Annons

Fota formel 1

Produkter
(logga in för att koppla)

Mr.Berg

Aktiv medlem
Jag och min sambo ska troligen åka till Ungern i augusti och kolla på formel 1. Den kamera vi har, KonicaMinolta E40, duger knappt till något så vi, läs jag, funderar på vad man ska ha med sig istället. För några fotominnen vill man ju ha med sig.

Ovan nämnda E40 är den enda digitala kamera vi haft och före det har vi haft varsin pocket kamera. Alltså vi är helt nollställda vad det gäller att använda systemkameror. Jag är väldigt teknikintresserad så det jag kan om kameror har jag läst mig till men har inte fotat särskillt mycket då jag inte tycker att det är roligt med den kamera vi har.

Vad har vi då för alternativ?
1. Köpa en begagnad digital systemare, typ canon 300d med en telezoom på xx-200 eller något liknande. Denna går ju att sälja vid hemkomsten om man vill annars är det ju inte så mycket pengar man förlorat.

2.Köpa en billigare ny typ d40/d50. Lite dyrare naturligtvis.....

3 Köpa avancerad kompact typ Canon G7.

Jag vet att det i slutändan hänger på hur mycket pengar man vill lägga ut men hur hade ni tänkt? Är det något av alternativen som man ska förkasta direkt och isåfall varför?

Är det något alternativ jag kan ha glömt?

Vad hade ni "ickefotofreakmedbegränsadbudget" köpt?
 
Jag skulle i dina skor ha valt en nikon d50 och sedan hyra ett riktigt fint tre eller fyrahundra mm objektiv .. dyraste sorten för så stor bländare med full kvalite för att få så kort slutartid som möjligt.. eller kanske hyra en dyr kamera åxå? beroende på pris iofs....
 
Tänkte inte ens på att man kan hyra. Men jag kom på ett fjärde alternativ.

4. Köpa begagnad analog systemare + ett gäng filmrullar.
 
Mr.Berg skrev:
Tänkte inte ens på att man kan hyra. Men jag kom på ett fjärde alternativ.

4. Köpa begagnad analog systemare + ett gäng filmrullar.

Du behöver ändå ett (dyrt) teleobjektiv.

Om du ska ta bra bilder kommer du behöva bra utrustning och du kommer behöva öva dig ganska mycket i att använda den. Det krävs alltså en ganska rejäl både ekonomisk och tidsmässig insats.

Om du bara vill ha bilder som minne, köp en begagnad "prosumer" digitalkamera med lång zoom för någon tusenlapp. Vill du ha bra bilder utan att lägga tid på att lära foto så köp av proffsen. Det finns fotografer som specialiserar sig på F1 som sedan säljer bilder efter evenemanget.

Knäckfrågan är nog om du tänker dig att ta upp foto som intresse efteråt eller ej. Om svaret är nej finns det ingen anledning att lägga ner tid och pengar på att lära sig fotografera med en systemkamera.

Johannes
 
tips är att åka och "öva" på banor i sverige innan du åker ner och gör det "på riktigt", för resultatet oavsett syfte, hänger på dig som fotograf i största mån. Det går alldeles säkert att ta magiska rejsbilder med vadsomhelst bara man vet hur och vad man skall plåta. Satsa lite på fotografen mao...

Det finns ett större antal svenska bilklubbar som kör bana i sverige och dom svenska banorna är fullbokade i prinicp varje helg hela sommaren. På dessa "banåkarträffar" så finns det med största säkerhet drösvis med andra fotointresserade att diskutera med.

Visst det går inte lika fort och banorna är mycket mindre, men du kommer att lära dig massor om teknik, komponering, och om att fota bilar i rörelse vilket inte är helt trivial.

Sen tycker jag att ett bra tele med bra ljuskänslighet är en bra lekkamrat, men tyvärr kostar ofta dessa stora pengar.

förslag på klubbar:
http://www.alfaromeo.org är svenska alfaromeoklubben som är en aktiv banåkarklubb med allt från standrarvagnar till renodlade räcers. Vi har dessutom ALLTID tur med vädret, kan vara viktigt att a med i beräkningarna:) Club alfa romeo arrangerar sin egen tävlingsserie, club alfa romeo challenge, där det åks bra fort, ca 17-20 bilar och tät racing på banan.


http://www.bmwsc.com/ är svenska bmw klubben som OCKSÅ har en egen tävlingsserie, rekomenderas.

