Annons

Håller Canon på att tappa greppet?

Produkter
(logga in för att koppla)
Anders Östberg skrev:
Det är väl jättebra att det kommer nya kameror med förbättrade funktioner. Det enda som inte är bra är att så många inte har insikt eller självsäkerhet nog att hoppa över varannan modell eller mer.

Hoppa över har jag inget problem med, det är värre med begagnat värdet.

/kent
 
Jag är nog lite galen......

...men det vet ni vel nu?

Canon har jag hatt senn tidlig sextital. Men jag börjar att bli litte trött på EOS innstäg- o mellanklass-kamror.

Nikon's teknik och Fuji's sensor/processor tiltalar mej. Det fattas bara ett lite steg för att jag skal byta ut hela rubblet mot en S5.

Fortsatt kann jag ju krama Canonflex, A-1, AE-1, AE-1P och NewF-1....och dom är alla i 100% working order, utan krånglande AF. Bara jag kann få starka diopter-linser :)

Bli inte överraskade över en jätteannons på Fotosidan.....

Bestämmer jag mej nu....så kommer vel Canon med nåt ut av bakfickan :-(( ))

/eRIK j
 
* Varning * Ironi kan förekomma * Varning *

Anders Östberg skrev:
Förstår inte varför folk envisas med att snacka om Nikon i Canon-forumet. Har ni inga egna spekulationstrådar? :)
Nämen det vet ju alla att följande saker står till orsak för detta.
1. Nikon tar alltid en evinnerlig tid mellan släppen av sina vettiga kameror. Folk hinner helt enkelt glömma att det finns en utveckling.
2. De släpper alltid allting osett under "grisen i säcken" principen.
3. Går inte att spekulera, för sakerna finns iaf inte att få tag på när de väl har släppts.

Dessa tre saker gör att de stackars Nikonierna måste ge sig hän åt Canon för att få utlopp för sin spekulationslusta såklart.
 
5D vs 1DsMkII o en bekännelse

Har haft rejält med tid att jämföra 5D med 1DsMkII. Sålde min 5D och 1DMkII för jag behövde lite snabbare AF än 5D kunde ge. 1DMkII hade en sekvenshastighet jag inte behövde. Därtill sålde jag en 14mp FF-kamera Kodak Pro SLR/c med EF-fattning. Skaffade sedan en 1DsMkII.

Hela vitsen var att samla dessa 3 kamerors egenskaper i ett hus och använda 20D som backup när det behövdes.

Med facit i hand: 1DsMkII:s fördelar mot 5D: Avsevärt snabbare AF, 4bs räcker mycket väl för actionfoto. Dessutom är jag van vid 1D-serien.
Känns som jag lyckats med att kombinera de 3 kamerornas egenskaper när det gäller det väsentligaste. Dessutom efterlängtad vädertätning.

Men alla som tror att 1DsMkII är rejält överlägsen 5D vad gäller bildkvalitet kan glömma det. Med fasta gluggar ser man skillnad först vid rejäla förstoringar. Med bra zoomoptiker ur L-serien märker jag ingen skillnad att direkt skriva hem om. De extra megapixlarna i 1DsMkII verkar bara ta fram bildfelen hos dessa ännu tydligare.

Vad gäller brus vid höga isotal så upplever jag 5D:s som mindre störande vid 1600 o 3200. Dynamiken i bilderna upplever jag som likvärdig hos de 2 modellerna. 5D.s sökare ligger inte alls långt efter heller. Enda nackdel är att den inte visar 100%.

Skulle vilja påstå att 5D är världens absolut bästa kamera i förhållande till sitt pris. Dessutom bevisar det, enligt min åsikt att Canon verkligen inte håller på att tappa greppet. Inom FF-genrén regerar man ju fullständigt.

Visst är 1DsMkII en "häftigare" kamera, men måste man inte ha vädertätning o supersnabb AF och en lite rappare sekvens så är det jävla mycket pengar som skiljer i pris.

Så, jag hoppas att Canon låter 5D leva kvar orörd o sänker priset lite eftersom utvecklingskostnadérna redan är "betalda".

De som ropar efter en ny 1D-serie kanske har rätt i att det behövs vissa modifieringar. Bl a batteriets storlek och vissa tycker att det är för mycket dubbeltryckande på knappar (dock inte jag för jag är så van vid reglagen).

