Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Allmäna spånerier om Sony och annat

Produkter
(logga in för att koppla)
Håller med. Nuvarande spelkonsoler och datorer (läs grafikkort) är inte tillräckligt kraftiga för att kunna driva spel med bra flyt och detaljnivå i 4k. Kommer säkert tids nog, men vi är inte där idag.

(På min egna speldator så kör jag normalt i 1080p, och eventuellt allra högst i 1440p någon gång).

Dagens lösning för 1080p och TV så kör jag en W10-sticka (Intel Computestick) som fungerar utmärkt för det, samt en separat BluRay-spelare (med dubbla TV-tuners och HDD inbyggt).

Använder inte heller inbyggda Smart TV-funktioner. De jag har är långsamma och klumpiga att använda, och samma gäller alla andra Smart-TV jag testat. Därför bryr jag mig inte om det står Panasonic, Sony, LG eller Samsung på TV:n så länge som den har bra bild till rätt pris.

Varför jag är intresserad av en billigare XB1 S är just för möjligheten till att visa film och TV i 4k. Blir faktiskt en rätt kostnadseffektiv lösning även om man struntar i att köpa något spel till den. Bara en ren 4k BluRay-spelare ifrån Sony kostar betydligt mer, och då får man inte heller något i närheten av lika bra streamingstöd för 4k som PS4 Pro eller XB1 S har.
 
Sorry Sten-Åke; fram tills att du kan skriva och svara ordentligt så orkar jag inte ens att läsa dina inlägg. Jag skall dock förklara varför du är svårläst (det handlar alltså inte i sig om att man inte kan ha olika åsikter - är helt OK enligt mig):

* Du använder en egenpåhittad citeringsmetod som gör allt nästan helt oläsbart (får huvudvärk av att bara kasta en blick på de)

* Du svarar på samma inlägg som du redan tidigare svarat på (förmodligen för att det är rörigt även för dig själv)

* Du repeterar samma faktafel om och om igen (hoppas tydligen på att fel till slut automatiskt skall bli till sanningar genom evighetsrepitition)

* Spinner ständigt ut i nya och långa andra OT-spår istället för att svara konkret på det som diskuteras/debatteras (har inget emot lite OT, men hos dig så blir OT-spåren nästan oändliga, och ofta totalt dominerande jmfrt med det som egentligen debatteras)

* Du återkommer ständigt till långa OT-rant om din tid på Esselte - som iaf jag numera tröttnat på (var kanske kul första 10 ggrna)

Du är säkert en väldigt hygglig och trevlig person IRL, och även om jag själv klarar i sig ganska mycket otrevligheter (är inte någon "känslig" person som lätt tar åt mig), så klarar jag bara inte av att rent praktiskt läsa så här extremt röriga och inkonsekvent strukturerade inlägg.

Det handlar alltså inte om olika åsikter; det hade varit precis lika rörigt att läsa även om du råkar hålla med mig till 100%.

Sorry. Fixar bara inte det, och då klarar jag ändå det mesta i forumväg. Här måste jag dock bara kasta händerna i luften och ge upp utan att ens seriöst försöka. Är nog mer eller mindre första gången för mig.

Ber redan nu om ursäkt för detta. Normalt anser jag att alla svar och debattinlägg åtminstone förtjänar att läsas, även om man kanske väljer att inte svara på alla.

Jag får väl ändra mina citatteknik då. Jag var väl lite slö där.

Men att jag gick tillbaka till tre redan avhandlade poster var inte ett utslag av någon gaggig förvirring utan något väldigt medvetet och berodde på att jag ville lyfta fram för dig och kommentera din väldigt tråkiga härskarteknik, sarkastiska och otrevliga ton och den debatteknik som ofta börjar dina inlägg med något förklenande och nedsättande om den du skriftväxlar med. Jag försöker att vara en hygglig och snäll person och försöker respektera de som förtjänar min respekt men missta inte det för att mitt tålamod med detta är oändlig.

