Re: Re: Re: Re: Människor känner sig alltid utsatta...
jorgene skrev:
Om fotograferingen är min privata, så respekterar jag nästan säkert personens önskan.
Skönt att höra - Jag tycker också att det är viktigt att särskilja yrkesmässiga och privata syften.
Är det "i tjänsten", som frilansfotograf, är det dock annorlunda.
Både ja och nej, syftet med fotograferingen bör också tas med som en dimension.
Jag skall ge dig ett verkligt fall som hände mig för inte så länge sedan. Linköping har en tid varit platsen för demonstrationer av det nazistiska NSF, Nationalsocialistisk Front. Pga det spända läget hade dessa blivit anvisade en plats av polisen, och detta råkade bli utanför skyltfönstret till en butik i city. Ägarens dotter(?) kände sig förtvivlad och arg (kränkt, kan man kanske säga) av att hon, föräldrarna och deras butik (riskerade) hamnade på samma foton som nazisterna. Varpå hon "krävde" att fotograferna inte skulle ta några bilder.
Bra exempel - Vem tar ansvaret när AFA sprejmålar "Nazistfitta" eller "Nazisthora" över butikens skyltfönster? Stod det i bildtexten i tidningen att butiksägaren inte hade några kopplingar till nazism och annat otyg? Togs bilderna för ett högre syfte, ett patos, eller enbart för att uppdragsgivaren betalade för att få spännande bilder till sin lösnummerförsäljning?
Som sagt ingen fotograf i världen kan förutse alla konskvenser, men att t ex säga att butiken inte kan gå i konkurs pga något sådant hade t ex bara varit naivt.
Fanns det absolut inga andra platser man kunde få bilderna på?
Självklart kunde ingen gå med på detta (och någon av oss tog sig också tid att förklara varför).
Diskuterade ni också, fotografer emellan, vilka risker det fanns för tjejen/butiksägaren?
Frågan inställer sig nu: skall man alltid ta hänsyn till att folk, av olika anledningar, "inte vill vara med på bild"? Finns det högre värden i att kunna spegla världen vi lever i, än att någon "inte vill vara med på bild"?
Visst finns det alltid högre värden, det hävdar alltid den som definierar dessa högre värden (även jag själv). Sk sinnelagsetik och sk konsekvensetik har tillämpats ett otal gånger igenom världshistorien: "För att uppnå någonting gott, måste vi offra någon" (krig, korståg, journalistisk fotografering) Det är samtidigt märkligt att t ex fotografer eller journalister, forfattare osv alltid sitter inne med den ultimata och absoluta sanningen och att man därmed har också rätten att bestämma vad som skall offras för att denna sanning skall komma ut.
Nästa fråga: är det bra att lagen ger oss friheten att själva avgöra när vi anser det vara rätt att fotografera någon/något på allmän plats?
Visst är det bra att vi har friheter - Men dom kommer inte utan skyldigheter som bör följas av diskussion, reflektion och eftertanke. Sen är det ju faktiskt inte upp till varje person att avgöra vad man får göra, det är därför vi har domstolar, som avgör när din eller min bedömning har varit felaktig vid ett fotograferingstillfälle.
Notera att pressfotografer jobbar under precis samma premisser som privatpersoner; pressen har, vad gäller själva fotograferingen, inga speciella regler, utan förlitar sig i sin yrkesutövning på precis samma yttrandefrihet som vilken privatperson som helst.
Nja, som journalist har jag lite större friheter att ta bilder som eventuellt är av journalistiskt intresse, men visst grundprinciperna är de samma. Dock så är jag faktiskt lite mer "fri" som privatperson eftersom jag inte behöver ta hänsyn till PO eller det pressetiska rådet, men då är vi som sagt över på publiceringen, som är en del av diskussionen - Men inte hela diskussionen.
*Vill* vi verkligen ha inskränkningar i rätten att fotografera på allmän plats?
Nej...Inga juridiska restriktioner, men lite mer eftertanke och respekt kring de konsekvenser som en fotografering kan innebära.
Och om man nu inte vill det, vad har man då för rätt att sätta sig på moraliskt höga hästar om att olika människor har olika uppfattning om huruvida någon känner sig "kränkt" av att bli fotograferad?
Tja min häst är lika hög som hästen "journalistisk frihet/demokratiska principer" som galopperar med fradga runt munnen och skygglappar för ögonen.
Om man nu anser att det är att sätta sig på "höga hästar" när man efterlyser mer eftertanke när man tar bilder, så har missat något i diskussionen. Själv har jag aldrig förespråkat någon form av förbud eller frihetsinskränkning, men tycker man att det är jobbigt att diskutera moral, etik, medmänsklig respekt, yrkeskod osv - Då har man ju bara visat på att det fotfarande finns fotografer som bara vill "ta bilder - Kosta vad det kosta vill"
Tycker du inte själv att det kanske är en olämplig attityd i längden - Vilket förtroende ger det för en fotografkår och vad skiljer isf en paparazzi från en journalistisk fotograf?