Annons

Canon EOS 7D

jag tvivlar på att det finns en fri strålbana för F/2.8 någonstans i 70-200/4, ens i mitten av objektivet. Är frontlinsen ens de 70mm som den skulle behöva vara för att få 200/2.8? (öh... filtergängan är ju 67mm kom jag på, så det är ganska osannolikt...).

Men på 70mm kanske det finns en liten chans... Men kantoskärpan, vinjetteringen och MTF-siffrorna för allt lägre än 5lp/mm skulle vara ganska tråkiga.
 
Om EF 200/2.8L vs EF 70-200/4L IS på 7D:

Först och främst måste man nog vid jämförelse av objektiv vara tydlig med vilket format man avser. För min del, med en 7D, så avser jag enbart kvalitet på den kameran och med den upplösningen.

Mitt konklusion att 70-200/4.0L IS faktiskt skulle vara bättre på fullglugg än vad min fasta 200/2.8 är nedbländat till f/4 baserade jag på följande:

Till att börja med visar mätningarna i photozone på 15 MP http://www.photozone.de/canon-eos/449-canon_70200_4is_50d att zoomen faktiskt är precis lika bra på f/4 som nedbländat i alla avseenden (utom en svag ökning av vignettering vid f/4 @ 200mm). Extremt liten CA, och oberoende av bländare! Tidigare test med 8 MP visade att MTF50 var klart bättre på IS-versionen än icke IS, trots futtiga 8 MP i mätningen.

Sen jämför jag deras MTF mätning på 8 MP för IS-zoomen med den de har för 200/2.8L II (som inte testats med 15 MP) http://www.photozone.de/canon-eos/196-canon-ef-70-200mm-f4-usm-l-is-test-report--review, http://www.photozone.de/canon-eos/170-canon-ef-200mm-f28-l-usm-ii-test-report--review. Där framgår att zoomen faktiskt är klart bättre! Zoomen är bättre på full glugg f/4 än vad 200/2.8 är nedbländat till f/4! Och då är det ändå version II av 200/2.8, och futtiga 8 MP kamera. Samma förhållande gäller även f/5.6 och i viss mån f/8.

Jämför jag photodos MTF av icke-IS-versionen http://www.photodo.com/product_390_p4.html med den MTF de har för min 200/2.8 (version 1) http://www.photodo.com/product_65_p4.html så framstår ju faktiskt zoomen som klart bättre än min fasta 200 upp till 13 mm ut (vilket är hörnet på en 7D)! Och sen är ju IS-versionen av zoomen än bättre! Speciellt är 200/2.8 rätt svag på f/2.8, även i mitten, och det förklarar ju varför jag måste blända ner då jag kör med extender. 200/2.8 har nästan konstant MTF för fullformat, medan zoomen faller kraftigt mot hörnet på fullformat, fast från en högre nivå. Men observera att jag för min del enbart tar hänsyn till värden ut till APS-C formatet här.

Granskar jag boken Canon EF Lens Work III (finns även på nätet http://www.canon-europe.com/Support..._educational_tools/en/ef_lens_work_iii_en.asp) så ser jag i stort sett samma sak, nämligen att 200/2.8 (version II) är rätt dålig på full glugg, och då anger de ändå bara 30 lp/mm som högst. Den boken har även MTF för gluggarna med 1.4 Extender: Där framgår det att zoomen har klart bättre skärpa och kontrast i mitten än 200/2.8II har med samma extender, allra speciellt vid f/8. Zoomen faller dock lite snabbare mot hörnet.