Det enda som avhåller mig från att helt dra ner brallorna på dig är att jag faktiskt inte tycker om mig själv om jag förfaller till något sådant. Ibland måste man säga "plats" även till människor som inte begriper bättre och inte bara hundar tyvärr. Men även jag tappar stilen ibland och senast var väl när du i sedvanlig uppblåsthet bara måste droppa din lönenivå och här talar vi väl verkligen om OT även om nu denna tråd är avsedd för att även tillåta sånt. Det var då jag citerade den dåvarande miljardären Gunter Sachs som sade att "Pengar dom har man - dom pratar man inte om". Det var snällt uttryckt, Magdalena Ribbing hade sågat sådan uppblåsthet jäms med fotknölarna. Det är helt enkelt ouppfostrat och tölpigt men jag förstår att du blev sur över det och till råga på allt visade du att du har noll koll på vad folk med vanligare inkomster tjänar.

Ska vi prata annan OT du spritt omkring dig så spänner det från din dotters telefonval till att du uppenbarligen inte bara lider av någon Sony-fobi utan även har grava hängups på kommunister och socialister. Det var 25 år sedan Berlin-muren föll (jag var där på jubileet så jag har inte drömt det) och inte ens SÄPO lär väl bry sig om några kommunister idag. Det är 2016 nu Martein! Gott Nytt År i efterskott!

Den här diskussionen hade kunnat gått finfint men den gick fel redan i ditt första inlägg. Du började polemisera utan att ens ta dig den tid som behövdes för att själv se filmen och det borde väl ändå vara ett minimikrav om man vill ta den här diskussionen på större allvar. Jag klippte in länken nedan av Gary Fongs intervju med Neil Manowitz, Sonys vice president of Imaging för att den faktiskt är lite intressant och att jag velat komma mer i fas med den senaste teknikutvecklingen. Normalt skiter jag fullständigt i datorer nuförtiden eftersom jag tycker de är något av det tråkigaste som finns. Men den senaste tiden har jag sett mig nödd till det eftersom min dator var 4-5 år gammal och inte fixade de systemkrav som om man vill gå upp på 4K filmning.

https://youtu.be/eIV_e2nA_Dk

Sonys representant och Fong tycker ju att de nu ser en hel del synergier mellan stillbildsvärlden och videovärlden som man betonar alltmer flyter ihop (men den vet ju Martain helt säkert inte alls existerar - möjligen med undantag för Blue Ray då)). Vi har fått en hel del funktioner i Sonys stillbildskameror som hämtats från företagets videovärld såsom peaking, zebra och elektronisk sökare med en del av de egenskaper och overlayer denna har. Videofunktionerna och nu senast 4K-tekniken har nu gjort att även videotekniken i stillbildskamerorna klarar att ge väldigt fin bildkvalitet med en ljuskänslighet, upplösning och DR man inte sett tidigare. Åt andra hållet har den tekniken vandrat med även med snabb och exakt autofokus även för video vilket inte finns på många prokameror för video (enligt en filmfotograf i en annan tidigare tråd). Detta har gjort att en del av Sonys kunder använder exv. A7s II även i Hollywood-produktioner där det passar. Man säger sig exv. spara pengar genom att kunna utnyttja nattfilmning ibland vilket göt produktionerna billigare. Man kan helt enkelt ta bilder som man inte kunnat förut på nätterna. En del av Sonys pro-kameror för video har dessutom försetts med exakt samma E-mount som alla spegellösa systemkameror har från Sony. Det är väl en hel del korsbefruktning som pågått där eller hur Martain?

