Annons

D3x FF

Produkter
(logga in för att koppla)
fredriklindstrom skrev:
Lite nyfiken pa vad du menar att D2Hs ar en specialist model som Canon inte har nagot att jamfora med? Vad ar det som ar speciellt med den?

Men jag ar riktigt nyfiken pa vad som gor D2Hs en san speciell kamera.. Jag har aldrig provkort den, sa beratta garna for mig!

Tänk vad lustigt det är att man inte kan läsa vad som skrivs utan att göra egna tolkningar. Jag skrev att D2Hs är en specialist modell. Inte en speciellt fantastiskt modell. Jag skrev dessutom att jag inte vill ha en och förmodligen inte du heller. Den fyller sin funktion för vissa medan de flesta andra med all rätt ratar den totalt.

Den har absolut ingenting att tillföra för de allra flesta jämfört med en 1DmkIII förutom en anledning som kan vara väl så viktig. Priset! Om du som företagare/redaktör av tex en tidning och sitter med en massa Nikonoptik då är 1DmkIII lika användbar som en bojsten. D2Hs ÄR en oerhört smal kamera som riktar sig mot en knallsmal marknad. Inte för dig och mig som har större ambitioner med våra alster än att trycka dem i en dagstidning.

Klart som korvspad att om man har den ekonomiska möjligheten att välja mellan en 1DmkIII och en D2Hs väljer man Canonkameran. Nu råkar det vara så att för rätt många redaktioner utanför de stora marknaderna sitter upplåsta i ett system och för en tidning med begränsad budget räcker den förmodligen till. Det finns fortfarande tidningar som kör med D1 serien eller D70:eek:r

Vad jag försökte säga var att man skall nog se på saken i ett större sammanhang. För de allra flesta betyder nog faktat att man oftast är låst till ett system genom sin historia mer än att det andra märket råkar ha en bättre modell just nu.

Visst "leder" Canon racet för närvarande inom prosegmentet men absolut inte med några hästlängder. Se till användningsområdet/behovet istället för att fokusera på enskilda modeller så är det mindre skillnader. Att en "motsvarande" Canon råkar ha 10Mp är kanske intressant men om det kostar mig mega kronor att köpa systemet och jag egentligen inte behöver mer än 4MP för mina tidningsbilder så spelar det nog mindre roll

Jag anser inte heller att Nikons gluggar generellt är speciellt omoderna. Klart är att de skulle behöva VR i sina långa telen men (tyvärr för er som behöver dessa) de som köper dessa är försvinnande få. Likaså med de fasta gluggar som "alla" är av en äldre konstruktion och därmed saknar AF-S. Gissar att en AF-D 85mm f1,4 säljs i ett minimalt antal ex jämfört med tex 17-55. Dessutom anser jag att AF-S OFTAST bara ger en tystare glugg. Inte snabbare fokusering. Men visst behövs vissa luckor fixas. Jag skulle gladeligen byta om Nikon släppte en VR version av 17-55 eller fixade problematiken med att det saknas en SNABB vidvinkel. Vidvinklar finns men de är tyvärr inte speciellt snabba.

Att Nikon har satsat allt krut för närvarande inom de lägre segmenten är uppenbart. Gissar att dom var tvungna till det av ekonomiska skäl. Var nog tvunga att påvisa framgångar någonstans för att få investerarna att skjuta till kapital. Förmodligen var det det enklaste och snabbaste sättet att öka investeringsviljan hos ägarna.

Jodå jag hoppas oxå att Nikon klämmer till med en riktig Canondödare med D3. Enbart för att sporra Canon till än bättre modeller i framtiden som i sin tur fixar oss bättre Nikons. På samma sätt som jag tror att D200 och D80 påverkat Canon med att enbart piffa upp 20D till 30D. Låg förmodligen något helt annat i röret men som stoppades.
 
Nu förstår jag vad Magnus menar med att D2Hs är en specialistkamera. Bra förklarat även om jag upplevde ursprungsinlägget som en aning otydligt. Kanske beror Nikons låga försäljning av fasta gluggar lite grann på att man inte har klämt in af-s. För mig har det i alla fall en viss betydelse.
 
Mankan G skrev:
Men det skiljer inte hästlängder...

