apersson850
Aktiv medlem
Fast det är ju slutresultatet man vill se. Om det sen är tillfuskat i kameran, datorn, skrivaren, på skatteverket eller annorstädes känns som om det kvittar.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notera: This feature may not be available in some browsers.
Fast det är ju slutresultatet man vill se. Om det sen är tillfuskat i kameran, datorn, skrivaren, på skatteverket eller annorstädes känns som om det kvittar.
Att däremot få ut så färdiga jpegfiler som möjligt är jättebra (om nu skatteverket, försäkringskassan, patentverket och sjöfartsverket fixar det. I det fallet håller jag med dig. gamle sjöbodsbrännare!
Lennart
Skulle detta vara så svårt med dagens kraftfulla inbyggda kameraprocessorer?
Inte så tokigt. Efterlyste för en tid sen att kamerorna skulle ha en jpeg-modul som är påverkbar. Då Canon brukar bygga sina för Raw-hantering. Bengt.Ja när vi är inne på detta så kan jag säga vad jag skulle önska mig som extra i kamerans som en separat JPeg-profil:
Valbart skulle vara i en speciell JPeg-meny alltså (förutom det vanliga) enligt följande:
1. De-vinjettering
2. Korrigering av kromatisk abbrevation.
3. Valbar form av brusreducering dels i form av ren krominansbrusreducering och dels i formen av ställbar tröskel på skärpehöjningen likt i Ps "oskarp mask".
4. Bättre skärpehöjningsjustering med valbar pixelstorlek likt i Ps "oskarp mask" Ja varför inte ta denna filterjustering som den ser ut från Ps rakt av så alla känner igen sig?
5. Möjlighet att ställa in en profil för skuggor/högdagrar.
6. Fler möjligheter att ställa in bildstorlek. Kanske t o m samtidigt få flera JPeg i olika valbara storlekar och man får inte glömma då att ge möjlighet för olika uppskärpningsprofiler för respektive JPeg-storlek.
Och givetvis skall man ha den orörda råfilen parallellt.
Skulle detta vara så svårt med dagens kraftfulla inbyggda kameraprocessorer?
Ur en aspekt tycker nog många att du har rätt. Men jag är tveksam. Är så gammalmodig att jag vill ha rawfilerna just så opåverkade som namnet anger.
Orsak: Då vet man hur en kameras egenskaper står sig mot en annan samt även vad man kan och inte kan göra i efterbehandlingen.
Har sett exempel på folk som gladerligen brusreducerar filer som redan brusreducerats i kameran. Även brusreducering efter den som gjort vid råkonverteringen.
Att däremot få ut så färdiga jpegfiler som möjligt är jättebra (om nu skatteverket, försäkringskassan, patentverket och sjöfartsverket fixar det. I det fallet håller jag med dig. gamle sjöbodsbrännare!
Lennart
Var skall vi då dra gränsen? Canon har väl länge haft en brusreducering redan på sensornivå, vilken även Nikon hakat på numera?! Skall vi även räkna bort den?. Hasselblad som gör de sista finslipningarna i mjukvaran för vissa objektiv, precis som Nikon gör. Skall även den räknas bort? Nej knappast. Vi måste se våra kameror och objektiv som de system de är. De är delar av en kedja som inte är starkare än sin svagaste länk. I vissa fall måste även mjukvaran som tar hand om de sista avigheterna tas med i bedömningen. Precis som med Nikons kameror och dess råfilskonveterare. Och tydligen nu även Canon 5D och dess dedikerade DPP. Precis som med Hasselblads senaste kreationer och dess mjukvara. Visst funkar det finfint med en D3 och ACR men vill du ha ut det där sista så får du vackert använda Nikon Capture....
För mig så är det glasklart: Det är slutresultatet som räknas oavsett vad tillverkarna gör.
Är det någon som verkligen vet hur mycket hokuspokus de egentligen gör med våra råfiler innan vi får dem? Tillverkarna alltså. Jag har generellt sätt inte heller något emot lite brusreducering även om detaljnivån minskar lite. I de allra flesta fallen så stör jag mig mer på brus än på avsaknad av detaljer. Det är inte ofta jag verkligen behöver allt som min utrustning kan ge. Jag menar att i verkliga livet brukar jag inte granska mina bilder på ett sådant sätt att "ALLT" syns. Inte ens bruset faktiskt....
Kommer du till kameratillverkarna med en begäran om en råfilsstandard får du med all säkerhet motargumentet att "Då kan vi inte utveckla kamerornas bildprestanda som vi, och egentligen även ni, vill".
Det här är kanske väl OT, men jag hoppas att det är ok i alla fall.Kommer du till kameratillverkarna med en begäran om en råfilsstandard får du med all säkerhet motargumentet att "Då kan vi inte utveckla kamerornas bildprestanda som vi, och egentligen även ni, vill".
Canon har väl länge haft en brusreducering redan på sensornivå, vilken även Nikon hakat på numera?!