En annan viktig sak som man lyfter är ju att folk nu har billiga 4K kapabla kameror med WIFI som de själva kan skapa 4K "content" med och dessutom sprida det vidare med trådlöst. Dessa kamerahus kan nu sedan några år integrera fint med både mobiler, Internet och molntjänster såsom Sonys PlayMemories och PlayStation Store där Sonys kommersiella utbud av film, musik och videospel kan köpas. I PlayMemories finns även en del enkla videoredigeringshjälpmedel som användarna kan använda vid behov. När nu denna infrastruktur för hantering och distribution av både eget och Sonys kommersiella material är på plats sedan länge kommer "video on demand" bli alltmer naturligt och centralt för Sonys distribution säger man (för Blue Ray är inte den teknik man tänker på för det) och inte minst framöver för 4K så är det snabb WIFI och inget annat som kommer gälla under överskådlig tid . Det är bara någon månad sedan man debatterade om den taskiga "connectivitet" som "gubbkameravärlden" har och har haft i förhållande till hur det fungerar med telefonerna. Sony hade till skillnad från de flesta detta på plats redan 2012. En viktig sak är ju att man då har en gemensam plats i molnet för både stillbild och film vare sig den är i HD eller 4K och kan nå den via datorer, telefoner och TV-apparater oavsett märke så länge man har en öppen hantering mot Internet i dessa apparater.

Att jag intresserade mig för detta beror på att jag började uppgradera min hårdvara och efter en del problem nu gjort min migration. Jag är 4K ready nu och det är faktiskt en del gamers också även om detta inte är deras huvudintresse. En del som spelar köper köper verkligen 4K-skärmar nu och det är de som har eller köper bra grafikkort. Dessa fixar faktiskt detta redan idag (men jag vet att Martain är av en annan åsikt här med.)

4K är väldigt nytt och en del av de nya 4K bildskärmarna och grafikkorten har precis kommit ut på marknaden (det är en ny effektivare generation på väg nu sedan ett år tillbaka). 4K är nytt för både användare och "service providers" som tillhandahåller 4K. Så det kommer bli lite "trial and error" för många men den goda nyheten är att det inte krävs några galet dyra grafikkort för att bara se på 4K-film i en dator och det trevliga är att man om man skaffar sig en 4K-skärm även får en fantastisk skärm för bildbehandling i samma upplösning som de stillbilder och filmer man själv tagit och vill visa på sin 4K-TV som ju alltfler nu skaffar. Då har man utrustning för att skapa eget "content" vilket Sony kallar "Capture" och "Display" är ju på plats då också med främst TV men även monitorer på lite mer sikt. Ser man sedan till att man har en snabb WIFI så kommer man ha allt på palts när content-providers som exv. Sony börjar leverera över nätet istället för på antikverade Blue-Ray-diskar. Jag ska kasta ut mitt eget Blue-Ray-kapabla hermmabiosystem snarast för jag har inte hyrt en video på 1 !/2 år nu.

Beträffande Smart TV:s så är det ju så att de blivit allt bättre att hantera de med. Man kan ju kunnat styra dem länge via både telefoner och paddor så jag tror inte det ska behöva vara så mycket krångligare än att ansluta externa enheter som exv. datorer via HDMI. Även Cromecast som en del använder idag för exv. Netflix och andra filmströmmare styrs ju exv. från en padda hur bra som helst. Med en fungerande 4K-distribution tror jag alltfler kommer att sluta vilja hålla på med att ansluta andra apparater via HDMI till sina TV-apparater. Där tror jag HDMI kommer försvinna på lite sikt. Däremot kommer det fortfarande vara viktigt (då i version 2.x eller senare tillsammans med DisplayPort 1.2 eller senare) för kommunikationen mellan dator och skärm.
 
Senast ändrad:
kommentera din väldigt tråkiga härskarteknik, sarkastiska och otrevliga ton och den debatteknik som ofta börjar dina inlägg med något förklenande och nedsättande om den du skriftväxlar med.

Det enda som avhåller mig från att helt dra ner brallorna på dig är att jag faktiskt inte tycker om mig själv om jag förfaller till något sådant. Ibland måste man säga "plats" även till människor som inte begriper bättre och inte bara hundar tyvärr.

!

du uppenbarligen inte bara lider av någon Sony-fobi

Ok. Det var mer än jag visste själv.

Varit väldigt nära att köpa både systemkamera ifrån Sony, och även något ur deras RX-100-serie, som fortfarande står på tur.

