Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > TEST: Stor skärm med stort omfång och lågt pris

TEST: Stor skärm med stort omfång och lågt pris

Vi har testat Benq SW2700PT. Priserna för skärmar med stort färgomfång sjunker och allt fler har råd med en riktigt bra skärm. Nu ger sig Benq, som är kända för sina projektorer, in i detta segment där vi är vana att se Eizo och NEC.

Benq SW2700PT kostar omkring 7 000 kronor inklusive moms. Då medföljer skärmkeps och Benqs kalibreringsprogram Palette Master. Skärmytan är 27 tum med proportionerna 16:9. Bildstorleken är 2 560 x 1 440 pixlar vilket ger ungefär 100 pixlar per tum. Skärmen kan återge 99 procent av färgrymden Adobe RGB.

Med programmet Palette Master kan skärmen hårdvarukalibreras, det vill säga att skärmens färgtemperatur och ljusstyrka ställs in automatiskt som en del av kalibreringen/profileringen av skärmen.

Många skärmar har besvärliga menyer. Hårdvarukalibrering minskar behovet att göra inställningar via skärmens menysystem. Till Benq-skärmen finns en liten dosa som gör det enklare att göra de återstående menyinställningar. Dosan gör det exempelvis enkelt att växla mellan kalibreringar för webb eller utskrift.

10 bitar

Benq SW2700PT har stöd för 10 bitars färgdjup från datorns grafikkort. Det blir allt vanligare att grafikkort kan ge 10 bitars signal, men det kräver även att rätt kabel (Displayport) används. Windows-plattformen har länge haft stöd för 10 bitars grafik, och sedan uppdateringen till El Capitan har också Mac-datorer också detta.

Spelar 10 bitar någon väsentlig roll? Nja, vi kan märka en liten skillnad på återgivningen av riktigt mörka bilder, där återgivningen blivit bättre.

Internt arbetar Benq SW2700PT i 14 bitars färgdjup för att få hög precision i signalbearbetningen. Det gör att även mjuka tonövergångar återges utan bandningar.

Stort färgomfång. I alla riktningar utom lågdagrarna sträcker sig Benqs färgomfång en bit utanför färgrymden Adobe RGB.

Presterar mycket bra

Vi har mätt upp färgomfånget, kontrollerat skärmens jämnhet och stabilitet över tiden och kontrollerat precisionen. Resultatet av alla dessa tester visar att skärmen presterar mycket bra. Visuellt är skärmen jämn över ytan, så att en bild ser likadan ut oavsett om den visas i mitten av skärmen eller i kanten. Med tanke på priset är prestandan imponerande.

Hur är skärmen jämfört med konkurrenterna från NEC och Eizo? Hårdvarumässigt står sig Benq SW2700PT väl i konkurrensen. Våra anmärkningar rör istället det medföljande kalibreringsprogrammet Palette Master. Jämfört med konkurrerande program från Eizo och NEC är Palette Master ett rätt begränsat program som saknar en del avancerade funktioner, som kontrollera skärmens kontrastomfång eller kalibrera skärmen till en snävare färgrymd. De viktiga grundfunktionerna finns i programmet, men för den som är van vid program som Eizo ColorNavigator eller NEC SpectraView Profiler (samma program som Basiccolor Display) och brukar utnyttja deras avancerade funktioner är Palette Master lite för begränsat. Men för flertalet användare är detta överkurs.

Slutsats

Benq SW2700PT ger inget avkall på prestandan trots ett relativt lågt pris. De flesta kommer inte uppleva begränsningarna i programvaran. Slutsatsen är att Benq SW2700PT är ett mycket prisvärt val för de flesta.



Publicerad 2016-06-07.

