Utställning
Jens S Jensens böcker om Hammarkullen fick stor uppmärksamhet på 70- och 80-talet. Nu ställs hans mest klassiska bild ut på Moma i New York. Bilderna visas också i Gävle.
Kulturnyheterna i SVT berättade igår om att det världsberömda museet Moma i New York dragit upp Jens S Jensens mest klassiska bild från 1970-talets Hammarkullen i jätteformat över en hel vägg. Utställningen heter Century of the Child.
– Det är en bild som omedelbart griper tag i en. Alla som sett den kan verkligen relatera till den bråkdelen av en sekund när Michael hänger ner från muren. För oss fångar bilden det lyckliga samspelet mellan barn och omgivning och deras förmåga att skapa och uppfinna världen omkring, säger curatorn på Moma Juliet Kinchin i ett inslag i gårdagens Kulturnyheterna.
Skärmavbild från SVT Play
Programmet följer också med Jens S Jensen till Hammarkullen där de träffat pojken på muren. Kulturnyheterna intervjuar också den före detta Expressen-fotografen Jacob Forsell om förhandlingarna om upphovsrätten till bilderna som finns på Riksbankens nya sedlar. Jacob Forsell har fotograferat Astrid Lindgren och får 10.000 kronor av Riksbanken för bilden. Hälften av pengarna går till Scanpix.
Ställer ut i Gävle
Jens S Jensens bilder från Hammarkullen visas även på utställningen Världar och verkligheter – 1970-talets dokumentärfotografi, på Länsmuseet Gävleborg den 29 september 2012 till 6 januari 2013.
Syftet med utställningen Världar och verkligheter – 1970-talets dokumentärfotografi, är att lyfta fram dokumentärfotografin under en historisk period då det personliga också var politiskt.
Marmaverkens sulfatfabrik 1981. Foto: Åke Åström
Så här skriver museet:
Tiden från mitten av sextiotalet fram till åren kring 1980 präglades svenskt fotografi av en stark vilja att gestalta människors liv – deras erfarenheter av arbete, boende och gemenskap. Individen ingick i ett vidare socialt och politiskt sammanhang och det kollektiva var ett genomgripande ideal och frågan om klass och solidaritet hade en framträdande roll. En grundläggande tanke med de dokumentära skildringarna var att ge röst åt de som saknade en plats i det offentliga samtalet.
Bland de medverkande i utställningen finns Yngve Baum, Bengt Göran Carlsson, Ann Christine Eek, Monica Englund, Catharina Gotby, Joanna Helander, Jean Hermanson, Jens S Jensen. Björn Myrman och Odd Uhrbom.
Läs mer här.
Modern dokumentärfotografi
Samtidigt gör Gävle Konstcentrum en grupputställning, Världar och verkligheter – dokumentära strategier i samtiden, som kretsar kring dagens dokumentära praktiker och strategier.
I denna utställning medverkar Johannes Samuelsson, Kerstin Hamilton, Lars Wallsten, Annica Karlsson-Rixon och Anna Viola Hallberg.
Fyra flickor, ur "Välkommen, förbipasserande" 2010. Foto: Kerstin Hamilton
6 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Synd att man bor långt från Gävle...