Samt som sagt att jag köpt mobiltelefoner och annan hemelktronik ifrån Sony som inte är fotorelaterade. Hade deras senaste PS4 haft Sonys senaste BD-spelare för 4k inbyggt så hade även den varit väldigt intressant för mig.

Älskar Sonys kamerasensorer över alla andra, och för mig är de såpass mycket bättre än allt annat som inte görs av Sony, att samtliga kameror jag köpt de senaste 10 åren högst medvetet endast haft sensorer ifrån Sony (10+ stycken). Helt enkelt personligen ett väldigt stort fan av Sony inom denna produktkategorin.

Att "Sony" däremot är ett väldigt känsligt kapitel hos vissa (få) extremare supporters här FS har jag däremot märkt under många år.

Jag gillar helt enkelt Sony när det gör bra produkter, och mindre bra när det är produkter som inte råkar tilltala just mig (däremot helt OK om de tilltalar andra).

utan även har grava hängups på kommunister

Skulle inte kalla det "hängups". Lika lite som jag har "grava hängups" på nazister. Gillar inte någon av dessa kollektivistiska förtryckarideologier.

Föredrar frihet, öppenhet och mänskliga rättigheter.

Om du har något problem med det så får det vara så (kanske säger mer om dig).
 
Kan vi inte lämna olika politiska ideologier därhän. Mig veterligen har alla sådana blod på händerna. Liksom de religiösa. Jag är förvisso mycket historiskt intresserad och har gjort djupdykningar i många historiska källor och deltar gärna i slika diskussioner, men inte ens detta trådämnet känns lämpat för det.

Jag kan inte heller se hur någon tros- eller höger/vänsterriktning påverkar Sonys eller andra kameratillverkares/TV-ditos direkta tekniska utveckling. Möjligen högst marginellt.(Brasklapp).
 
Kan vi inte lämna olika politiska ideologier därhän. Mig veterligen har alla sådana blod på händerna. Liksom de religiösa. Jag är förvisso mycket historiskt intresserad och har gjort djupdykningar i många historiska källor och deltar gärna i slika
diskussioner, men inte ens detta trådämnet känns lämpat för det.

Håller med helt.

Lämnar det iaf gärna på ett personligt plan (vet inte riktigt hur det ens kom in nu senast).

Jag kan inte heller se hur någon tros- eller höger/vänsterriktning påverkar Sonys eller andra kameratillverkares/TV-ditos direkta tekniska utveckling. Möjligen högst marginellt.(Brasklapp).

Fanns ju rätt intressanta företagshistorier och öden när Tyskland splittrades i två olika politiska system efter kriget (tex Zeiss och andra företag som handlade på olika sidor av gränsen). Var iofs långt ifrån något högst marginellt (iaf för människorna i och bakom företagen, men kunde säkert innebära även olika produktutvecklingar).

Tycker det är kul att det inte bara är människor som återförenats efter att muren föll, men i vissa fall även några olika företag (tänker återigen på bla Zeiss/Jena optik).

Sedan så påverkades ju kraftigt många företags omställningar när Japan bytte politiskt system efter kriget. Nikon och många andra företag strukturerades om kraftigt, och nya kom till och blomstrade i den nya politiska miljön som uppstod (som tex Sony).
 
Håller med helt.

Lämnar det iaf gärna på ett personligt plan (vet inte riktigt hur det ens kom in nu senast).



Fanns ju rätt intressanta företagshistorier och öden när Tyskland splittrades i två olika politiska system efter kriget (tex Zeiss och andra företag som handlade på olika sidor av gränsen). Var iofs långt ifrån något högst marginellt (iaf för människorna i och bakom företagen, men kunde säkert innebära även olika produktutvecklingar).

Tycker det är kul att det inte bara är människor som återförenats efter att muren föll, men i vissa fall även några olika företag (tänker återigen på bla Zeiss/Jena optik).