Fördelen med att åka på en "klubbträff" är att det är gratis och det finns massor av bilar att se på i depåområdet, detta är inte möjligt på större tävlingar tex STCC osv. Risken att träffa andra fotointresserade på denna typ av event är stor.

Lycka till!!
 

Bilagor

  • kullen.jpg
    kullen.jpg
    37.2 KB · Visningar: 776
Jag ska nog påpeka att jag inte har tänkt att bli någon mästerfotograf med ambitioner att sälja bilder till motorsportmagazin. Det jag vill åstadkomma är att kunna ta en, eller naturligtvis flera bilder där man kan se att det är f1 bil som är huvudmotivet på bilden och inte få ett resultat där bakgrunden är svart med ett suddigt rött streck tvärs över hela bilden (det svarta är asfalt och det röda strecket är Kimi Räikkonen) eller därman ser ett stort grönt fält med en smal liten pytteväg med en röd liten prick på där pricken naturligtvis ska motsvara Kimi.

Jag har mycket svårt att tro att man skulle behöva värsta proffsutrustningen för att åstadkomma detta.

Vi, jag och min sambo har även tidigare diskuterat om vi skulle ta och skaffa oss en systemkamera då det vi mestadels fotar är hundar eller/och barn och ingetdera sitter still särskilt länge och då har vi funderat på om ett kameraköp skulle göra att vi oftare tyckte att det var ide att ta fram kameran.

Ändrar detta något på era tips?
 
Speciellt ljusstark optik lär inte behövas, borde väl vara gott om ljus mitt på dagen i Augusti? Dessutom blir ju bilderna roligare med lite längre slutartid. Däremot kan ju brännvidden vara ett problem, vet inte hur nära banan man kan komma som åskådare? Lite skillnad på svensk klubbracing och F1 misstänker jag ;-)

Men viktigast är som alla säger här att öva innan. Det tar lite träning att få till bilder på rörliga föremål som bilar t ex.

Inte F1 men så nära man kommer i Sverige.
http://www.henrikpettersson.com/gallery2/v/motorsport/2006/stcc/IMG_9401.JPG.html
 
Avståndet löser man väl enklast genom att kliva längre från banan :D billigt och bra alternativ till simulering.

Bra bild på F renault bilen Henrik, dom går ju RÄTT bra per krona iallfall.

Ett bra system-hus och en skarp telezoom skulle göra tricket. Skulle man ha råd med en snabbare lins så är det ALDRIG i vägen, större apertur ger dessutom större möjligheter till kortare skärpedjup, vilket kan bli vackert, speciellt om man fotar barn och hundar....

Nikon eller canons grejjer är prisvärda och det finns gott om beggade grejjer, både hus och gluggar att få tag i.

(Canon 20D + EF70-200F4L bör väl gå att få tag på för sådär 12-15 000kr med lite letande)
(Nikon D70S + nån bra telezoom likaså)

Canons 70-2004L är en magiskt skarp och fin, relativt snabb, glugg som tillsammans med brännviddsförlängning på 1.6 ger 320mm brännvidd.


Billigaste foto-resultats-enhancern är fortfarande övning, övning och åter övning. Varnig utfärdas dock, riskt för sk blodad tand med allt vad det innebär, är uppenbar......
 
Senast ändrad:
Min enda rekommendation är att få med dig ett snabbt (ljusstarkt) objektiv. Jag fotade själv på Monza för några år sedan. En riktigt fin sommardag med ett 75-300mm bländare 4 objektiv. Må vara att jag inte är nåt proffs men det var få bilder som gick att använda. Det går ruskigt fort i Formel 1 =)
 
jag tror att det du i första hand kommer behöva är en hygglig brännvidd. Ställer man en sådan här fråga på en sida som fotosidan slutar det alltid att man får rådet att köpa ett svindyrt teleobjektiv. Att hyra objektiv är i praktiken uteslutet om man inte vill lägga massor av pengar på det, för det kostar tusentals kronor för en helg.