15 Kommentarer

Peter Söderberg 2016-06-12 18:42  
Intressant! Känner du till ifall man idag kan använda Basiccolor till debba skärm för utökad kontroll/funktionalitet, eller om den möjligheten kan tänkas komma i den närmsta framtiden?
Svar från stefohl 2016-06-12 19:39
Inte med hårdvarustöd, så du få kalibrera skärmen manuellt. Jag gjorde en sådan test och det visade sig ge mig en profil som var bättre än den jag fick med Palette Master.
sinclairql 2016-10-31 00:22
Hej Stefan, du skriver att du gjorde en test med en programvara som saknade hårdvarustöd för BenQ SW2700PT och att det gav en bättre profil än med Palette Master. Kan du förklara på vilket sätt denna profil var bättre?

Provade att kalibrera min egen skärm med Palette Master respektive i1Profiler och det är tydligt att resultaten skiljer sig. Dock svårt att säga vilket som är bäst utan en kalibrerad skrivare även om jag föredrar den profil som skapades med i1Profiler.
Svar från stefohl 2016-10-31 12:31
Jag har ett antal kontrollbilder som jag använder för att kontrollera hur bra kalibreringen fungerar. Omfattar gråskalor med mera, som gör det rätt enkelt att se vilken profilering som är bäst. Dessutom använder jag ett program som mäter upp ett antal färger och sedan jämför dem med det förväntade värdet. När man mätt dessa 72 färger räknar man ut hur långt ifrån det förväntade resultatet man ligger.
sinclairql 2016-10-31 22:47
Även Arnaud Frisch (http://www.color-management-guide.com) kommer fram till att kalibreringen blir bättre om man väljer bort Palette Master, han rekommenderar i1Profiler istället. Tyvärr faller ju poängen med BenQ SW2700PT till viss del om man inte kan använda hårdvarukalibreringen.
martinot 2016-06-13 14:47  
Kul att det kommit hyfsade budgetskärmar som denna, och nya aktörer som BenQ/Acer. Stort tack för ett som vanligt väldigt både professionellt och samtidigt lättläst test (du är suverän på detta).

Behöver en ny skärm hemma för privat syfte med en budget på ca 7 000-10 000. Funderar på tex denna Benq SW2700PT som ligger på ca 7000, eller alternativt att gå ner till en lite mindre 24":are ifrån NEC i form SpectraView Reference 242 som kan fås för ca 9300. Har även kikat lite på en NEC Multisync EA244UHD, men har inget jättebehov av 4K för tillfället och ligger lite över min tänkta mudget (ca 11 200).

Vad hade du själv föredragit i denna prisklassen emellan dessa skärmar? Någon annan skärm som jag hellre borde överväga, som tex någon vettig 24-27":are ifrån Eizo?
Svar från stefohl 2016-06-13 17:19
Den SpectraView som du refererar till har ju ett mer avancerat kalibreringsprogram, som gör det möjligt att kalibrera skärmen så att den stämmer exakt överens med utskrift. Också om du tittar på Eizos skärmar i CS-serien hittar du skärmar med mera kvalificerade inställningsmöjligheter. Frågan är bara, behöver du dem?
martinot 2016-06-13 22:02
Har inte helt funderat klart på vad jag behöver, eller inte (måste jag erkänna).

Kommer i framtiden förmodligen att skaffa en bättre skrivare för egna printar. Vill då vara säker på att jag inte köper en skärm som begränsar mig på något sätt (då lägger jag nog hellre ett par tusenlappar på priset ifrån början, så att jag senare inte eventuellt behöver köpa ny skärm igen).