Sedan så påverkades ju kraftigt många företags omställningar när Japan bytte politiskt system efter kriget. Nikon och många andra företag strukturerades om kraftigt, och nya kom till och blomstrade i den nya politiska miljön som uppstod (som tex Sony).

OK! Vi kör en sista runda. Påtvingade murar och bortforslade tillverkningsmaskiner i kombination med angiveri, Ulbricht och Stasi är väl inget jag förknippar med socialism. Lika lite som jag förknippar Mr Trumps tilltänkta gränsmur mot Mexico, utvisningar (tvångsdeporteringar) samt yttranden som "Atonvapen är till för att användas" med vad som kallas "världens största demokrati och marknadsekonomi".

Om jag inte missminner mig var det under en högerministär i Sverige man sköt arbetare i Ådalen samt det pågick en rasbiologisk "forskning" genom bl a skallmätning i så hög grad att högre nazistiska potentater tog del av forskningen. Att man sedan fortsatte med tvångssterilisering under socialdemokratisk ministär är en grov plump i svensk historia.

Exemplet du tar upp är givetvis oerhört intressant, men aningen drastiskt anser jag. DDR och det forna NaziTyskland är båda två exempel på vad jag kallar totalitära regimer.
Delningen efter kriget mellan Öst- och Västtyskland påvisar dock en hel del skillnader mellan en totalitär stat och en demokratisk under ledning av Willy Brandt.

Nu kan vi återgå till andra allmänna spånerier om Sony och annat för min del.

Mvh//Lennart
 
Exemplet du tar upp är givetvis oerhört intressant, men aningen drastiskt anser jag. DDR och det forna NaziTyskland är båda två exempel på vad jag kallar totalitära regimer.

FYI: Det var detta det handlade om tidigare i tråden (backa och läs), och även i några andra.

Det var kommunism och nazism jag (och en del andra) vände mig emot (Stalin, Hitler, etc). Sten-Åke gillade tydligen inte detta (att man var emot kommunism, inklusive Stalin) och tyckte att jag hade någon "hängup" på det (för stå för han). Jag är bara emot det rent allmänt (och iofs även andra typer av diktaturer).

Inte om Socialdemokraterna vs Moderaterna (eller vad du nu tänker på/är intresserad av).

Svensk nutida inrikespolitik kanske kan vara intressant någon gång, men inget som jag personligen normalt är så jätteintresserad av (tycker personligen att det inte är några jättestora skillnader de emellan - även om det självklart är några mindre sådana).

Det får du gärna diskutera med någon annan - men inte med mig.
 
Om jag inte missminner mig var det under en högerministär i Sverige man sköt arbetare i Ådalen
Nej, det var en liberal regering. Partiet Frisinnade folkpartiet var ett av föregångarna till dagens Liberaler.

Men skottlossningen i Ådalen 1931 var knappast enbart regeringens fel. Det var en lång kedja av olyckliga händelser som ledde till eländet. De flesta inblandade (på alla sidor) hade del i skulden.
 
Ja ni har väl sett tabeller som dyker upp om kamera försäljningen, och det är inte så där lysande varken för spegellöst eller DSLR jämfört med 2009-2012. Något märke ökar lite från start 0 vet inte hur man skall tolka sådana siffror, det är ju inte som glansdagarna med DSLR. A900 sålde inte i närheten av Canons MKII. På APS-C sidan så joxade Canon med 40D, 50D, och så kom 7D som skulle ha kommit i stället för 50D. 40D sålde så klart betydligt mer än vad Sony A700 mäktade med. Den tre år äldre 7D gjorde det svårt för A77 som kom 2011.


Ingen superstart för Sony, även om dom små Nexarna rörde om lite med sina APS-C sensorer, A6000 kommer i en brytpunkt även om den sålde bra, Jag tror i alla fall att smart telefonernas allt bättre inbyggda kameror är en stor orsak till nedgången, den stora massan som tidigare köpte dom billigare kompaktkamerorna vilket ofta var en bra ingång till systemkamerorna, ett mera naturligt steg som jag ser det. Detta bröts av dom nyare telefonerna som dom flesta verkar mycket nöjda med.