Det har jag aldrig påstått heller, men händer det inget snart från Nikon så är det risk att det gör det i framtiden, det var det jag menade, inte vad som gäller idag.

Jag har själv ägt en D2Hs, och det är verkligen en suverän kamera, och jag valde den framför Canon MK2, men idag när Canon kommit med sin MK3'a känns den rätt förlegad, även om den har bättre ergonomi.

Nikon måste svara nu, men det enda rykten man hört är en uppföljare till D2Xs, dvs D3X, en FF kamera, när dom igentligen behöver en konkurent till Canons MK3, skall dom ge upp sportsegmentet helt till Canon ?
Undrar hur dom tänker igentligen, för ingen kommer väl köpa en D2Hs längre.

/kent
 
Bokeh skrev:
Det har jag aldrig påstått heller, men händer det inget snart från Nikon så är det risk att det gör det i framtiden, det var det jag menade, inte vad som gäller idag./kent

Sorry om jag felciterade dig

Bokeh skrev:

Nikon måste svara nu, men det enda rykten man hört är en uppföljare till D2Xs, dvs D3X, en FF kamera, när dom igentligen behöver en konkurent till Canons MK3, skall dom ge upp sportsegmentet helt till Canon ?
Undrar hur dom tänker igentligen, för ingen kommer väl köpa en D2Hs längre.

Om jag har föstått det rätt så har tåget redan gått för Nikon hos sportfotograferna. Titta på vilken sportevenemang som helst: Idel vita gluggar. Tror faktiskt att Nikon redan har gett upp detta segment. Dom har helt enkelt blivit omkörda av Canon.
 
Märkligt beteende vi människor har.

Vi älskar att spela ut, nedvärdera och smutskasta varandras materialval.

Medans känsla, kunskap, entusiasm och bildseende vågar nästan ingen kommentera. Tänkte på det här med bildkritiken där få vågar kommentera mindre bra bilder, medans de döda tingen nästan skapar lynchstämning ibland.

Trotts allt har många av oss mer att hämta ur en uppdatering av vår kunskap, än ett kamerabyte. Men det känns väl skönt att man alltid kan lägga skulden på prylarna, om inte resultatet blir det man fantiserat om.

Låt oss förrenas alla märkesfanatiker, sluta fred och börja umgås som vanliga människor. Ut och fota tillsammans och upptäck att kompisen med det konstiga märket "Canon" faktiskt fick med sig "nästan lika bra kort" från fotosafarit. :cool:

Trevlig sommar allihop!

Ps. Sitter själv och hoppas på en uppdaterad 17-35 eller liknande, och vågar inte göra affär innan Nikon lägger korten på bordet. Jobbigt att vara prylgalen!
 
När man köper en ny kamera idag så förväntar sig vederbörande att kunna ta profsbilder helt utan vare sig kunskap eller bildseende. De allra flesta som hela tiden måste byta upp sig har nog mer gott om pengar än just kunskap. Man tog faktiskt fantastiska bilder redan för 50 år sedan som än idag står sig gott i konkurrensen.
Som redan sagts, ut och plåta mera och fokusera mindre på prylarna.
 
Mankan G skrev:
Sorry om jag felciterade dig



Om jag har föstått det rätt så har tåget redan gått för Nikon hos sportfotograferna. Titta på vilken sportevenemang som helst: Idel vita gluggar. Tror faktiskt att Nikon redan har gett upp detta segment. Dom har helt enkelt blivit omkörda av Canon.

Nu är ju vita gluggar inte ett särskilt säkert tecken på att det är Canon. Detta eftersom både Nikon och Sony har vita gluggar. Känns som sportfotografer generellt har ett behov av stora telen som syns mycket oavsett märke.

/Maverick
Som har en vit glugg som det inte står Canon på
 
Mankan G skrev:
Sorry om jag felciterade dig



Om jag har föstått det rätt så har tåget redan gått för Nikon hos sportfotograferna. Titta på vilken sportevenemang som helst: Idel vita gluggar. Tror faktiskt att Nikon redan har gett upp detta segment. Dom har helt enkelt blivit omkörda av Canon.

