macrobild
Avslutat medlemskap
Jeppe skrev:
Jag menar att det finns andra faktorer som påverkar slutresultatet vid höga ISO-känsligheter. Brusreduceringen jobbar t.ex. hårdare. Medans den kanske inte jobbar alls på ISO200. Jag har inga tekniska belägg, utan bara lite funderingar och sunt förnuft . Inget som är D3-specifikt, utan mer så som jag har förstått att signalbehandlingen hos digitala kameror fungerar. Men Mikael kan säkert förklara djupare och kanske korrigera mig om nödvändigt (jag verkar ju ha fel på minnesbanken i kväll )
Jag vill att ni som funderar läser först http://www.qpcard.se/BizPart.aspx?tabId=75
Det är svårt att förstå detta med signal/brus och iso eftersom iso är en benämning men säger ingenting om antalet elektroner eller "kvalitet".
Exempel fotografering med två olika kameror. SLR och kompaktkamera. En sensor som har en stor enskild pixelyta av ca 8,5 mikrometer (exv 5d, nikon d3) och en kompaktkamera som har en enskild pixelyta av 1.9 mikrometer exv Canon G9 så har den enskilda pixeln olika förutsättningar att träffas av fotoner pga storleken. Antalet fotoner som träffar ytan bestämmer antalet elektroner som går att utläsa.
Eftersom en Canon G9 med en mindre enskild pixelyta inte kan samla lika många fotoner och generera samma mängd elektroner under samma tid och bländare som den större sensorn kan med sin större enskilda yta så har alltså den mindre inte samma signalnivå räknat i antal elektroner.
Detta ger två alternativ, ett är att förlänga exponeringstiden av den mindre enskilda sensorytan så denna mindre yta kan samla på sig ett lika stort antal fotoner som den större.
Förhållandet blir därmed inte detsamma mellan de två kamerorna vad det gäller exponeringstid, bländare och "iso".
Det andra är att godta ett antal färre elektroner och kalla den för 100iso.
100iso är alltså inte i antalet elektroner samma sak om man jämför de två olika sensorerna från de två kamerorna beroende på skilnader av enskild pixelyta och förmåga att samla in fotoner under en given tid.
Förmågan att kunna samla in ett antal fotoner under en given tid är alltså grunden till allt vad som har att göra med en digitalkameras förutsättningar vad det gäller dynamiskt omfång brus och upplösning = kvalitet.
Förutom att en större yta kan fånga fler fotoner så kan man med hjälp av microlinser förbättra insamlingen av fotoner samt brusreducera på olika sätt.
Om två kameror har ungefär samma förmåga till well Capcity exv 5d och d3 så bör ingen skilnad ses i lägsta iso där sensorerna har sitt optimum vad det gäller bästa signal och lägsta brus. Här har Nikon valt ett isoområde som motsvarar 200iso och uppåt.
Brus finns dock alltid oavsett hur många elektroner som kan samlas innan utläsning och uppstår av flera orsaker.
Här kommer de olika tillverkarnas lösningar in, en är exv Canon som gör två insamlingar, en av elektroner/signalnivå och en med brus därav den idag bästa lösningen när det gäller upplösning och där färre elektroner kan registreras=högt iso.
För att inte bli för långrandig så föreslår jag att ni köper nästa nr av Proffsfoto där Lars Kjellberg förklarar ämnet utförligt
Mikael
Senast ändrad: