Både Nikon och Canon har närbildslinser av mycket hög kvalité, då dessa består av två glaselement. Nikons varianter som är mycket billigare än Canons heter 3T, 4T, 5T och 6T. 3T och 4T har 52mms filterfattning. 5T och 6T har 62mm. 3T och 5T har 1.5 dioptri. 4T och 6T har 2.9 dioptri. Dessa närbildslinser fungerar bäst på teleobjektiv på cirka 100-200mm. Dessutom är ett teleobjektiv att föredra vid makrofotografering då man får ett bättre arbetsavstånd (dvs avståndet mellan frontlinsen och objektet du fotograferar), detta är bra med så stort arbetsavstånd som möjligt då man inte skrämmer skygga insekter samt att det är lättare med att få en bra belysning.
Jag har använt en 5T till en Nikon MF 200/4 med bra resultat. Och en 6T med en 72-62 stepdown ring till en Nikon AF 180/2.8 EDIF med mycket bra resultat.
Om du inte har en riktig makroobjektiv men ett teleobjektiv av hög kvalité är detta en bra (och relativt billig) introduktion till makrofotografering.
Fördelarna med en närbildslins är att dom är billiga, lätta att ha med och du förlorar ingen av kamerans eller objektives exponeringsmetoder, autofokus eller någon ljussyrka.
Nackdelen är som andra har sagt, man förlorar lite optisk kvalité.
-- Nicke
Ps. Förstorningen med försättslinser blir enligt formeln: förstorning = försättslinsens dioptri*objektivets brännvid (i meter). Till exempel, med 6T på en Nikon 180/2.8 blir förstorningen = 2.9*0.18=0.522, dvs cirka 1:2. För att få större förstorningar skall längre objektiv eller försättslinser med starkare dioptri användas. Ds.