Tåget har aldrig gått förbi Nikon... Att du ser idel vita gluggar idag betyder bara att Canon leder utvecklingen just nu. Förr i tiden såldes mer Nikon än Canon och utvecklingen kan lika gärna vända åt det hållet igen! Men vem fan bryr sej egentligen, bara Nikon fortsätter göra tillräckligt fina system, som dom faktiskt gör idag!! Iaf för oss amatörer.. Och till en hel del proffs!

/K
 
FF är det så viktigt?

Det pratas väldigt mycket om FF, att Nikon e så usla som inte har det etc...
Jag hör aldrig på dessa forum att det gnälls på Phase One, Leaf, Sinar eller Hasselblad, att deras system inte är full frame...deras sensorer är dubbelt så stora som Canon 5D, men de är fortfarande inte full frame.

Jag håller just nu på att testa ett P25 backstycke, och uppskattar verkligen den "lilla" sensorn som finns i mitt nikonsystem. Jämfört med den stora sensorn som finns i mitt lånade P25, ger den bra mycket bättre bild för pengarna!!

Efter att ha tagit jämförbara bilder i stuidioljus, inser jag att Nikon presterar långt bättre än Phase one, om man ser till skillnaden i sensorstorlek, hantering och framför allt, pengarna!

Varför vill man egentligen ha en stor och dyr sensor?

Det enda jag kan rimligen tänka mig är "kortare skärpedjup", men handen på hjärtat, hur ofta behöver det vara så extremt kort?
Nikon 50mm/1.4 på 1-3 meter är väldigt kort!
 
Ett argument som brukar komma fram är att det blir svårt att klämma in fler pixlar på den mindre ytan som APS-C har. Antagligen kommer väl den tekniska utvecklingen hinna ikapp det problemet med.

För er som vill ha sammanfattning av rykten finns denna sida: www.nikonwatch.com
Märk väl att INGET som står där är bekräftat och mycket är antagligen bara påhitt. Men det är kul med rykten :)
 
Jag har inte heller förstått folks hybris för FF. Jag har inget större behov av FF. Inget större behov av fler pixlar heller, använder D2X idag. Att behöva räkna om vinklarna för ett givet objektiv är något som gav mig lite problem under de första månaderna men numera är det absolut inget problem. Däremot har jag en del önskemål oavsett storlek på sensorn som kanske kommer i framtiden när forskningen får göra sitt:

- Jag skulle i några få fall om året uppskatta mindre brus över iso800 men det är inte ofta.
- Ljusstarka vidvinklar saknas för APS

Det är nog allt faktiskt. Som du skrev så är skärpedjupet inget problem om man bara har rätt gluggar (undantaget är snabba vidvinklar). Med 35mm f2, 50 f1,4, 85mm f1,4 eller 70-200 på 2,8 så är skärpedjupet kort nog för min smak....
 
Mankan G skrev:
Det är nog allt faktiskt. Som du skrev så är skärpedjupet inget problem om man bara har rätt gluggar (undantaget är snabba vidvinklar). Med 35mm f2, 50 f1,4, 85mm f1,4 eller 70-200 på 2,8 så är skärpedjupet kort nog för min smak....
Men skärpedjupet blir ju även relaterat till skärpan på det fokuserade objektet.
Tex om du har Nikkor 50/1.4 på en 1.5 cropskamera och största öppning så har du ju ungefär lika skärpedjup som en ff-kamera (småbild) och bländare 2 (olika avstånd men samma avbildningsskala). Skärpan på bländare 2 är ju bättre än på 1.4.

Så ff-snacket handlar ju inte bara om kort skärpedjup utan även till viss del om skärpan på stora öppningar. MEN en ff-kamera eller rättare sagt objektiven till dessa har oftast sämre skärpa i kanterna. Så det är ju att välja på pest eller kolera...eller Aftonbladet och Expressen....eller päron o äpplen. :)
 
Sorry Mats, jag glömde en liten fras i mitt tidigare inlägg. Jag skulle givetvis ha lagt till "för mig".

Så här skulle jag ha skrivit:

"så är skärpedjupet inget problem FÖR MIG om man bara har rätt gluggar (undantaget är snabba vidvinklar). Med 35mm f2, 50 f1,4, 85mm f1,4 eller 70-200 på 2,8 så är skärpedjupet kort nog för min smak...."