Jag hoppas att Canon lägger mer krut på optiker istället och vågar vara så modiga att de inte trycker in fler megapixels i varken 5D eller 1D-serien. Skulle var skönt att höra Canon säga: "Det räcker med megapixels nu i småbildsformatet, Vi vill förbättra dynamiken hos sensorerna istället" Vidare att de satsar på firmwareuppgraderingar med tätare intervall. Kunde de även konstruera ett Anti-aliasfilter som gick att "koppla ur" skulle det vara bra.

Men, please, inga mer kosmetiska uppgraderingar utan någon verklig skillnad för slutresultatet: nämligen bilden.

Skulle kanske vara smart av Canon att vara lite konservativ och kliva av pixelracet. Hur många är det som verkligen behöver göra kopior i 150 cm bredd(fullt möjligt med 5D o 1DsMkII med de allt bättre rawkonverterare som finns och skickligt utförda interpoleringar). Jag tror att mjukvaran (bildbehandlingsprogrammen) kommer att spela större roll i framtiden, men även mjukvaran i kameran. Och Canon är snål med firmwareuppgraderingar.

Jag är nöjd med min 1dsMkII och har svårt att se vad den kameran inte skulle kunna klara av under en lååååååång tid framåt. Detsamma gäller 5D.

Så med risk för att bli tjatig i kvadrat: Optik som kan matcha dessa kamerors sensorer, firmwareuppgraderingar, smartare plug-ins till bildbehandlingsprogrammen. Det är roligare att sitta och dregla över en riktigt lyckad bild (förutsatt att motivet är bra) som har dynamik, stuns, detalrikedom, avvägd skärpa, snygg oskärpa och harmoniskt "brus" än över en överpixelerad "ny" skapelse av metall,plast,gummi med logga (dvs kamerahuset).

Nu, kära vänner får ni samfällt be mig dra mig ur forumet om ni så önskar. Ville bara skriva av mig detta. Under 8 år har jag bytt kamerahus, kollat alla mässnyheter och visst har kamerorna blivit bättre. Men skillnaden mellan 2-3 år gamla dslr-kameror och de nya som eventuellt kommer att presenteras är inte bråkdelen så stor som skillnaden är mellan de som tillverkades för 7 år sedan och de som lanserades 2002. Precis samma utveckling som datorerna genomgått. Där pratar man knappt om Mhz längre utan om programmen istället.

Fråga mig inte om jag lever som jag lär: Kommer det en 1D-serie med 22 mp så kommer jag säkert att testa den, även om jag på förhand vet att den inte kommer att medföra ngn dramatisk prestandaökning vad gäller bildåtergivningen.

Se det som en bekännelse från ett kroniskt teknikfreak som inom sig vet att en 5D med hyfsad optik och ett bra bildbehandlingsprogram räcker till 99% till för så bra bildkvalitet man kan önska sig, men ändå inte kan låta bli att snegla på vad som kommer härnäst. Blir nästan som alkoholism. Jag försöker gå in för att bli "nyktert teknikfreak" och verkligen lära mig krama mer ur bildbehandlingsprogrammen istället. Och så får jag mer tid över att plåta istället för att onanera över Fotomässpornografi. Klarar jag det? Det är nog större risk att jag tappar greppet över min nyfikenhet över nya prylar än att Canon tappar sitt grepp på dslr-marknaden.

PS. Gick igenom bilder tagna åren 2000-2002 i veckan. Blev förvånad över att de håller så bra, trots att de är tagna med dslr på 2,7mp och 4-6 mp. Vad som saknades då var bra rawkonverterare. Med dagens går bildfiler från min gamla Nikon D1 på 2,7 mp att se otroligt bra ut. Samt tåla en kraftig interpolering. DS

Gonatt/Lennart
 
Zoso skrev:
Jeppe tog upp tidigare i tråden att produktionscykeln är aldeles för kort hos Canons instegs och semi-pro kameror, och jag håller med fullständigt.

Jag förstår inte vitsen med att uppdatera med lite krimskrams och kalla det en helt ny modell efter bara ett och ett halvt år, det känns ju bara löjligt, och gör att kunderna förlorar pengar snabbt på kamerorna eftersom dom sjunker i värde när den nya modellen kommer ut, även om den är snarlik.

Men jag undrar om inte Nikon också har anammat det förfaringssättet, det kommer lite väl mycket nytt hela tiden från dom numera också, det är synd, det vore bättre för oss konsumenter om cyklarna låg på ca: 3 år, då skulle våra kameror hålla värdet längre, samt att vi verkligen skulle få en rejäl uppdatering när den väl kom.