Det är inte lätt att få stora framgångar om kamerorna också blir lite för dyra och vänder sig till entusiaster. A6000 borde ha fått lite förbättringar som inte höjer priset för mycket, gärna A6500 ( A7000 ) i sin egen klass, ungefär som 80D, A6000s i 760D klassen.
 
Sony har haft enorma framgångar på den spegellösa sidan.

Däremot så har ju hela kameraindustrin dels börjat mogna en hel del i teknikutvecklingen, och dels så har ju den återgått till att mest tilltala entusiaster och professionella fotografer. Den stora massan har övergett kameror i takt med att de i mobilen har blivit allt bättre. Det har gjort att volymer och försäljning gått ner till mer "normala" volymer (som längre bak i tiden skulle man nästan kunna säga). Framför allt gällande billiga enklare kameror som den stora massan tidigare främst köpte.

Detta har självklart påverkar hela industrin och alla dess aktörer.
 
Nej, det var en liberal regering. Partiet Frisinnade folkpartiet var ett av föregångarna till dagens Liberaler.

Men skottlossningen i Ådalen 1931 var knappast enbart regeringens fel. Det var en lång kedja av olyckliga händelser som ledde till eländet. De flesta inblandade (på alla sidor) hade del i skulden.

Det fanns ingen ordnad ordningsmakt på den tiden. Statligt polisväsende t ex. Hade det funnits så hade aldrig militär inkallats. Året efter det att Ådalen 31 filmats, i bl a Lunde, var jag och en kompis dit och tittade. Innan vi åkte hade vi tittat på Widerbergs film. I Lunde stötte vi ihop med en man som deltagit i demonstrationen 1931. Han visade oss kulhålen som 1969 fortfarande fanns kvar i några av husen. Han berättade också var offren befann sig när de blev skjutna. Flickan, Eira Söderberg, deltog inte i demonstrationen utan stod på en liten mur och tittade på. En förlupen kula dödade henne.
 
Att ordningsmakten var oordnad före 1932 är kanske att ta i lite, men det är förvisso helt sant att det inte fanns någon statlig polis 1931. Att sen all polis förstatligades 1965 var kanske att gå lite för långt åt andra hållet (vilket vi ser ut att få äta upp nu).

Militären kan dock fortfarande kallas in för att hjälpa polisen i svåra situationer.
 
fel

Jag tänkte ställa en fråga om Sony produkt. men det får jag väl göra nånstans där man har den inriktningen. Här slår man huvudsakligen varandra i huvudet med osakliga argument.
 
Jag tänkte ställa en fråga om Sony produkt. men det får jag väl göra nånstans där man har den inriktningen. Här slår man huvudsakligen varandra i huvudet med osakliga argument.
Starta en ny tråd för din fråga, men glöm inte lägga till "och annat" efter rubriken. Då kan du sedan diskutera lite vad du vill och känner för!
 
Stämmer.

Även om tom. jag kan tycka att denna tråd ibland blir lite väl OT (inklusive lite väl mycket politik och på gränsen till nästan personangrepp), så är den absolut *inte* avsedd för specifika produktfrågor.

Det är lite av en misc/slasktråd om allt relaterat till Sony, och allt annat möjligt (kan enligt admin per definition i princip inte bli OT). Startades för att just undvika OT-diskussioner i de andra mer specifika Sony-trådarna (vilket var bra tycker jag).

Leta upp en lämplig tråd, eller ta besväret att starta en egen (det är inte så svårt).
 