The Digital-Picture har ingen test på APS-C, men de har test på en 1DsIII. Där kan man jämföra 200/2.8L II http://the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EF-200mm-f-2.8-L-II-USM-Lens-Review.aspx med IS-zoomen http://the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EF-70-200mm-f-4.0-L-IS-USM-Lens-Review.aspx, och om man studerar ut till det som motsvarar hörnet på APS-C, så ser man att zoomen på f/4 är ungefär lika bra eller aningens bättre än 200/2.8II nedbländat till f/4! Obefintlig CA. 200/2.8 blir klart soft på full glugg. Han har även testat med extender, och där blir dock förhållandet ganska annorlunda: Med 1.4X så verkar faktiskt 200/2.8 på f/5.6 bättre än zoomen i APS-hörnet (men nästan samma i mitten). Det man klart ser är CA på zoomen med extender, och det är den effekten som dominerar försämringen, vilket innebär att med lite CA-kompensering i LR så kan man förbättra det hela något. Med 2X krävs nedbländning till f/11 för att APS-hörnet skall bli bra på zoomen.

Slutligen jämförelse mellan version 1 och 2 av 200/2.8: Det är svårt att finna relevant material, men jag har EN jämförelse: Photodo har MTF på båda version 1 http://www.photodo.com/product_65_p4.html och på version 2 http://www.photodo.com/product_63_p4.html. Där ser man att v2 är aningens bättre. Jag är dock osäker på varifrån de där MTF-mätningarna kommer, ev kommer de från Canon själva, men det är inte samma som i Canons bok. Någonstans tror jag det sagts att v2 skulle ha snabbare AF-motor, men jag har aldrig funnit belägg på nätet för det. Jag kan dock själv konstatera att AF är extremt långsam med x2.0, men lite mer acceptabel med x1.4.

MTF är förvisso inte allt, men eftersom distorsionen på zoomen är acceptabelt låg även vid 70 mm, och låg vinjettering, så kommer MTF-prestanda att dominera. Säkerligen har zoomen något mer flare, men det är sällan ett stort problem på längre telen. Bokeh skulle möjligtvis vara bättre på fasta gluggen, men jag tror knappast det är någon betydande skillnad, och jag har ändå aldrig varit någon vän av ultraextremt korta skärpedjup.

Min summering: Jag kommer förmodligen att på en 7D få bättre bilder med zoomen på full glugg, både med och utan x1.4 extender, än vad jag får med min 200/2.8 nedbländat ett steg! Givetvis är jag synnerligen trakterad av IS på en sådan här telezoom! Den enda IS jag har idag är 17-55/2.8. Sen är ju faktiskt 200/2.8L inte vädertätad! Men det är IS-versionen av zoomen! Och fantastiskt mycket mer flexibel genom att det är zoom. X2.0 extendern bör jag nog ge faan i -- troligtvis är det bättre att beskära hårt. Om någon känner till någon kvalitetsskillnad mellan v1 och v2 av x1.4 extendern så vore det intressant att ta del av sådan information.

Bästa hälsningar
 
Senast ändrad:
Photodos siffror är mätta i en Zeiss-maskin ståendes i Göteborg hos Hasselblad. Canons egna siffror för MTF är suspekta på många sätt och vis, mest för att de ibland visar fysiskt omöjliga värden på F/8, samt att ingen oberoende testare någonsin i världshistorien lyckats komma upp i de siffror Canon anger över hela bildytan.

Det vi VET är:
*Siffrorna som Canon anger är datorsimuleringar av ett "perfekt" exemplar. Inget verkligt fysiskt produktionsexemplar kommer någonsin bli så här bra.

Det vi med goda grunder GISSAR är:
*Canon mäter med väldigt smalbandigt grönt ljus, inte med vitt fullspektrumljus. Det skiljer alltid mycket mer mellan verkliga mätningar och Canons angivna siffror på objektiv med tråkig CA. Ju mindre CA, desto bättre stämmer MTF-kurvorna.
*Simuleringarna är gjorda utan att ta hänsyn till diffraktion. F/8-exemplen jag nämnde är ett bevis för detta. Många av L-objektiven har "omöjliga" siffror angivna.


.................
Oberoende av detta anser jag 70-200F/4IS vara ett av de mest prisvärda objektiven på marknaden idag - alla kategorier. Har du dessa pengar över, handla och var glad, det är inte mycket att tveka över.
 