Nu tror jag inte på något underverk från Canon den här gången heller när det gäller 40D, samma sensor som i 400D samt den så kallade sensorrengöringen, and that's it, inget att sukta efter om man sitter med en 20-30D idag alltså, därimot så tror jag på en rejäl updatering på 1D kamerorna, men dom har ju också längre produktionscykel.

/kent.

Jag undrar om tillverkarna överhuvudtaget bryr sig om andrahandsvärdet på det folk sitter med. Det är klart att om man får bra betalt för sin gamla utrustning har man ju lättare att efterfråga nytt, men jag är tveksam att det står så högt på agendan hos tillverkarnas marknadsfolk.

Att produktcyklerna blivit kortare på DSLR-marknaden är väl inte så konstigt. Tidigare har ju Canon och Nikon ägt marknaden fullständigt och i lugn och ro kunnat positionera sina olika produkter i respektive segment. De har kunnat dela upp markanden segmenten har varit ganska väldefinierade.

När nya konkurrenter gör entre på allvar, som Pentax och Sony nu är på väg att göra, bl.a. med ny teknik de gamla saknar och ger en hel del mer i de lägre segenten, så blir det snabbt mycket rörigare när det gäller vad man kan förvänta sig för prestanda och funktioner i respektive segment.

När konkurenterna hotar Canons och Nikons stora kassakor, så känner dessa sig tvingade att ge mer för mindre de också. Då kortas produktcyclerna och det blir det snabbt mer oklart var gränserna mellan de olika segmenten går. Om Pentax och Sony eller nån annan för den delen dessutom skulle lyckas knåpa ihop vassa semi-pro och proffssystem det närmaste året/åren, så kommer nog både Canon och Nikon att släppa nya värstingkameror med betydligt tätare intervaller än hitills.

Även om det kanske inte blir som på PC-markanden, där man ofta byter en stor del av modellerna varje kvartal, så kommer vi nog få leva med betydligt kortare produktcykler än nu under överskådlig tid. Det kommer dessutom bli allt svårare på kort sikt att positionera de olika tillverkarnas olika modeller i marknadssegment. Hur skiljer man på kameror som redan i "instegssegmentet" byggts enligt formeln"extra allt"? Det är verkligen inte mycket man behöver avstå idag om man köper en del av de kameror som säljs billigt på massmarknaden idag (förutom byggkvalitet, ergonomi och kanske viktigast - status).

Hur mycket extra får man egentligen om man köper en värstingmodell från Canon eller Nikon för 3x, 4x eller kanske 5x det kostar att köpa en Pentax K10D, som förmodligen är det som ger mest för pengarna idag och hur ofta använder man i så fall detta extra (det är säkert fler än jag som undrar hur man kan motivera en sån avgrundsstor skillnad i pris)? Det är klart att Canon:s och Nikon:s marknadsavdelningar har problem idag, som de inte haft på väldigt länge. Det är nästan korsdrag i den skyddade verkstan och det börjar bli kallt om både tår och öron!
 
Senast ändrad:
Sten-Åke Sändh skrev:
Jag undrar om tillverkarna överhuvudtaget bryr sig om andrahandsvärdet på det folk sitter med. Det är klart att om man får bra betalt för sin gamla utrustning har man ju lättare att efterfråga nytt, men jag är tveksam att det står så högt på agendan hos tillverkarnas marknadsfolk.

Att produktcyklerna blivit kortare på DSLR-marknaden är väl inte så konstigt. Tidigare har ju Canon och Nikon ägt marknaden fullständigt och i lugn och ro kunnat positionera sina olika produkter i respektive segment. De har kunnat dela upp markanden segmenten har varit ganska väldefinierade.

När nya konkurrenter gör entre på allvar, som Pentax och Sony nu är på väg att göra, bl.a. med ny teknik de gamla saknar och ger en hel del mer i de lägre segenten, så blir det snabbt mycket rörigare när det gäller vad man kan förvänta sig för prestanda och funktioner i respektive segment.

När konkurenterna hotar Canons och Nikons stora kassakor, så känner dessa sig tvingade att ge mer för mindre de också. Då kortas produktcyclerna och det blir det snabbt mer oklart var gränserna mellan de olika segmenten går. Om Pentax och Sony eller nån annan för den delen dessutom skulle lyckas knåpa ihop vassa semi-pro och proffssystem det närmaste året/åren, så kommer nog både Canon och Nikon att släppa nya värstingkameror med betydligt tätare intervaller än hitills.

