siffror när de anger bländarvärdet. För det mesta avrundar alla sannolikt åt samma håll :)
 
Jag tänkte om det finns objektiv med större diameter fast med samma brännvidd. Det borde väl ge mer ljusinsläpp vid samma bländartal?
 
Nej, bländartalet är lika med brännvidden delad med diametern på ingångspupillen.

Ökar du diametern så blir alltså bländaren större.
 
Skillnaderna har inte med diametern att göra, det är ju bländartalet, utan istället med ljusförluster i objektivet. Även om dagens linser har grymt bra antireflexbehandling så är den inte perfekt, en liten del ljus reflekteras alltså vid varje lins i objektivet. Så objektive med färre linser släpper igenom mer ljus än objektiv med många linser. Och objektiv med bra antireflexbehandling släpper igenom mer ljus än objektiv med dålig eller riktigt gamla helt utan behandling. Äldre objektiv han också ha en tunn hinna/film på interna linser som kan vara olika gaser från t.ex. plaster, avgaser samt även damm. Ett sådant skikt kan ta bort mycket ljus, förutom att det sabbar bildkvaliteten förstås. Har själv gjort rent några stycken, men tyvärr mätta jag inte upp före efter, det var stor skillnad dock och jag kan tänka mig att det handlade om minst ett helt EV steg i åtminstone ett av fallen. Sedan har vi ju även svamp som an sitta mellan linser i objektivet och både förstöra bilden samt äta ljus.

Så för att få mycket ljus, köp objektiv med bra antireflexbehandling. Alla de stora tillverkarna har haft detta läge. Pentax var med sin SMC länge ledande, men jag tror skillnaderna är mindre idag. Av denna anledning undviker jag gamla tredjepartare. Mest beroende på att jag inte vet vilken ARB de har.

Som nummer två kan man titta på antalet linser i objektivet. Fasta objektiv har nästan alltid färre linser än zoomobjektiv, därav följer att fasta objektiv är ljusstarkare än zoomar. Men som tidigare nämnts, skillnaderna är mycket små på någorlunda moderna objektiv. Tänk också på att de extra linserna är där för att göra objektivet bättre och ett likvärdigt objektiv med fler linser har troligen dessa för att kompensera för CA, eller distorsion etc så man kan inte bara gå efter detta. Alla objektiv är kompromisser, och man kan inte få allt på en gång i samma objektiv. Mest ljus ger kanske mer distortion, bästa skärpan ger sämre bokeh, osv... Ett bra exempel på detta är väl Pentax 43/1.9 som togs fram med bokeh som högsta prioritet. Detta ledde till att den inte visat toppskärpa i olika tester, men de som har objektivet älskar det, och det tar fantastiska bilder (jag har tyvärr inget själv....ännu).
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar