Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Övergivna hus, fabriker mm

Produkter
(logga in för att koppla)
Status
Ej öppen för ytterligare svar.
Fick ett tips av en kompis om Söderfors:
Det finns ett
ruffigt område i Söderfors kommun som heter Hästhagen, som ju i princip var rena slummen.

Hittade följande inlägg i riksdagen angående detta:

"Herr talman! Jag vill börja med att tacka miljöministern för svaret,
även
om jag hade hoppats att svarets innehåll skulle göra mig lite gladare.

Låt mig teckna bakgrunden. Befolkningen i Söderfors kallar området
Hästhagen, som jag har interpellerat om, för Sarajevo. Jag kan förstå
varför. Sju husbyggnader från miljonprogrammets dagar står fullständigt
demolerade, som vrak, ute på den uppländska landsbygden. Överallt
ligger
byggnadsmaterial, krossat glas och tapeter i drivor. Jag känner inte
till om
miljöministern själv har varit där, men jag var där alldeles nyligen
och
förfärades över synen. Smältvatten forsade nedför trapporna. Det såg ut
som
det inte ska se ut i Sverige 2003."

Det var ju ett par år sen dom la motion om att rensa upp, men det kanske är nån som vet hur det ser ut nu?
 
Tack för dessa finska länkar! Jag tror jag ska åka en tur till Tallin i Maj. Det verkar finnas hur mycket övergivet som helst att utforska där. Jag har varit där 3 gånger förut men då bara över dagen. Jag tror jag ska stanna nån natt så man hinner med att luska runt i stan.
 
Senast ändrad:
Även jag är anmäld till Saltsjö Kvarnutflykten. Ser verkligen fram mot det.

Nyinflyttad till Stockholm som jag är har jag inte jättebra koll på allt men Beckomberga sjkuhus verkar ligga i närheten där jag bor.
Jag snubblade över
http://www.sbk.stockholm.se/Beckomberga/bsjukhus.htm
enligt sidan (som verkar vara uppdaterad 2001) så ska många av byggnaderna stå tomma sedan ett bra tag tillbaka. Vet någon om det hänt något sedan 2001 eller är området fortfarande värt ett besök?
 
Här är en uppdatering på Lövsta:

Jag snackade med lagbasen Jonas, han skulle kolla med fastighetsansvarige och återkomma efter påsk.
För er som inte varit där eller sett hur det ser ut kan jag berätta (som det var senast jag var där iaf, -99) att det är _mkt_ skitigt och farligt. Öppna schakt 7 våningar djupa. I säkraste fallet är det avspärrat med band, annars ingenting. Det är mörkt. Det som kommer gälla är, självklart, inga barn med, minst en ficklampa per person och att vi kommer få skriva på en ansvarsbefrielse så att vi är där helt och hållet på egen risk.

Mer info och anmälningslista kommer att dyka upp här så fort jag fått veta mer av Jonas. Det är ganska många stora öppna ytor och fri sikt mellan våningsplan, därför tänkte jag begränsa antalet deltagare till kanske, säg sju? för att man ska ha en chans att kunna ta bilder utan att man får med andras ficklampor, stativben och matsäcks-mackor i en salig röra :)

Ha en trevlig kväll, själv blir det Spielberg's "Taken" med en kompis.
//M
 
Cool, insidan på Lövsta låter hur spännande som helst. Jag håller på och luskar runt lite om Beckomberga, kanske,kanske har en kontaktväg där. Får se efter påsk.
 
Åk ner till Svindlersviken i Nacka, kom från Nackahållet av viken. Kör ner till en liten hamn... där ligger två ryska flodpråmar med massor av bråte osv. Där spelades bla en scen av Beck in, en av filmerna. Ligger en del andra båtar också, stora som hus!

// Jocke
 
Jag tog en promenad i vårsolen till Beckomberga, eller Bromma sjukhus som det heter nu för tiden.
Det finns en hel del kul byggnader där verkar det som.

001.jpg

Helt övergiven, men tråkigt nog igenspickad byggnad. Det verkar som om mycket av insidan är oröd. Gardiner och lampar kan man iaf. se skymta genom fönstren.

002.jpg

Ett ställverk finns på området också. Rejäl lokal som tyvärr verkar vara tom så när som på ett solarium(!) Bredvid finns också en till mer industriinriktad byggnad. Bilden är tagen genom ett trasigt fönster, det gick ej att komma in i huset.

003.jpg

På baksidan av ett större hus verkar det finnas en gammal rastgård med tillhörande toaletter. Inte världsspännande men här gick det iaf. utan problem att ta sig in.

005.jpg

006.jpg

En av de största byggnaderna på området är helt övergiven. Huset är gigantiskt, kikar man in genom fönstren så verkar det som om det mesta är tomt men ändå inte helt barskrapat. Här skulle det vara guld att kunna ta sig in.

Vissa delar av området verkar delvis används men det råder inte direkt någon febril aktivitet där. Några av de mindre byggnaderna är inhägnade med byggstaket men det verkar ändå inte hända mycket. Husen lär stå kvar ett bra tag till.

Kan någon fixa tillträde till de övergivna byggnaderna så är jag inte sen att tacka ja till en liten utflykt=)
 
Joakim A skrev:
Åk ner till Svindlersviken i Nacka, kom från Nackahållet av viken. Kör ner till en liten hamn... där ligger två ryska flodpråmar med massor av bråte osv. Där spelades bla en scen av Beck in, en av filmerna. Ligger en del andra båtar också, stora som hus!

// Jocke

Åkte dit och kikade idag, bland det häftigaste ställen jag sett, gamla militärfordon, de enorma pråmarna,massor med rost och maskiner. MEN det bor folk där, och de som stirrade på mig idag såg inte så vänliga ut. Så ska jag dit igen så vill jag nog ha sällskap.
 
Absolut! Är nog bättre att vara ett par stycken när man åker dit.Detta ofattbara ställe ligger så centralt men ändå så undanskymt. Det var inte skyltat och en liten, liten brant väg ner till den här hamnen och det kändes som man hade lämnat Sverige och hamnat i en film, typ efter 3:e Världskriget eller nåt :)
 
Status
Ej öppen för ytterligare svar.
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.