Ha, det är som när tidningen Teknikens Värld ifrågasatte hur Volvo bar sig åt, när de fick sina accelerationssiffror för S70 T5. Hur tidningens anställda bar sig åt kom de nämligen inte upp i 100 km/h på lika kort tid.

"Nä, de har vi låtit en dator räkna ut. Det brukar stämma", svarade de i Göteborg...

Stämde gjorde det alltså inte.
 
Ha, det är som när tidningen Teknikens Värld ifrågasatte hur Volvo bar sig åt, när de fick sina accelerationssiffror för S70 T5. Hur tidningens anställda bar sig åt kom de nämligen inte upp i 100 km/h på lika kort tid.

"Nä, de har vi låtit en dator räkna ut. Det brukar stämma", svarade de i Göteborg...

Stämde gjorde det alltså inte.


Jodå, det stämmer
MEN
det krävs en kissnödig förare, start i kraftig nedförsbacke samt medvind :eek:)
(undrar om de parametrarna finns med i datorsimuleringen)


OnTopic igen då...
Canon vill ju att deras produkter ska framstå i så bra dager som möjligt. Det är som vanligt alltid lika svårt att som konsument dra några slutsatser baserat på tillverkarens data - likaväl som det är svårt att värdera mätningar gjorda av andra.
Men det är intressant att se vilka/hur stora skillnader som finns
 
Senast ändrad:
Photodos siffror är mätta i en Zeiss-maskin ståendes i Göteborg hos Hasselblad. ... Siffrorna som Canon anger är datorsimuleringar av ett "perfekt" exemplar. Inget verkligt fysiskt produktionsexemplar kommer någonsin bli så här bra.


Tackar för info.
Jo jag visste faktiskt att Canons grafer är datorsimuleringar. Det är lite trist att de inte vågar vara mer öppna. Jag jämför aldrig mätvärden som kommer från olika källor, för då har man inte mycket koll. Jag har dock ofta jämfört Canons mätningar inbördes för att skaffa mig en viss uppfattning. Saknar förstås en massa annan info, såsom distorsion, lateral och longitudinell CA. Dessutom verkar de ju inte uppdatera boken med nya objektiv?

Vad gäller Photodo var det intressant att höra. Ingenstans har jag hittat något om hur/var MTF-kurvorna är gjorda; länken http://www.photodo.com/topic_108.html leder ju bara till lite info reproducerat från Canon.

Deras nyare mätningar använder ju ett helt annat system (Imatest). Länken http://www.photodo.com/topic_143.html beskriver vad som där gäller. Tyvärr är de nya mätningarna inte alls jämförbara med de gamla MTF-kurvorna, vilket är lite synd tycker jag.

Har aldrig förstått varför man frångår MTF (förutom att det kräver väldigt dyr utrustning). MTF berättar ju mycket mer, speciellt som de mäter både tangentiellt och transversalt.

[Ok, här ovan nämndes förvisso inte 7D, men inlägget är i alla fall relaterat till 7D, eftersom en så hög upplösning påverkar hur man värderar olika mätningar, vilka frekvenser man tester med etc.]
 
Det hela är faktiskt väldigt relevant i en 7D-tråd, eftersom jag precis för någon vecka sedan talade med Per som gjorde mätningarna åt Photodo/Foto om att han var intresserad av att inhandla just en 7D... :) Det blev inget köp just nu, han funderar istället på en 550D eller en FF. Vi kom väl gemensamt fram till att 7D var lite för "mitt-i-mellan" för det han skulle ha kameran till... Inte tillräckligt liten för att vara omärkbar (eller ja, jämfört med H3D39 så...), men inte heller så bra i jämförbar bildkvalitet att han inte hellre valt en 5D2. Hastigheten var inget bekymmer.

Nikon/Sigma/Tamron/Tokina/Sony redovisar också simulerade kurvor, men med diffraktionsförluster inräknade i kontrastförlusten. De enda "hardcore" tillverkare som finns kvar är faktiskt Zeiss (utan Sony-bihang då) - de redovisar faktiska mätningar på verkliga objektiv. Till och med Leica kör simulerade siffror sedan ganska länge tillbaka. :-/
 
Ha, det är som när tidningen Teknikens Värld ifrågasatte hur Volvo bar sig åt, när de fick sina accelerationssiffror för S70 T5. Hur tidningens anställda bar sig åt kom de nämligen inte upp i 100 km/h på lika kort tid.