Även om det kanske inte blir som på PC-markanden, där man ofta byter en stor del av modellerna varje kvartal, så kommer vi nog få leva med betydligt kortare produktcykler än nu under överskådlig tid. Det kommer dessutom bli allt svårare på kort sikt att positionera de olika tillverkarnas olika modeller i marknadssegment. Hur skiljer man på kameror som redan i "instegssegmentet" byggts enligt formeln"extra allt"? Det är verkligen inte mycket man behöver avstå idag om man köper en del av de kameror som säljs billigt på massmarknaden idag (förutom byggkvalitet, ergonomi och kanske viktigast - status).

Hur mycket extra får man egentligen om man köper en värstingmodell från Canon eller Nikon för 3x, 4x eller kanske 5x det kostar att köpa en Pentax K10D, som förmodligen är det som ger mest för pengarna idag och hur ofta använder man i så fall detta extra (det är säkert fler än jag som undrar hur man kan motivera en sån avgrundsstor skillnad i pris)? Det är klart att Canon:s och Nikon:s marknadsavdelningar har problem idag, som de inte haft på väldigt länge. Det är nästan korsdrag i den skyddade verkstan och det börjar bli kallt om både tår och öron!

_______________________________________________

Å vipps ploppade den lilla K10D upp igen...

I antalet "gadgets" leder den just nu, men fotografisk då - vad har den då tagit för sjumilakliv för utvecklingen ?

Adam
 
Tyckaren skrev:
_______________________________________________

Å vipps ploppade den lilla K10D upp igen...

I antalet "gadgets" leder den just nu, men fotografisk då - vad har den då tagit för sjumilakliv för utvecklingen ?

Adam

K10D har väl inte brutit nån ny mark i sig men den följer i spåren på andra som gjort det tillsammans med Sony A100. Den är förpackad med bildstabilisering (som KM tidigare lanserat) i ett hus som dessutom är vädertätat, vilket inte är nån innovation i sig, men det som är nytt är att man får det i ett segment där ingen annan har eller haft det. Dessutom kan man exportera direkt i DNG-format, vilket jag och en del andra säkert skulle uppskattat mycket om vi haft det i våra befinliga kameror, vilket den definitivt är ensam om bland DSLR:er.

Även om mitt tidigare inlägg främst var en kommentar till ett annat inlägg som främst rörde de kortare produktcyklerna, så var K10D i det sammanhanget bara ett exempel på att man får förhållandevis mycket för pengarna i just det fallet (vi pratar ju om en bra bit under 10.000). Man får funtioner och finesser som i bästa fall bara finns i betydligt dyrare marknadssegment och ibland inte ens där. De stora har bara två sätt att svara på detta. Ett genom att sänka priserna och det har Canon verkligen gjort på en del av sina modeller och två genom att korta produktcyklerna och lanserna nya upputsade versioner av gamla modeller och det har de också gjort.

Om man bekymrar sig över andrahandsvärdet på sina Canon-utrustningar, så kan jag förstå det. Men kan man få en ny vass Pentax K10D för ett billigare pris än en gammal, tekniskt frånåkt Canon-utrustning, så minskar ju drastiskt intresset för gamla Canon-hus. Det är väl just det som avspeglas i sjunkande andrahandsvärden eller hur.

Jag tycker personligen att det är verkligt kul att Pentax äntligen verkat få till det till slut, även om jag själv inte har nån avsikt att byta tillbaka till Pentax från KM nu. Men min gamla ännu fungernade Pentax ME med den klassiska 40mm "pannkakan" går det ju bara inte att skiljas från. Den har jag som ett minne över hur den mekaniska kamerakvaliteten försämrats i konsumentsegmentet över tid. Det är egentligen dagens konsumentkamerors enda verkliga gemensamma svaghet som jag ser det.
 
Senast ändrad:
Förstår inte resonemanget om minskat andrahandsvärde vid tätta släpp av nya kameramodeller. Jag tycker faktiskt att det är precis tvärt om.

Som det ser ut nu skiljer modellerna inte speciellt mycket mellan olika "generationer". Därför finns det människor som kan avstå från "new camera smell" och köpa en generation gamla modeller och skapar därmed efterfrågan på andrahandsmarknaden.

Ponera nu att kameratillverkarna skulle släppa en ny modell säg var tredje år. Med stora och efterfrågade ändringar som följd. Alla (och inte bara vill_ha_senaste freaks) skulle vilja byta sina kameror samtidigt. Och väldigt få skulle vilja köpa en begagnad kamera då den är gammal inte bara moraliskt utan även tekniskt.