Att andra har andra behov är givetvis upp till dom men för mig så räcker det finfint med de gluggar jag har tillgång till.....

Jag använder mina 2,8 zoomar ofta fullt öppna och har inga som helst problem med bildkvaliteten. Däremot drar jag mig för att använda 85:an och även min Zeiss 50mm f1,4 fullt öppna men på redan på bländare 2 är de bägge fantastiska och på just bl 2 är fortfarande skärpedjupet oftast kortare än vad jag behöver....
 
Håller med dig helt. Det är olika för olika personer. För landskapsfotografering borde 1.5 crops-sensorn vara bättre än ff då hörnskärpan är bättre och då man verkligen vill ha skärpedjup så slipper man blända ner lika mycket (och mindre diffraktion),
 
Har inte läst tråden så någon kanske redan skrivit det...Men det senaste jag hörde nyligen från hyggligt insatta försäljare är:
Att något e på g i början av Aug och att det är FF. Men sedan är det otroligt tyst om allt..folk på nikon svenska vet lr säger inte mer .=)

Man väntar..men annars klarar man ju sig fantastikt bra med en d2x och fina gluggar.

Min önskan på d3 är väl bara lite snabbare, mer buff, mindre brus, snabbare data och ännu bättre och mer AF punkter,.. i övrigt är det tillräckligt redan.
FF kan kvitta & mer pixlar kan kvitta för min del.

mk3 verkar ju ohyggligt komplett men den farten och AF ska ju hinna med åxå..en del hävdar att den inte gör det även på mk2 och då...tja
 
Senast ändrad:
Euroshots skrev:
Har inte läst tråden så någon kanske redan skrivit det...Men det senaste jag hörde nyligen från hyggligt insatta försäljare är:
Att något e på g i början av Aug och att det är FF. Men sedan är det otroligt tyst om allt..folk på nikon svenska vet lr säger inte mer .=)

Man väntar..men annars klarar man ju sig fantastikt bra med en d2x och fina gluggar.

Min önskan på d3 är väl bara lite snabbare, mer buff, mindre brus, snabbare data och ännu bättre och mer AF punkter,.. i övrigt är det tillräckligt redan.
FF kan kvitta & mer pixlar kan kvitta för min del.

mk3 verkar ju ohyggligt komplett men den farten och AF ska ju hinna med åxå..en del hävdar att den inte gör det även på mk2 och då...tja

För mindre brus krävs FF,
börjar nikon klämma in mer än 12MP på DX så kommer det att gå illa,
Min D200 är tillräckligt brusig som den är,


D3 med FF, ett nytt 500/4 VRIII + 2x TC vore en bra julklapp,
 
cmyk skrev:
För mindre brus krävs FF,
börjar nikon klämma in mer än 12MP på DX så kommer det att gå illa,
Min D200 är tillräckligt brusig som den är,


D3 med FF, ett nytt 500/4 VRIII + 2x TC vore en bra julklapp,

Vad gör du här??? Du skulle ju vara kameratillverkare!
 
cmyk skrev:
För mindre brus krävs FF,
börjar nikon klämma in mer än 12MP på DX så kommer det att gå illa,
Min D200 är tillräckligt brusig som den är,


D3 med FF, ett nytt 500/4 VRIII + 2x TC vore en bra julklapp,

Ja, den som lever får se men det är väl så. Men det handlar ju mer om signalhantering än pixlar och nu flera år efter d2 så kanske?

Bättre dynamiskt omfång är ju en grej jag glömde nämna. Men det kommer väl med storlek osv..
 
cmyk skrev:
För mindre brus krävs FF,
börjar nikon klämma in mer än 12MP på DX så kommer det att gå illa,

Det står ju i skarp kontrast till det P25 digitala bakstycket jag har, det brusar ordentligt redan vid iso 400, och iso 800 är totalt oanvänbart, motsvarar kanske iso 3200 med min D200.

Och den sensorn är ochså CCD, men den är 22Mpix, 36*48mm, dubbelt så stor som Canon 5D, dvs inget direkt samband med storlek på sensorn.

Allt går ju att göra mindre idag, så jag ser inget självändamål att sensorn skall bli större.
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.