"Nä, de har vi låtit en dator räkna ut. Det brukar stämma", svarade de i Göteborg...

Stämde gjorde det alltså inte.

Nej hästkraftantalet stämde inte eller, men dom rättade till det hela ganska snart.
 
Med ett ganska skojigt "firmwaretrick", men det är också allt den episoden har i likhet med kamerorna. Ska vi diskutera den mer ska det vara i någon annan tråd.
 
Det gör den, men man tappar det översta steget på ISO man kan välja. Man måste skärpa lite mer, och detta förstärker bruset/gör bilden känsligare för småavvikelser. Ett ruggigt bra objektiv.

Hade Canon byggt ett 70-300F/4IS i den kvaliten hade jag varit såld... :) - Men då hade jag valt 5D2+70-300 i stället för 7D+70-200F/2.8IS. Kostnaden hade säkert varit ganska exakt densamma.

Vad säger du då om det äldre sigmat 70-300/4,0 (finns nyare version) Foto tämligen lyriska över den optiken.
 
Tyvärr inget jag har någon erfarenhet av - och heller inget objektiv jag kan säga att jag hört speciellt mycket om.

Men jag håller själv på att kolla upp ersättare till 70-300IS (knappt medelmåttig), Tamrons 70-200F/2.8 med bildstabilisering kanske. Tyvärr tappar man ju då (när man använder objektivet på FF) en bit som jag finner ganska trevlig (200-300mm) - det som motsvarar avsnittet mellan 135-200 på en crop. Tamron har vad jag vet inte kommit med någon prisangivelse än, men 12-14kkr är väl rimligt skulle jag gissa.

Men jag är nog lite annorlunda här, jag skulle gärna ha tre zoomar med lite överlapp mellan brännvidderna:
16-35F/4 (minst viktig)
24-105F/4IS (funkar till 99% av det jag gör som GÅR att göra med en zoom)
70-300F/4IS (för telezoomdelen, som ibland är nödvändig)

Vikt/storleksmässigt skulle jag tycka detta var i stort sett optimalt för "normalanvändning". Behöver jag snabbare objektiv än så så är det i stort sett fasta som gäller (50 o 85F/1.4, 135F2)
 
Vad säger du då om det äldre sigmat 70-300/4,0 (finns nyare version) Foto tämligen lyriska över den optiken.

100-300/4,0 tänkte jag till sydafrika senast, tyvärr så saknade jag is så mycket att 300/2.8 is packades ner istället med övriga objektiv
100-300 är mycket bra konstruktion från Sigma
 
Ah.... Då vet jag. Njae, jag litar inte så mycket på mig själv att jag skulle köpa ett lång-tele utan stabilisering nuförtiden.... Man kanske börjar bli lat?
 
Ah.... Då vet jag. Njae, jag litar inte så mycket på mig själv att jag skulle köpa ett lång-tele utan stabilisering nuförtiden.... Man kanske börjar bli lat?

Rent generellt tror jag inte sådana tankar beror på lättja. Tror du inte det är så att man istället med tiden vant sig vid innovationer man tidigare ansett att "det klarar mig utan" ( iaf i början när de introducerats)ändå blivit vanebildande?

Jag tror inte personligen att jag skulle skaffa mig en ny kamera idag utan exv LV (som jag ansåg var blaha blaha på en dslr när funktionen introducerades). Jag tyckte likadant om IS/VR när funktionen introducerades eftersom de mest satt på på långa telen jag i alla falla använde med korta slutartider för att plåta rörliga objekt.

Skaffade mitt första objektiv med IS 2003 (70-200/2.8L ism usm) och redan efter en kort tid begrep jag inte hur jag skulle kunna klara mig bra utan funktionen. Den enda innovation jag aldrig var skeptisk till var faktiskt AF (gick ju att fokusera manuellt ändå).

