Bildstabilserande metoder som heter, stativ, IS, VR, AS och liknande beteckningar kompenserar för de skaningar som fotografen bidrar till.
Rör sig motivet finns det goda möjligheter till oskarpa bilder. Dels genom att det uppstår rörelseoskärpa men även att fokussystemen har något svårare att hitta rätt fokus.
Med objektiv som har möjlighet till stora bländaröppningar kan släppa in mer ljus, vilket gör att kortare slutartider kan användas. Kombineras detta med en kamera som fungerar bra vid höga känsligheter (ISO) kan det bidra till att kortare slutartider kan användas. Med kombinationen av det ovan med bildstabiliserande tekniker ökar möjligheten till bilder där suddighet inte beror på fotografens skakningar.
Färgåtergivningen är kombinationen av kamerans förmåga att återge färger och objektivets förmåga att inte förvränga färger. Något som kan ge underliga färger är kombinationen av blixtljus och omgivande ljus, som sannolikt har olika färgtemperatur. Bästa lösning är en reflektor som är färgneutral (vit) som får reflektera in omgivande ljus på motivet.
En annan lösning är att fotografera i RAW och i efterhand ställa färgbalansen och i vissa fall kombinera två bilder till en så att bilden som helhet får rätt färgbalans, om t ex motivet är blixtupplyst och bakgrunden består av ljuset från en mulen dag.
Jag håller med tidigare skribenter om att det inte är utrustningen som du har i sig som gör att du upplever bilderna med knasiga färger och suddig, det är hur prylarna används som gör det.
Några prylar som kan göra underverk är:
Stativ, t ex ett enbens, som tar bort mycket skaningsoskärpa och är lättflyttat.
objektiv t ex, 50/1,4, som klarar sig med en fjärddels så lång slutartid som ditt 17-40/4.Ett objektiv 16-35/2,8 klarar sig med hälften så mycket ljus som ditt befintliga vilket ger halva slutartiden. Samma gäller 17-55/2,8 IS där även bildstabiliseringen bidrar till möjliga kortare slutartider mot stillastående motiv, genom att reducera fotografens skaningar vid handhållen kamera.
Andra saker att tänka på är minska kaffekonsumtionen, vilket leder till att händerna darrar mindre.
Fota i bildformatet RAW för bästa efterbehandlingsmöjlighet.
Öka storleken på bländaren när du märker att slutartiden blir för lång.
Öka känsligheten (ISO) när du upptäcker att du får för långa slutartider.
Prova gärna farbroderns kamera parallellt med din egen och se om det blir några skillnader och varför det i såfall blir skillnader.
Kan det tänkas att farbrodern har objektiv med bättre ljusstyrka (största bländaröppning), vilket gör att han klarar sig med mindre ljus och därmed kan använda kortare slutartider eller mindre bländare och på så vis få skarpare bilder?
Kan farbrodern tänkas ha objektiv med andra brännvidder?
De alternativa tillverkarna av objektiv som t ex Tamron, Tokina och Sigma gör optik för både Nikon och Canon. Skulle du montera på samma optik, gjord för respektive kamerafabrikat skulle du inte märka någon skillnad på bilderna, så länge du använder samma sätt att fotografera. Enda skillnaden är då kameran, optiken är lika.
Jag är så gott som övertygad om att ett byte till en motsvarande Nikonkamera med en uppsättning objektiv märkta lika (17-40/4) som de du har idag inte på något vis skulle göra någon påvisbar skillnad på bilderna.