Jag tror att problemet återigen är att man anser att vissa attribut i bilden står för en bestämd sak. Här är det uppenbart den rutiga kjolen och de vita knästrumporna som är dessa attribut. Vi har ju haft liknande diskusioner när det gäller stringtrosor, rakade könsorgan, piskor, handbojjor och så vidare. Detta är enligt mitt sätt att se på saken ingen skillnad.
De bilder jag syftar på när jag talar om konstiga japaner handlar till största delen om flickor som ser mycket unga ut, de har små till nästa inga bröst. Håret är ofta uppsatt i två toffsar eller bär ett hårband. Uniformen består för det mesta av kort kjol placerad så att man kan se trosorna om hon bär några, Hon i majoriteten av bilderna en sjömansskjorta på sig. Det vill säga ett mycket tydliga uniformsattribut än en vit skjorta. Strumporna är ofta knästrumpor men färgen varierar och de är ofta nerhasade till vristen. Ofta finns det andra skolattribut med i bilden såsom en tydlig skolväska, skolbänk, griffeltavla osv...
Jag skulle vilja säga att många inte ser bilden de tittar på. De ser attributen bilden är uppbyggd av och drar därefter sina associationer efter dessa attribut utan att se helheten. Precis som Jan skriver så kan inte ett enskilt attribut tillskrivas en enskild sorts bilder. Man bör överväga vilka andra fall som finns där dessa attribut kan förekomma. Lite grann som med dokumentärfotografi.
Visar jag en bild på en radiostyrd bil, visar jag då en bild av en pojkverksamhet, tjejverksamhet eller är det min 56-åriga farsa som leker? Majoriteten skulle antagligen ta det första pga att attributet radiostyrd bil förknippas med pojkar i yngre tonåren och yngre. Det antagande är grovt fel att göra med bara en bild av en bil som grund. Lika lite kan jag göra antagandet att fotografen vill visa småflickor pga vita knästrumpor och rutig kjol. Så vida inte fotografen medgett att det är detta som är hans avsikt så anser jag det vara felaktigt och jag skulle ta det som ett personligt påhopp om jag var fotograf.
/maverick