IS/VR tyckte jag ändå var rena idiotin att lägga in i kortare brännvidder med hög ljusstyrka. Men har jag pengarna att täcka merkostnaden väljer jag ändå sådan med IS/VR.

Eftersom jag har ett "vid sidan om-system": Sony A900+några Zeissgluggar välsignar jag den kamerans inbyggda bildstablisering. Är till stor hjälp även med 85/1.4 och 135/1.8. Men ännu så länge är den s k AS inte lika effektiv som IS/VR inbyggd i objektiv. När det gäller så tunga gluggar som de ovan nämnda sätter jag 2 stegs stablisering som troligare än de 3-4 som uppges.

Däremot tycker jag min 24-105/4L is usm ofta fixar 1/8-1/15 vid 105mm, d v s c.a 4 steg.

Nej, jag tror inte det beror på lathet. Tillvänjning! Precis som jag börjar irritera mig på kameror som saknar bra autoiso.
 
.....

Vad gäller Photodo var det intressant att höra. Ingenstans har jag hittat något om hur/var MTF-kurvorna är gjorda; länken http://www.photodo.com/topic_108.html leder ju bara till lite info reproducerat från Canon.

Deras nyare mätningar använder ju ett helt annat system (Imatest). Länken http://www.photodo.com/topic_143.html beskriver vad som där gäller. Tyvärr är de nya mätningarna inte alls jämförbara med de gamla MTF-kurvorna, vilket är lite synd tycker jag.

Har aldrig förstått varför man frångår MTF (förutom att det kräver väldigt dyr utrustning). MTF berättar ju mycket mer, speciellt som de mäter både tangentiellt och transversalt.

....

Detta kanske har tagits upp redan men observera att det finns två Photodo. Den gamla sajten med mtf-mätningar och den nya där kameror används som "mätinstrument".

Gamla Photodo med mtf-mätningar
http://old.photodo.com/nav/prodindex.html
som innehåller objektivmätningar fram till 2000.

Nya Photodo med "kameramätningar"
http://www.photodo.com/
från 2006 och framåt.

Lite om historien bakom Photodo finns här
http://www.photodo.com/topic_140.html
 
Slutligen jämförelse mellan version 1 och 2 av 200/2.8: Det är svårt att finna relevant material, men jag har EN jämförelse: Photodo har MTF på båda version 1 http://www.photodo.com/product_65_p4.html och på version 2 http://www.photodo.com/product_63_p4.html. Där ser man att v2 är aningens bättre.

Jag har sett det där också, men jag tror att skillnaden är inom felmarginalen för olika exemplar. Dessutom är mätningarna förmodligen gjorda vid olika tillfällen (det finns inga datum angivna, men det skiljer ganska många år mellan introduktionen av I:an och II:an). Det är svårt att hålla mätutrustning lika kalibrerad i flera år, fast det är förstås möjligt att jag underskattar mätarnas kapacitet här.
 
Ah.... Då vet jag. Njae, jag litar inte så mycket på mig själv att jag skulle köpa ett lång-tele utan stabilisering nuförtiden.... Man kanske börjar bli lat?

Jag köpte ett EF 70-200/4 för ett par månader sen. Utan bildstabilisering. För de motiv jag använder objektivet till (springande hundar) har jag ingen användning av bildstabilisering. Förvisso skulle jag inte välja bort ett objektiv bara för att det har bildstabilisering, men i det här fallet blir priset i nästan det dubbla om man väljer varianten med bildstabilisering, och det är lite för dyrt för något jag i princip aldrig skulle använda.
 
Mina vardagsbilder är normalt sett betydligt mindre actionfyllda... :) Antagligen är det väl därför som jag känner det som att jag har så stor nytta av stabiliseringen att det inte lönar sig att "gå ner ett steg" på icke-stabiliserade objektiv.
 
ANNONS
Januarirea hos Götaplatsens Foto