I Sverige råder marknadsekonomi och då är det fritt fram att ta betalt hur mycket eller lite man vill.
Om en gratisfotograf kan leverara lika bra bilder som en yrkesfotograf, så är ju det toppen - för kunden. Varför ska kunden betala för något hon kan få gratis, lagligt?
Om någon är villig att måla om ditt hus gratis, skulle du ändå vända dig till en målarfirma?
Samma sak med billiga polska målarfirmor, eller rättare sagt, firmor med billiga polacker. Är det okej att anlita dessa på bekostnad av dyra lokala firmor?
Byta olja i bilen? Låter du den meckglade grannen/kollegan/kompisen göra det åt dig för ett par kalla öl, eller lämnar du in bilen på verkstad?
Hur är det inom IT-världen... Är det okej att använda OpenOffice (gratis) på bekostnad av ex. Microsoft Office? Linux istället för Windows?
När är det okej att använda gratisprodukter/tjänster istället för betalversioner?
Själv är jag både för och emot gratisprodukter, men har inte tid att gå in närmare på saken, men kanske ska poängtera att jag står med en fot i bägge läger i denna tråds fråga.
Jag håller med. Men det funkar väl i IT-världen som i fotovärlden - man ger bort något gratis eller billigare än ett kommersiellt alternativ för att få in en fot. Det som är gratis eller väldigt billigt fungerar som en dörröppnare till något som inte alls är billigare nödvändigtvis än kommersiella alternativ - konsulting. Konsulting kring UNIX och LINUX har väl åtminstone tidigare varit dyrare än konsulting kring Windows. Gartner Group gjorde ju vid ett tillfälle en jämförelse av dessa världar och kom fram till att "TOC" låg ungefär på samma nivå oavsett vilket system man valde. (gratis program och dyrare konsulting vs dyrare program och billigare konsulting = ungefär samma totalkostnad)
Den unga killen som vill etablera sig som fotograf börjar med att ge bort sina bilder, för att få erfarenhet och att få möjlighet at få in en fot eller företag som säljer under kostpris för att ta marknadsandelear - vad är egentligen skillnaden?
I IT-världen finns stora företag som Novell som ägde nätoperativsystemmarknaden på 80-talet och tidigt 90-tal men blev utkonkurrerat av Microsoft och deras serverprodukter. Nu hjälper de kunderna med tjänster kring Linux och paketerar och säljer Linux som det värsta Windows.
Åter andra drar nytta av andras gratisarbete med Linux för att sälja tjänster kring detta operativsystem. De tjänsterna är inte gratis och en hel del av dessa människor tjänar hyfsat med pengar på sitt arbete, så det är väl inte så tokigt.
Den här diskussionen som pågår här är hur lång som helst för den går tillbaka till tiden för när de första städerna bildades och borgarna ville skydda sin handel mot de som fuskade i stadsyrkena.
Långt senare, under medeltiden, bildades gillen och skrån. Skråna reglerade marknaden, utfärdade "mästarbrev" och jagade folk som fuskade i yrkena s.k. bönhasar.
Innan fotografitekniken fanns levde en liten grupp illustratörer på att illustrera tidningar och böcker. Deras yrke var xylografens efter tekniken xylografi (man ristade motiven i buxbomträ med koppargravyrverktyg). De slogs mycket snabbt ut av fotograferna. Länge kunde fotograferna slå vakt om sin profession med sitt förhållandevis unika kunnande. Visst fanns hobbyister som blaskade med bilder i garderoben men inte alls i mängder som hotade yrket.
Digitalfotot och framförallt de strålande bra instegs- och semiprokamerorna har i ett slag gjort denna initialt mycket dyra teknik, som inte bara kräver digitalkamera utan även bredband och kraftfulla datorer för att fungera - faktiskt en helt ny infrastruktur - till var mans kultur. Helt plötsligt har ribban sänkts och relationen tillgång och efterfrågan i grunden ändrats. Inte har det blivit bättre av att många hobbyfotografer är väl så drivna tekniskt som proffsen. Det finns alltså många gånger heller inte någon påtaglig teknisk kvalitetsskillnad mellan bilder tagna av proffset och "amatören".
Det finns inget proffsfotograferna kan göra åt detta annat än att bli ännu effektivare och bättre på det de är bra på.
Ett sätt kan väl vara att skaffa sig effektiva verktyg för att märka upp sina bilder med exv. XMP-metadata, så att man kan hantera sina egna bildarkiv effektivare. Det måste ju vara betydligt billigare att återanvända egna bilder (åtminstone i de fall det går) än att hela tiden åka ut och ta nya. Då har man ju själv ett billigare alternativ att erbjuda som kanske bättre kan konkurrerar med bildbyråer och "billighetsjobbarna".