Men inte helt lätt detta! :)
Per Arnfinn 2016-06-14 11:58  
Nå er det kampanje på Eizo ColorEdge CS270, slik at den koster kun noen tusenlapper mer.
Er denne BenQ skjermen DUE Calibrated. DUE betyr likt lys over hele skjermflaten. Og hvorfor kjøpe dyr optikk som ikke vignetterer dersom skjerm gjør det. Med Eizo ColorEdge følger det med et sertfikat som garantarer likt lys over hele skjermflaten. Eizo har og 2 pantenerte chiper montert i panelet for kontroll av temperatur og lysstyrke slik at skjermen gir konsise farger over tid.
Svar från stefohl 2016-06-15 09:50
Jag vet inte hur BenQ kalibrerar sina skärmar för att de ska vara jämna i färg och ljusstyrka, men jag mätte den skärm jag hade för test och den varierade med ±5% över ytan. Det är ett resultat som är jämförbart med de Eizo och NEC som jag har testat. Sedan tycker jag att programvaran som följer med till ColorEdge CS270 är bättre än programmet som BenQ skickade med.
Rolf-Göran Åström 2016-06-20 12:01  
Bra test. Överväger ett köp av BenQ efter att ha läst detta. Mitt största frågetecken är möjligheten att välja kontrastomfång i Colonavigator, hos Eizo, som inte finns i BenQs mjukvara. Använder du dig av detta? Hur viktigt är det?Kontrastomfånget på ett papper är ju mycket mindre än på en skärm...
Svar från stefohl 2016-06-20 13:26
För mig är det rätt viktigt. Det gör att jag kan styra bildens utseende så att kontrasten jag ser på skärmen bättre motsvarar det jag sedan får ut ur skrivaren.
Rolf-Göran Åström 2016-06-22 12:47
Blir lite förvirrad - läste en recension på http://www.color-management-guide.com/benq-sw2700pt-monitor-review.html och där verkar man kunna välja kontradtomfång...?
Svar från stefohl 2016-06-22 13:45
Läste denna test och såg inte att man kunde styra kontrastomfånget, det vill säga sätta ljusstyrkan i vitt och svart. Däremot var det ju oroande att deras skärm var så pass ojämn i ljus och färg.
Rolf-Göran Åström 2016-06-22 14:16
Då är det nog jag som inte förstår skillnaden. Han sätter kontrasten till 287:1 men det är inte det du menar?
Svar från stefohl 2016-06-22 16:01
Jo, men det var när han använde i1Profiler, inte BenQ:s eget program. Och då har du inte hårdvarustödet.
Rolf-Göran Åström 2016-06-22 18:02
Med risk för att verka näsvis, det är ju trots allt du som använt programvaran. Men han skriver faktiskt "And the target values with i1Display Pro + Palette Master Element:

Backlighting technology: White diode (LED),
Color temperature: D65
Brightness: 80 Cd/m2
Contrast: 287-1 (for the ones who print, native for the others)
ICC norm: V4
Gamma: L Star
Svar från stefohl 2016-06-22 18:11
Du har rätt, men jag hittade inte en inställning för detta. Det var en av de saker jag saknade i programmet, en annan var möjligheten att ställa in ett bestämt omfång som skärmen skulle uppnå. Båda dessa funktioner är rätt avancerade och de flesta behöver inte dem. Vad som däremot är viktigt är om skärmen är jämn i ljus och färg. Det exemplar jag hade var det. Men det exemplar som han testade varierade rätt mycket.
lofling 2016-06-23 23:54
Jag funderade på den här skärmen men blev också lite fundersam efter att ha sett hur ojämn deras ex var.
Rolf-Göran Åström 2016-06-25 14:37
Jag mailade författaren till recensionen. Han meddelar att du har rätt och han hade fel. Det går inte att sätta kontrastomfånget i BenQs programvara. Det får bli Eizo.
martinot 2016-06-25 15:56
Tack för att du mailade och checkade! Då går denna bort även för min del.

Är också tveksam till jämnheten och QA på BenQ efter att läst lite tester. Även i detta perspektivet få det bli någon form av referensskärm ifrån NEC eller Eizo. Hatar ojämna skärmar. Med samma budget tar jag då hellre en liten men bra 24" än en stor men dålig/ojämn 27".
Peter Hugosson 2016-09-09 16:54  
Vilket grafikkort för windows 10 passar för att få bäste prestandan ?
DynamicPhoto 2017-11-27 11:47
Sent svar, men PNY Quadro P600 eller P400 ska fungera fint via DisplayPort

Merläsning

ANNONS
Spara upp till 12000 kr på Nikon-prylar