PMD
Aktiv medlem
Teknikutvecklingen står stadigt på den stabila fysikens grund.Jo fysiken är hyfsat stabil, som tur är, men tekniken utvecklas med en allt snabbare takt.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notera: This feature may not be available in some browsers.
Teknikutvecklingen står stadigt på den stabila fysikens grund.Jo fysiken är hyfsat stabil, som tur är, men tekniken utvecklas med en allt snabbare takt.
Ja om vi dessutom har en parametersättning av processorn som begränsar hur mångapixlar bilden blir så är vi nästan i samma tanke som jag framförde.
Alltså låt sensorn rymma 3 000 000 Mpixel medan största bildstorlek är begränsad till 300 Mpixel oavsett vilket utsnitt vi tar ur sensorn så funkar ju digitalzoom.
Ja.
Men jag kan slå vad om att någon slulle vara besviken för att han inte kunde fåmut alla 3 000 000 som sensorn skulle kunna leverera.
Petter..
TV-bilder togs fram i Tyska labb redan på 1920-talet.
Teknikutvecklingen står stadigt på den stabila fysikens grund.
Som sagt, det må vara så att principerna är stadiga men av det följer som sagt inte att de tekniska lösningarna är det. Jag hänvisar bara till mitt eget exempel kring vår första TV ovan.
Var det inte organiska bildsensorer? Biologiska har jag inte hört talas om (vilket iofs inte betyder att de inte finns).
Teknikutvecklingen står stadigt på den stabila fysikens grund.
Men ändå bör det väl gå att fånga bildet på annat sätt än med pixlar.
I ett cad-program exempelvis skapar man ju bilder med vektorgrafik. Allså med hjälp av matematiska formler. Dessa bildet har i praktiken oändlig upplösning. Man kan zooma in hur långt som helst och ändå är bilden som visas på skärmen knivskarp.
Tänk en sensor som kan tolka omvärlden i vektorgrafik istället för i pixlar. Vad skulle hända då?
Petter...
Ja men det var verkligen inte många som hade det på 50-talet ens. Min pappa byggde vår första TV redan 1956 enligt uppgift och de som ville kunde som han köpa en byggsats på ELFA. Vi var ensamma om att ha TV ett bra tag i vårt höghus för få såg någon större ide med det eftersom det var mest provsändningar som pågick. Kanalväljaren i den var ganska oprecis så det kom in allt möjligt och störde. Dessutom var 2-taktsbilar rena plågan för tändsystemen i SAAB:ar och DKW:ar fick bilden att rull okontrollerat och farsan förde en ojämn kamp med sina potentiometrar för att få stopp på eländet (vred att skruva på på chassit).
TV-antenn fanns inte att köpa utan böjdes till av aluminiumrör i sandlådan och det funkade det med.
Det var en jävligt ful TV-mobel inklädd i plyfaskivor som min inte helt estetiska far piffat upp genom att klistra grön galon på som han hittat billigt nånstans.
Rullandet försökte farsan temporärt fixa genom att skärma av störningarna. Det gjordes bäst genom att chassit helt enkelt stoppades in i kylskåpet. Märkbart bättre bild ända tills morsan kom hem och röt att nu får ni välja mellan Tv:n och inställda middagar på obestämd tid eller utrymning av kylskåpet omedelbart. Så blev det slut på den teknisk lösningen av bildkvalitetsproblemet och en återgång till ursprungläget. (Dagens verkliga OT, men det var inte jag som började .
Organiska bildsensorer är byggda av organiska ämnen, dvs ämnen som innehållet grundämnet kol.Det var nog organiska det handlade om. Men jag är inte tillräckligt insatt för att förstå skillnaden mellan biologisk och organisk så jag slarvade i ordval.
Organiska bildsensorer är byggda av organiska ämnen, dvs ämnen som innehållet grundämnet kol.
...eftersom ljuset faktiskt består av fotoner som i sig är små diskreta enheter som uppträder i ett ändligt antal ...
ok. Men är det självklart så att de också uppträder i ett mönster som matchar rader och kolumner i en pixelbaserad sensor?
Petter ...
Men, i övrigt är jag säker på, att en kamera med ett fast objektiv, med variabel brännvidd, blir det som säljer mest i framtiden, även för den avancerade amatören, - tiden är snart förbi när vi var tvungna att byta objektiv, för att få optimal kombo kamera och objektiv.
Det praktiska slår igenom, de sk. avancerade "kompakterna" tar över marknaden.
Yrkesfotograferna blir nog de enda, som fortfarande måste bära tung utrustning, för sina speciella behov, - men hur länge?
Måste allt ljus alltid komma genom objektivet till sensorn, går det inte på något vis att släppa in ljus från andra små öppningar, som då samarbetar med objektivet vid exponerings ögonblicket, f/3,5 ( lätt objektiv )- blir f/1,8 och man har tjänat in en 6-7 Hg i vikt.
Det finns en gräns för hur liten man kan göra en fotosite, eller 'pixel', och fortfarande få den att fungera tillfredställande. Detta beror på att ljusvågor har en fysisk utsträckning. Man stöter på samma problematik i mikroskop med hög upplösning och vid fotolitografi av t.ex chip-wafers. Den gränsen har man redan uppnått idag i en del mobilkameror. Vi kommer alltså inte längre när det gäller pixeltäthet.
Detsamma gäller ljuskänslighet. Det behövs av rent statistiska skäl en 'tillräcklig' mängd ljuskvanta för att bilden skall bli 'skapligt' definierad. Det är alltså inte en parameter som går att tänja särskilt mycket till på. Vi är redan på sista kapitlet. Lite till finns att hämta, men vi kommer att vara kvar i samma liga som idag. Det finns inga stora förbättringar att vänta, när det gäller själva sensorytans känslighet. Inte ens om den vore teoretiskt helt perfekt skulle det vara nån revolution. Revolutionerna är bakom oss. Åtminstone den sortens revolutioner.
Att få en tillräckligt bra bilddefinition hänger alltså, som alltid, på att få tillräckligt mycket ljus genom objektivet, och att ha en tillräckligt stor ljussamlande yta. Det finns inga fysiska eller tekniska förutsättningar för att detta skall ändras. Därför kommer alla som intresserar sig för hög bildkvalitet att vara fortsatt beroende av specialiserade objektiv för olika tillämpningar och stora sensorer.
...
Men jag blir nyfiken: Varför skulle fotonerna behöva vara ordnade i mönster bara för att pixlarna är det?