Jag hade personligen funderat på tex en Canon S3IS

http://www.scandinavianphoto.se/product/item.aspx?iID=4668311

Den har en brännvidd som är riktigt schysst. Den har bildstabilisering som gör att du faktiskt kan använda den långa brännvidden. Särskilt under en ljus dag som det antagligen kommer vara där.
En G7 ger säkert en smula bättre bilder, men den har bara ungefär halva brännvidden.
Så spar du en peng på S3:an också.
Det är iaf mitt stalltips.
Att köpa olika systemkameror osv är väl iof för det mesta bättre såtillvida att det ger mer möjligheter (men många upplever tex att bilder ur en 300d är ganska tråkiga, man måste nästan i praktiken skärpa upp dom i ett redigeringsprogram, vilket passar den intresserade, men inte den som vill ha schyssta bilder direkt ur kameran. Nu tror jag att de nyare billiga systemkaerorna har inställningar som ger lite mer av detta, men då är vi snabbt uppe i en budget på det dubbla och mer därtill mot en S3.). Men tittar jag i min bekantskapskrets på dom som inte är "fotofreaks" så passar det bättre med kompaktkameror typ S3.
En av mina kompisar har en S2 (föregångaren), och jag tycker den ger helt tillfredställande bilder för den som inte har "fotofreaksambitioner"

Och visst går det fort i Formel1, men man kan ju också välja vinklar och avstånd till bilarna som inte "går lika fort" Står man 3m bredvid banan och försöker fota bilarna från sidan är det såklart en annan femma, men jag tolkade dig inte som att det var så du skulle fota :)
 
Hej Jonas,

Blir det ditt första besök på en F1 tävling ?
Om det är det så kommer du att få se ett impomerande event.
Om du ska ta bilder på bilarna in-action så rekomederar jag ett 70-200 på en D50, 350D eller annan digitalare med crop-faktor 1,5-1,6. Då har du möjlighet att ta bra bilder med lite övning.

Har du bokat biljetter än ? Början och slutet på start ooh målrakan är bra i Ungern.Då ser du inte bara bilarna när dom går rakt fram.

Passa även på att besöka både friträningen och kvalet på lördagen, och kolla resultatet på kvällen. Då är du förberedd till loppet.

Missa inte heller att ta en massa roliga bilder på allt som rörsig kring banan. Det är en mindre stad som byggs upp runt tävlingen och det finns gott om foto-objekt. Till passar en normal zoom, ca 20-70, eller liknande. Men det går även utmärkt med en kompaktkamera till dom bilderna.

Jag var själv på Hungaroring 2006 och tog en del bilder. En del finns på http://www.motorsportfoto.se/view_se.php?s_id=47

Och ta med öronproppar !

MvH
Göran R
 
Glömde en sak... ta med regnkläder !
Förra året regnade det hela söndagen fram till starten. Då var det skönt med en regnjacka.

/Göran R
 
Det går att prova F1 fotografering i sverige också, fast inte så ofta.

Jag tog flera bra bilder med mitt soligor 70-210 F4, vilket troligen är den billigaste zoomen man kan få tag i.
 

Bilagor

  • f1.jpg
    f1.jpg
    34 KB · Visningar: 641
Som tidigare nämnts så på en F1 bana så är motsvarande 300mm ett ganska bra riktmärke.
Bra ljusstyrka är inte fel eftersom det rör på sig, men med lite övning kan man fixa bra bilder med lite panorering oxå och få lite fartkänsla i bilderna.
Satsar man på en DSLR med ljusstark 70-210 så skulle jag även ta med ett enbensstativ.
Sen är det lättare att få plats att fotografera på fredag-lördag än under tävlingen då det ofta är mycket folk och en del retar sig på att man skymmer om man ställer sig upp för att ta en bra bild.
Hungaroring är en mkt trevligbana där det är lätt att hitta bra platser runt om. OCh början/slutet på start/mål är bra men även slutet på långa "rakan" som går upp mot supersilver läktaren är bra. När jag var där så var det inte regn utan sol och då behövs vatten och solskydd.
 
Jaa, F-1 och camera så finns det väl bara ett rätt svar ...
http://www.imaging-resource.com/NPICS1/OLY_F1PICS/_1313752_L.JPG

***

Men, till saken. Jag upplevde att fotoa F-1 på ett vettigt sätt som ganska svårt. Som redan konstaterats behövs en god, lång zoom och viktigt är också att komma nära banan. Och det är inte lätt i Ungern i alla fall. Postar lite bilder från år 2004 från första kurvan. Kameran Olympus OM101 med 35-70 mm objektiv. Film i kinoformat mao. Så här långt kommer man med den ...

M.Schumacher. Vinnaren 2004.
 

Bilagor

  • 1.jpg
    1.jpg
    96.4 KB · Visningar: 284
Bättre bilder blir det bakom huvudläktaren!
Massor att titta på och köpa. Keps a 30 euro å så...
 

Bilagor

  • 3.jpg
    3.jpg
    94.6 KB · Visningar: 282
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.