Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Fokus och skärpa

Produkter
(logga in för att koppla)

Renee10

Ny medlem
Hej, jag är en glad amatör som nyligen börjat använda det manuella läget, har haft en Canon 700D i några år och nu även köpt en Canon 7D. Jag fotograferar mycket hundar då jag har uppfödning samt arbetar som hundfrisör.
Fråga 1 Upplever att det är jättesvårt att fokusera med 7D och vet inte vad jag gör för fel, ngn som har något tips
Fråga 2 En bekant till mig sa att det inte är tillrådligt att ha längre slutartid än 1/50 när man fotograferar levande varelser, ngn som har annan åsikt.
Fråga 3 Bifogar några bilder (hoppas det funkar) som jag tog igår, har tre stycken "studiolampor" - billig modell men jag får inte den skärpan jag vill ha. Vad gör jag för fel. Dom tre första är tagna med 7D och dom två sista med 700D - det här är dom bästa, resten var en katastrof. Objektivet är samma Sigma 70mm 1:2,8 DG Macro
Bild 1 - 1/50 f 5,6 ISO 6400
Bild 2 - 1/5 f4,5 ISO 200
Bild 3 -1/5 f 2,8 ISO 160
Bild 4 - 1/50 f2,8 ISO 1600
Bild 5 - 1/200 f2,8 ISO 6400
 

Bilagor

  • mini1 7d.jpg
    mini1 7d.jpg
    90.2 KB · Visningar: 100
  • mini2 7d.jpg
    mini2 7d.jpg
    65.8 KB · Visningar: 76
  • mini3 7d.jpg
    mini3 7d.jpg
    87.3 KB · Visningar: 71
  • Mini4 700D.jpg
    Mini4 700D.jpg
    66.3 KB · Visningar: 71
  • Razta1 700d.jpg
    Razta1 700d.jpg
    77.2 KB · Visningar: 96
På bild tre är fokuseringen gjord på bakgrunden. Du bör välja en fokuspunkt som är på hundens ögon så att skärpan verkligen hamnar där.
 
Hej,

Jag har en 7D. Jag upplevde fokusproblem i början men det försvann efter ett tag när jag hittade bättre i inställningar. Mina funderingar kring orsak till dålig skärpa.
Bild 1. ISO 6400 är högt med 7D.
2+3. Slutartid 1/5 sek ger rörelseoskärpa.
Bilderna var ganska små så jag kunde inte titta så detaljerat.

För en hund uppställd så här hade jag använt:
"one shot" så ska fokus låsa på en punkt och inte ändra sig.
ISO max 640. Du bör kunna klara dig på lägre ISO eftersom du har studioblixtar.
Slutartid helst minst 1/125 sek.
Bländare 8 för bra skärpedjup och kvalitet.
Brännvidd runt 50mm.

Funderar på om dina blixtar fungerar som tänkt. En blixt har väldigt kort brinntid och minskar risken för rörelseoskärpa jämfört bilder utan blixt. Hur triggar du dem?
Jag har en liten studioblixt. När jag triggar den som slav (dvs mha annan blixt) så ger den väldigt lite ljus. När jag triggar med kabel så funkar det jättebra. Jag har aldrig förstått varför.

Ladda gärna upp högupplösta bilder på tex Flickr.
 
Rörelse

Ang fråga 2 så har väl inte slutartiden så mycket göra med om det är en levande varelse utan om motivet rör sig, oavsett om det är en jycke eller tex ett flygplan. Hundar som jagar varandra kan kräva typ en 1/1000 sekund medan en stillasittande jycke i studio med kameran på stativ klara riktigt lång
 
Hej!

Är "studiolamporna" bara lampor eller är det blixtar? (Gissar att det är lampor om man tittar på exponeringarna, alternativt blixtar som inte utlöst korrekt)

Om det är lampor ser det ut som att dom är ganska svaga om man tittar på slutartid, bländare och iso. Jag hamnar på liknande värden om jag tar en bild i mitt halvmörka vardagsrum.

Tror att en lösning kan vara antingen starkare lampor alternativt att placera dom närmare. Eller använda blixtar.
 
Jag tror din AF har problem med att hitta en bra kontrast att fokusera på eftersom hunden är svagt belyst och färgskalan går i varianter av mörkgrått..
Mer ljus på hundens 'ansikte' skulle göra det hela mycket lättare :)
Alternativt så kan du gå över till 'live view' och fokusera manuellt på hundens öga (flytta fokusboxen till ögat och använd förstoringsknappen) .
Om du har köpt en beg 7D så är det läge att kolla att det inte är fullt med damm på AF-sensorerna, de sitter i botten av kamerahuset under spegeln. Min 5D3 behöver städas från damm typ en gång i halvåret, jag förstår inte var det kommer ifrån :p
Du har förstås stativ så att kameran står stadigt och använder självutlösaren?
erik
 
Tack alla
Det är en ny 7D och jag har jättesvårt att hitta fokuspunkterna med den, på 700D har jag fokuserat på ögat men det hjälpte inte.
Jag har inte använt ngn blixt, det är tre lampor, hade en på varje sida och en bakom mig, specifikationen på lamporna säger: färgtemperatur 5500 kelvin, styrka 36 watt (180 watt)
Använde stativ men inte fjärrutlösaren trots att jag tagit fram den......
Dum fråga kanske men för att få brännvidd 50 mm måste jag väl ha ett annat objektiv?
 
Nu lär du få 70mm * 1.6 (cropfaktorn) = 112mm, men det borde fungera rätt bra som porträttobjektiv :)
Jag skulle nog valt ISO runt 800-1600 för att få brusfria bilder, sen valt bländare för att få lagom skärpedjup på jycken (kanske f/4) och sen konstaterat hur mycket belysning som krävs för att få ner exponeringstiden till något hundanpassat. Gissar att det du har är i minsta laget, går det att flytta lamporna närmare?
I stället för fjärrutlösare kan du använda inbyggda (2s) självutlösaren så hinner du få bort fingrarna från kameran..
Och prova att fokusera manuellt från Live-view, det kanske löser dina problem
En sån här tålmodig fotomodell är inte så dum när man ska trimma in blixtar och annat :-D
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpiclarge/375219/3496308.htm
 
Fokuspunkter

Om du har svårt att hitta fokuspunkterna så behöver du läsa mer i manualen. Det är bara att ställa in så du har en fokuspunkt aktiv och sedan kan du enkelt flytta den till där du vill ha den. Och den syns tydligt i sökaren.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.