Falumas
Aktiv medlem
Du menar att om jag skriver en URL i Google Chrome så indexeras den av Google?
Var kan man läsa mer om det?
Prova. Jag råkade hänga ut ett par dokument som jag "skyddat" på det viset.
/Karl
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notera: This feature may not be available in some browsers.
Du menar att om jag skriver en URL i Google Chrome så indexeras den av Google?
Var kan man läsa mer om det?
Skillnaden är att i fallet med login/lösen är det ett brott att logga in om det inte är ett konto du har rätt att använda, även om du känner till inloggningsuppgifterna. Att öppna filer i det publicerade katalogträdet på en webserver, som är fullt tillgängliga utan inloggning är inte dataintrång, oavsett vad katalogen heter.Ja, enligt dig är det skillnad på följande:
1) Okänd inloggning med användarnamn: jocke och lösen 1234
och
2) Den okända sökvägen /56dhdjb874hckxzietr7635675jfvoitrnhjnv/
Jag delar inte din uppfattning.
Du måste nämligen i båda fallen känna till vissa uppgifter för att få åtkomst till innehållet. Annars är det dataintrång - i båda fallen.
Skillnaden är att i fallet med login/lösen är det ett brott att logga in om det inte är ett konto du har rätt att använda, även om du känner till inloggningsuppgifterna. Att öppna filer i det publicerade katalogträdet på en webserver, som är fullt tillgängliga utan inloggning är inte dataintrång, oavsett vad katalogen heter.
Eftersom filerna bakom den "hemliga urlen" är fullt läsbara av vem som helst är det för det första omöjligt att veta att man inte har rätt att läsa dom.Du hävdar det ja. Vilken lag reglerar det? Nämns verkligen "login" och "konton"?
Andra (jag och Alagazam t.ex.) tycker snarare att det borde vara syftet som ska styra. Syftet är ju i båda fallen (att gissa login eller hemlig URL) att ta del av information man inte ska ha del av.
Eftersom filerna bakom den "hemliga urlen" är fullt läsbara av vem som helst är det för det första omöjligt att veta att man inte har rätt att läsa dom.
Om man får en länk av nån som ser ut typ http://adress.server/fRGasdfadahfalkfXHfkadf/bild.jpg så menar du att det är nåt som man borde reagera på och börja fundera på om det kanske är nån "hemlig url" som man inte har rätt att använda? Det är ju till och med rätt vanligt med kryptiska, fullkomligt obskyra sökvägar.
Definitivt! Att använda nån annans användaruppgifter är utan tvekan värre än att "snoka runt" i en öppen katalogstruktur på en för allmänheten öppen server.Är det då "värre" att gissa namn/lösenord än en okänd URL?
Definitivt! Att använda nån annans användaruppgifter är utan tvekan värre än att "snoka runt" i en öppen katalogstruktur på en för allmänheten öppen server.
Jag anser som sagt att syftet styr.
Jag hade tidigare i tråden gett ett exempel, och har även i ett senare inlägg visat ett.
Det känner jag inte till. I tråden har refererats till ett fall där man försökte hävda dataintrång när endast ett tecken ändrats i en befintlig URL för att nå ej publicerat innehåll. Det ansågs - föga överraskande - inte som dataintrång.
För att nå en fil som ligger i en mapp med det exempelnamn jag gav räcker det inte med att på måfå skriva en URL, utan där krävs att användaren har ett uppsåt att hitta information som inte gjorts tillgänglig.
Borde det inte i grund och botten vara rätt enkelt? Frågan är väl egentligen "tillåter upphovsman det här?", svaret avgör vad som gäller.Ett exempel ger tyvärr inte svar på frågan. Det behövs en regel, en tumregel, eller åtminstone någon slags allmän beskrivning av vad som avgör.
Som i att det beror på vad upphovsman tycker? Det kommer du inte ifrån.Det blir rätt luddigt.
Helt riktigt. Jag var inte säker på vad det var du egentligen frågade om. I just den här tråden betraktar jag mest dataintrångsfrågan som ett sidorspår, rentav ett falskt spår.F.ö. så har dataintrång föga med upphovsrätt att göra.
Det där är ju inte riktigt sant, vilket också framgår av texten du länkar till. Det intressantaste i den är följande:Nu lades åtalet ned pga Intentias oprecisa tidsangivelse för rapportens publicering - "omkring 14.00". Reportern på Reuters hade varit inne strax innan publiceringen men om Intentia angivit "14.00 exakt" hade åtalet inte lagts ned. Nu blev det ingen dom pga detta så vi vet alltså inte vad utfallet hade blivit.
Utgångspunkten är att informationen läggs på en publik webbplats. Det innebär att den är allmänt tillgänglig. Om man gör som Intentia och bara låter bli att lägga ut en länk dit räcker inte det för att markera för utomstående att informationen inte är allmänt tillgänglig, säger Håkan Roswall.
Huruvida jag har rätt att kopiera ett verk eller inte beror inte på upphovsmannens åsikt.Som i att det beror på vad upphovsman tycker? Det kommer du inte ifrån.
Helt riktigt. Jag var inte säker på vad det var du egentligen frågade om. I just den här tråden betraktar jag mest dataintrångsfrågan som ett sidorspår, rentav ett falskt spår.
Jaha? Nu ska vi se, vilken upphovsman som helst kan ge vem de vill rätten att kopiera, det görs via en licens. Som jag ser det så är licensen ett uttryck för upphosvmannens åsikt. Vad är det enligt dig?Huruvida jag har rätt att kopiera ett verk eller inte beror inte på upphovsmannens åsikt.
Prova. Jag råkade hänga ut ett par dokument som jag "skyddat" på det viset.
/Karl
Skillnaden är att i fallet med login/lösen är det ett brott att logga in om det inte är ett konto du har rätt att använda, även om du känner till inloggningsuppgifterna. Att öppna filer i det publicerade katalogträdet på en webserver, som är fullt tillgängliga utan inloggning är inte dataintrång, oavsett vad katalogen heter.
Åklagaren hade alltså, i det här fallet, inte väckt något åtal -- även om Intentia hade angivit ett annat och/eller exaktare klockslag.