Det är ett troligt scenario, men jag ser det inte som orealistiskt med en standardisering. RAW=ljus träffar sensor= "naken" fil att jobba ifrån. Då skulle man verkligen kunna jämföra kameror med varandra.
Sedan en jpegsektion i kameran som låter fotografen ställa in en massa personliga inställningar och för de som så önskar överföra dessa parametrar till rawfilen (att sedan plocka bort eller förfina eller låta vara).
Om fabrikanternas fiktiva svar du nämnt: De har faktiskt utvecklat en hel del "bildprestanda" som jag varken förr, nu eller längre fram vill ha.
I rättvisans namn har de utvecklat saker jag velat ha också.
Lennart
Det är inte säkert att standarden behöver förhindra utvecklingen. Det behövs inte heller. Det räcker att kameratillverkaren tycker/tror att det kanske kan vara så att standarden kan bli ett problem, någon gång. Då kommer de att tycka att standarden är ett besvär, för då får de antingen bestämma sig för att inte följa den från början, eller så får de fundera på om de ska lämna den, eller om de ska ha jpeg, standard RAW och sin egen RAW i kameran.Men är standarden tillräckligt välgenomtänkt på det tekniska planet.
Så kan jag för mitt liv inte se hur denna standard skulle kunna förhindra utvecklingen av bildkvalite.
Lika lite som det faktum att alla erbjuder möjligheten att kameran lämnar ifrån sig bilder i "standarden" Jpeg, har mött motstånd för att det skulle ge för dålig bildkvalite.
Heja jpeg du är inte bortglömd. Bengt
Det är inte säkert att standarden behöver förhindra utvecklingen. Det behövs inte heller. Det räcker att kameratillverkaren tycker/tror att det kanske kan vara så att standarden kan bli ett problem, någon gång. Då kommer de att tycka att standarden är ett besvär, för då får de antingen bestämma sig för att inte följa den från början, eller så får de fundera på om de ska lämna den, eller om de ska ha jpeg, standard RAW och sin egen RAW i kameran.
Bra skrivet. du är en vaken man som har ryckt bort skygglapparna, och får en bredare syn på saker och ting. Tror visst att man kan utvekla jpeg. Dröjer nog inte förrän Canon släpper special Datorer för raw a 12000kr. Det är bara början. Heja jpeg. Vänl. Bengt.Det är inte säkert att standarden behöver förhindra utvecklingen. Det behövs inte heller. Det räcker att kameratillverkaren tycker/tror att det kanske kan vara så att standarden kan bli ett problem, någon gång. Då kommer de att tycka att standarden är ett besvär, för då får de antingen bestämma sig för att inte följa den från början, eller så får de fundera på om de ska lämna den, eller om de ska ha jpeg, standard RAW och sin egen RAW i kameran.
En sån här problematik ligger inte så mycket på det tekniska planet som på maggropskänslan. Det går säkert att idag skriva en standard som både Nikon och Canon kan komma överens om att den inte begränsar vad de kan åstadkomma idag. Kruxet är istället vilken frihet de tror sig behöva ha i morgon, och det är ju förstås något som de inte kan veta säkert idag.
Att man kan komma överens om jpeg är en annan sak. Där kan varje tillverkare alltid värja sig med att "jovisst, bilderna blir inte optimala, men behöver du det så använd vårt råformat och vår fina konverterare och vår fina skrivare och vårt fina bläck och vårt fina papper, så är du om inte i himlen så i alla fall på väg dit".
Det jag försöker säga är alltså att en råformatsstandard inte bara är ett tekniskt steg, utan minst lika mycket en fråga om policy, revirpissande, försäljningsargument och allmänna "vi är i alla fall bäst"-attityder.
Är absolut ingen motståndare till bildbehandling, kan vara en mycket givande och trevlig sysselsättning. Har själv försökt förbättra mobilbilder, som jag tyckte var viktiga. Men då är jag inne i element 4 . DET jag kan bliva ängslig för är att dom stora utveklar programmen för snabbt, och lägger mindre krut på kameran. Pengar,pengar. Jobbar man på dom stora kvällstidningarna behver man ju inte själv betala utrustningen. på mitt jobb köper dom en ny planmaskin för 150 milj. för att få bättre plåt. Det gäller att hänga med i alla brancer. BengtI mitt privata plåtande är den faktiskt helt bortglömd. Däremot om det ska gå undan före en deadline när jag jobbar så är det bra med jpeg som blir hyfsat färdiga i kameran. Med exv en Nikon D3/D700 har jag upplevt att jag får jpegfiler som i princip bara behöver beskäras innan de skickas för dagstidningstryck.
Gäller det mer kritiska bilder som ska tryckas i 300 dpi (typ böcker och påkostade magasin, reklamalster) är det bara raw som gäller.
Men jag är oerhört tacksam att båda alternativen finns.
Lennart
Kruxet är istället vilken frihet de tror sig behöva ha i morgon, och det är ju förstås något som de inte kan veta säkert idag.