De gamla kamerornas andrahandsvärde skulle sjunka till nada över en natt.
 
timofej skrev:
Förstår inte resonemanget om minskat andrahandsvärde vid tätta släpp av nya kameramodeller. Jag tycker faktiskt att det är precis tvärt om.

Som det ser ut nu skiljer modellerna inte speciellt mycket mellan olika "generationer". Därför finns det människor som kan avstå från "new camera smell" och köpa en generation gamla modeller och skapar därmed efterfrågan på andrahandsmarknaden.

Ponera nu att kameratillverkarna skulle släppa en ny modell säg var tredje år. Med stora och efterfrågade ändringar som följd. Alla (och inte bara vill_ha_senaste freaks) skulle vilja byta sina kameror samtidigt. Och väldigt få skulle vilja köpa en begagnad kamera då den är gammal inte bara moraliskt utan även tekniskt.

De gamla kamerornas andrahandsvärde skulle sjunka till nada över en natt.

Nä det gör inte jag heller om det inte är nån större skillnad på de nygamla modellerna exv D400 och D30 i förhållande till resp. D350 och D20 och det är det ju inte heller.

Men om man nu lyfter blicken och tittar på de som just ska köpa sin första DSLR och de har prisvärda nya alternativ till dyra begangnade Canon-hus av sagda varianter, så kanske det är så att man tycker det är bättre att köpa en ny K10D, A100 eller Nikon D80 för den delen. Då bör väl även andrahandsvärdet på gamla Canon-hus leva efter samma ekonomiska lagar som alla andra.
 
Sten-Åke Sändh skrev:
Nä det gör inte jag heller om det inte är nån större skillnad på de nygamla modellerna exv D400 och D30 i förhållande till resp. D350 och D20 och det är det ju inte heller.
Om det inte framgick från mitt inlägg var det mest svar på Kents klagomål om att tätta uppdateringar av kameramodeller leder till sänkt andrahandsvärde.
 
timofej skrev:
Om det inte framgick från mitt inlägg var det mest svar på Kents klagomål om att tätta uppdateringar av kameramodeller leder till sänkt andrahandsvärde.

Om inte prestanda skiljer sig så mycket åt mellan generationerna så blir det väl viktigare relativt med vilket skick kameran är i som begagnad.
 
Nu består inte ens en digital systemkamera av enbart mjukvara varför ett gratis tillhandahållande av mjukvaruuppdateringarna inte innebär någon större skillnad.
Eller är det så att du menar att även eventuella hårdvaruuppdateringar borde vara gratis? Det vore ju i och för sig praktiskt, men skulle då få betala? Troligen kommer det då att bakas in i nypriset som då med automatik rusar i höjden.
Det stora flertalet av kameraägarna sitter nog inte och jagar mjukvaruuppdateringar etc. Man skall nog akta sig noga för att tro att de som skriver inlägg på fotosidan.se svarar mot det stora flertalet kameraägare.
Personligen tvivlar jag på att Canon håller på att tappa greppet. Snarare så tror jag att de har linje som de följer och vars alla delar inte är offentlig. Och det innebär då att inte ens de "allvetande snillen" som så gärna spekulerar på detta forum har så stor kunskap om situationen som de tror.
 
Det är en hel del som är programvara i en digital systemkamera. Var det inte Pentax som införde trådlös blixtstyrning nyligen bara genom att erbjuda en firmwareuppgradering?
 
PMD skrev:
Det är en hel del som är programvara i en digital systemkamera. Var det inte Pentax som införde trådlös blixtstyrning nyligen bara genom att erbjuda en firmwareuppgradering?

Det förutsätter ju att kameran redan har den hårdvara som behövs, så den uppdateringen var nog planerad, kanske t.o.m. en försenad funktion som fick levereras i efterhand.
 
PMD skrev:
Det är en hel del som är programvara i en digital systemkamera. Var det inte Pentax som införde trådlös blixtstyrning nyligen bara genom att erbjuda en firmwareuppgradering?

Detta var ju redan forberett i kameran, det ar ju inte som sa att ny mjukvara kan skapa hardvaran som behovs for att ha tradlos blixtstyrning.

Sa ett annat satt att se pa det ar att Pentax stressade ut kameran pa marknaden utan att vara klara med mjukvaran. Ungefar som Microsoft, dvs vanta till Service Pack 1, garna 2, innan du installerar, i Pentax fall, koper.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.