JPEG-färgtest hos SAR - Sony lyckas inte så bra i det tyvärr

På SAR har man haft en JPEG-shootout - stilleben, porträtt och landskap. Sony fick inga toppoäng där annat än när det gällde stilleben som man klarade sig bäst i. Naturliga färger men lite tråkigt var väl omdömet där. Vissa problem med rött noterades också. Dåliga resultat i landskap.

https://youtu.be/FRQpueEvb-U

Jag kan hålla med om detta och har tidigare lyft några relaterade saker. Bland annat har jag kritiserat att Sony konsekvent överexponerat i alla mina kamerahus under 10 år. Jag har kompenserat detta med -0,7 till 1.0 steg i kamerornas exponeringskompensation vid ljust dagsljus. Brukar funka bättre utan direkt solljus men jag har alltid undrat varför Sony inte kunnat få till detta. Tycker inte jag har så mycket att säga om rödfärgshanteringen i mina senaste hus men jag vet att jag hade så stora problem med detta i min A350 (hade en CCD-sensor som på andra sätt var ganska fantastisk) för många år sedan att jag stördes av det. Var tvungen att sänka färgmättnaden i solljus då.

Nikon och Canon lyckades bäst och själv tyckte jag bäst om Nikon även om det här med färger är väldigt subjektivt vad man gillar. Det här med exponering, AWB-funktionen och färghanteringen är ju jätteviktig tycker jag och jag fattar att det inte är någon tillfällighet att just Canikon toppar här. Kommer ihåg att Canon-fotografer var väldigt positiva till just JPEG-renderingen i 5D MK III när den kom. Det säger sig ju själv att det är en stark "selling point" med en bra JPEG-process i kameror som riktar sig till yrkesfotografer. Ibland måste man säkert skicka in bilder rakt från kameran om det är bråttom och då är det viktigt att det funkar utan handpåläggning kan man ju förstå.

Visst kan man parera detta i sin RAW-konverterare, så det är ju inget absolut problem för någon av de andra deltagarnas bilder heller men det vore ju bra om Sony kunde ta tag i detta också för ska man rikta sig även till fotografer som har dessa typer av krav så måste man kunna leverera det med.

När nu detta avhandlats så kan man ju nämna att även RAW-konverterarna har gjort en resa där tillverkarna verkar lägga mer krut på att bilderna ska se hyfsade ut vid en presetfri import. Man verkar lägga alltmer krut på att skapa profiler för de kameror som man har importstöd för så att det ska bli hyfsat redan vid bildimporten. Även där kan man ju åstadkomma i princip samma resultat med alla verktyg om man vet hur man ska utnyttja verktygen men många bedömer också en konverterare efter hur det faktiskt ser ut direkt efter importen.

Kolla gärna på filmen själva.

En annan intressant skrivning för någon dag sedan rörde det faktum att trots att Sony kanske är bäst på att tillverka sensorer, så har det visat sig att det exv. har varit Pentax och Nikon som lyckats bäst med signalhanteringen, vilket visat sig i fallet med den Sony-sensor som exv. satt i D7000 och Sonys A580. Nikon fick till bättre DR och Pentax fixade bättre brushantering även om man i det fallet blev misstänkta för att ha "kokat" RAW-filerna senare i processen. Det fanns en tydlig knix på Pentax RAW-kurva som skvallrade om att man kickat in någon form av brushantering av RAW-filerna. Det har spekulerats om Sony av dessa skäl börjat snegla mot Nikon för att köpa över folk med rät kompetens därifrån och den vägen komma till rätta med de "problemen". Även Nikons D800 hade ju faktiskt en aning bättre DR än Sonys A7r med samma grundsensor.
 
Ja men nu ser det ut som att ökade hastigheter och bilder/sek med extra bra hög-Iso naggar på DR vid bas-iso, Nya D5 har väl till och med lite sämre DR än 1DXII, inte säkert att ersättaren till D810 hamnar på så hög DR som 14,8 vid Iso 64 om man samtidigt vill öka på bps. Pentax ersättare till klassiska K5, har inte riktigt lika hög DR dom går under DR 14. Sprillans nya D500 ruskigt snabb, har mindre DR än gamla D7200 inga jätteskillnader precis, men inte eller att dom knallar över 15 vid bas-iso, när Pentax var så bra för länge sedan om man har förväntat sig ständiga ökningar, nu sjunker dom lite i stället.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.