Annons

Kameramobil som ersätter kompaktkameran?

Produkter
(logga in för att koppla)

Tesslagirl

Aktiv medlem
Jag sitter med en canon ixus 8515 kompaktkamera som allt för ofta glöms att ta med. Är alltså ute efter en ny mobil som tar lika "bra"/eller bättre bilder än min kompaktkamera.
Något att ta semesterbilder med som man ofta max skriver ut i 10x15 format.
 
Jag sitter med en canon ixus 8515 kompaktkamera som allt för ofta glöms att ta med. Är alltså ute efter en ny mobil som tar lika "bra"/eller bättre bilder än min kompaktkamera.
Något att ta semesterbilder med som man ofta max skriver ut i 10x15 format.

Finns tyvärr ingen mobilkamera som "tar" bra bilder ! Inte ens smartphones även om det skryts om det i reklam ! Ska du ta semesterbilder så köp en bättre kompaktkamera istället ! Även om det snackas i reklam om antal megapixlar, HD m.m. så har en mobil bara skitoptik,och bra optik är det viktigaste för att få bra bilder ! Mvh.
 
Förutsatt att ljuset är hyggligt och att man inte avser göra större förstoringar än 10x15cm så finns det mobiler som tar "tillräckligt bra" bilder. Jag har själv en SE C901 som jag tycker tar bra bilder så länge ljuset är okej. Tryter ljuset så blir det tristare, även om den har en "riktig" blixt. Blixten hjälper såklart till mycket och jämför man med mobiler som inte har nån riktig blixt blir resultatet med C901 betydligt bättre, men... Man märker ju åxå att det dynamiska omfånget inte är lika bra som på "riktiga" kameror.
Tittar man på bilderna är det åxå solklart att den verkliga upplösningen inte är i närheten av de 5Mpix som bildfilerna är på, men för 10x15cm behövs ju inte mer än 1-2Mpix och det får man nog ut, i verklig upplösning när ljuset är bra.
Det stämmer dock, som Jonas säger, att det finns inga mobilkameror som kan mäta sig med en "riktig" kamera. Även de allra billigaste kompakterna är i regel ett par snäpp bättre än de allra bästa mobilkamerorna.

Nu är väl just C901 utgången (kanske går att få tag på på enstaka ställen), men exempelvis ska väl Nokia N8 och SE Satio vara bra vad gäller foto, vad jag hört/sett/läst.
 
Bilder

Hej!
Har varit inne på samma spår som du, men tyvärr så hittade jag ingen. Hade 8mp samsung 8910 som skulle vara ok kamera, men vill man ha någorlunda bildkvalité så är det nog så att det är en kompakt som gäller. Men å andra sidan så kanske du får bilder om du har en bättre kamera i mobilen än inga bilder alls om du glömmer vanliga kameran hemma. Men bättre bilder blir svårt.
Hälsn. Magnus
 
Det finns rätt många mobiler som kan ersätta en kompaktkamera idag, det handlar mest om vad man använder bilderna till och vilka funktiner man vill ha i sin kamera. Den största begränsningen för `normalknäpparen` ligger nog inte i bildkvaliten utan i handhavandet, eftersom många mobiler har begränsade inställningsmöjligheter för kameran och fysiska knappar att jobba med.

Man kan nog rent av säga att mobilen redan ersatt kompaktkameran (tja, mobilen är ju en kompaktkamera..), eller åtminstone är på god väg att göra det? Jag gissar att det redan knäpps mer bilder med mobiler än med traditionella kompaktkameror, och när en tredjedel av världens internetanvändare är aktiva på facebook kan man nog tala om att vi använder våra bilder annorlunda än under kompaktkamerans glansdagar.

Det kommer nog alltid finnas en marknad för traditionella kompaktkameror, men jag tror att de blir mer specialiserade, och inriktade mot mer ambitiösa hobby- och proffsfotografers krav på ett kompakt alternativ till systemkameran.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.