Aha, tänkte inte på det. Men nu fattar jag vad du egentligen frågar om.
Man borde alltså prata om slutareffekt istället för slutartid. Slutarens efektiva ljusöppning som en funktion av öppningstid, öppen tid och stängningstid.
Exponeringen som helhet skulle i så fall vara ett resultat av slutareffekten och bländaröppningens storlek.
Men man hamnar då i samma bryderi som ni andra redan hamnat i om förhållandet till bländaren.
(ordet verknignsgrad tycker jag är fel i sammanhanget. Det har ju betydelsen hur stor effekt man får ut på en förbrukad mängd energi - typ. Skulle alltså kunna användas för ljuskänsligheten)
Petter ...
Det är redan begreppet "slutartid" som gäller oavsett slutarmekanismens placering eller typ (radiell, ridå, iris).
Enklare blir det kanske om du ser exponeringen som vad det faktiskt är, en produkt. Om du vet objektivets genomsläpp (det exakta T-talet) vet du att objektivet ger en viss fotometrisk exponering per sekund. Om slutaren helt enkelt STÅR öppen ska objektivet ge "så här mycket ljus" på en sekunds exponering.
Om slutaren är vettigt konstruerad, så att den inte skuggar ett hörn av bilden eller en del av bländaren i objektivet mer än de andra är alltså slutartiden lätt att räkna ut baklänges.
Slutartid "s" = [verklig exponering] dividerat med [exponeringen för 1 sekund]
-Alla mekaniska, praktiska faktorer som påverkar slutartiden bör tas om hand om och kompenseras för av kameratillverkaren. 1/100s ska alltid ge dubbelt så mycket exponering som 1/200s, som alltid ska ge dubbelt så mycket exponering som 1/400s - osv.
En ridåslutare har vissa mekaniska egenskaper, till exempel blixtsynktiden. Den är bara vidöppen under en viss tid, och detta ger begränsningen i blixtsynk. I övrigt är den ju "linjär" förutom sveptiden. Om du fotar något som rör sig RIKTIGT fort i sidled med en väldigt kort slutartid kan man se samma Jello-effekt som man nu diskuterar med DSLR-video. Snabb rörelse i sidled gör att saker blir rombiska, lutar i höjdled men inte i sidled.
En iris-slutare har andra specifika egenskaper, till exempel att skärpedjupet blir större än väntat på stora bländare när man kör väldigt korta slutartider.
Dessa båda "egenskaper" är något man får leva med UTANFÖR begreppet slutartid. Slutartid är den definierande faktorn, specialegenskaperna som den valda principen ger är "omkringliggande faktorer".