Annons
Artiklar > TEST: Canon EOS 750D och 760D

TEST: Canon EOS 750D och 760D

Foto: Erik Thor

 

Är du familje- eller hobbyfotograf? Nu när Canon äntligen kommer med en helt ny modell i instegsklassen så gör de två varianter. Eos 750D för dem som vill ha enklast möjliga hantering och 760D för dem som ställa in kameran själv.

Egentligen har Canon gjort tre varianter, eftersom även den nya spegelfria systemkameran Canon Eos M3 delar sensor och processor med Eos 750D och 760D.

Canon Eos 750D är en direkt efterföljare till 700D, 650D, 600D och så vidare ner till 300D. Serien är tänkt att passa för såväl nybörjare som många fotoentusiaster. Med 760D har Canon tagit fram en modell som ska passa den senare gruppen ännu bättre.

Till det yttre skiljer sig 750D bara på två punkter från 700D: På ovansidan har det tillkommit två knappar, en för val av fokusmetod och en för att stänga av skärmvisningen. 760D ser ut som en bantad 70D, men av någon anledning har Canon frångått den smarta kombinationsknappen för video- och live view som finns på ett flertal modeller från 70D till 5Ds. Istället aktiveras videotagning genom att ett extra läge för on/off-knappen. Det blir lätt lite fumlande för att aktivera videofunktionen. På 750D är visserligen också videofunktionen kopplad till on/off-reglaget, men du slipper fumla efter reglaget eftersom det sitter bättre ergonomiskt placerat, lätt åtkomligt för höger pekfinger.

Skillnaderna mellan 70D och 760D utgörs främst av skillnader i seriebildtagning (7 b/s mot 6 b/s), större buffert (16 mot 8 råfiler) samt att 70D har bättre vädertätning. 750D/760D har i gengäld 24 megapixel och en flimmerfunktion som 70D saknar. Den gör att kameran kan känna av lysrör som flimrar och tajma avtrycket när ljuset är som starkast.

Bättre buffert. Liksom föregångaren 700D tar 750D/760D upp till 5 bilder per sekund. 750D/760D ta 940 jpeg-bilder i sträck mot 22 för 700D. Med råformat har kapaciteten ökat från 6 till 8 bilder, vilket ändå är i underkant för sportfoto. Bilddata: Canon EOS 760D,  EF 200-400 mm f/4L Extender 1,4x IS USM vid 540 mm, 1/2000 sekund, f/6,3, ISO 1000.

Allt nytt innanför skalet

På insidan är 750D och 760D lika. Det mesta är nytt jämfört med föregångaren 700D. Vi finner en ny sensor med 24 megapixel. Jämfört med den gamla sensorn på 18 megapixel har bildkvaliteten höjts ett snäpp, men skillnaden är inte drastisk. 750D och 760D ligger i nivå med de bästa i klassen när det gäller brus.

Canons klassiska svaghet, lägre dynamiskt omfång, kvarstår. I praktiken märker vi det  om vi vill ljusa upp skuggorna på en bild ordentligt. Då blir det klart brusigare i skuggpartierna med 750D/760D än med konkurrenten Nikon D5500. Det går till viss del att dämpa bruset i ett råkonverteringsprogram som Adobe Camera Raw eller Lightroom.

En ny färgkänslig ljusmätare gör det möjligt för kameran att tajma tagningen till bilden till det ögonblick då ett lysrör lyser som mest. Funktionen kallas flimmerreducering och är guld värd i vissa situationer.

Som hos storebror 70D har autofokusen 19 punkter. Föregångaren 700D hade 9 punkter. Det ökade antalet punkter gör det lättare att välja en fokuspunkt som passar bildens komposition, exempelvis om man vill hålla skärpan på en persons öga under en porträttfotografering.

Det går snabbt att byta mellan tre olika sätt att använda af-punkterna (enpunkts-af, grupp-af och autoval) med en knapp på kamerans ovansida. Möjligheten att välja en grupp av af-punkter  kan vara användbart vid sport- och fågelfotografering om motivet är rörligt och svårt att pricka motivet med en enskild af-punkt.

Det tredje alternativet är automatiskt val av af-punkt. Det är standard för de flesta motivlägen och då försöker kameran räkna ut vad den ska sätta skärpan. Vi tycker att det är för stor risk att skärpan hamnar på en oönskat del av bilden och rekommenderar istället manuellt vad av fokuspunkt. Med kontinuerlig autofokus, ai servo, fungerar den här autofokusfunktionen bättre. Då utgår kameran från en vald punkt och byter sedan punkt om motivet flyttar sig över bildytan. Mest optimal är funktionen om du till exempel fotograferar en fågel mot ren himmel.

Vi upplever autofokusen snabbare och säkrare än den förra generationen, men precisionen är inte i klass med proffsmodellerna.

Eos 750D/760D är nära släkt med den spegelfria systemkameran Eos M3 som saknar optisk sökare och alltid används i ”live view-läge”. Därför är det inte förvånande att autofokusen i 750D/760D är ganska snabb när skärmen används som sökare (live view). Det spelar naturligtvis roll vilket objektiv som används, men även utan de snabbaste objektiven så är autofokusen rapp utan den seghet som exempelvis Nikon D5500 uppvisar.

En skillnad mellan 750D och 760D i live view-läge är att 760D har kontinuerlig autofokus och därför kan följa rörliga motiv med skärpan. Det ska dock tilläggas att det bästa är att inte använda live view när man tar stillbilder av rörliga motiv.

Bättre autofokus. Eos 750D/760D har en mer avancerad autofokus än föregångaren 700D. För underlätta vid rörliga motiv finns möjlighet att välja mellan olika grupper av autofokuspunkter eller att kameran utgår från vald punkt och sedan automatiskt kan byta till någon av den 18 övriga punkterna. Vårt test visar att grupp-autofokus ger fler skarpa bilder än det helt automatiska valet.
Bilddata: Canon Eos 760D med EF 200/2L IS USM, 1/1000 s, f/2, ISO 400, kontinuerlig AF (Ai Servo).

WIFi såklart

Som sig bör har 750D och 760D inbyggd wifi-funktion. Det går att ansluta till en smartfon eller surfplatta, skrivare, annan kamera, lagringsenhet med dnla-stöd och Canons webbtjänst Irista för att överföra bilder. Från smartfon eller surfplatta går det också att fjärrstyra kameran. Android-enheter med nfc kan anslutas genom att nudda kameran.

Trots att Canon filat på wifi-funktionen så blir det många knapptryckningar och vägen från att bilden tas till att den hamnar på Facebook upplevs som onödigt lång. Varför går det inte att publicera på de vanligaste sociala medierna från Canons app Camera Connect, eller ännu hellre, direkt från kameran? Och varför finns det ingen direktknapp för wifi?

SLUTSATS

Canon Eos 750D och 760D är modernare och mer kompetenta än föregångaren 700D. Mycket är nytt och bättre trots att kamerorna känns bekanta. Vi gillar den rappa autofokusen i live view-läge, den nya sensorn och att pekskärmen gör det snabbare och enklare att ställa in kameran.

Det skiljer bara 500 kronor mellan 750D och 760D och den prisskillnaden är väl motiverad för de flesta. Vi ger Eos 760D utmärkelsen ”bra köp”.



Publicerad 2015-10-07.

Bli först att kommentera

Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

Hej! Vi ser att du kör med AdBlock. Vi förstår att man kan ogilla annonser men det är en viktig inkomstkälla för att driva denna sajt och täcka de kostnader vi har. Om du inte vill slå av Adblock för just Fotosidan så stöd oss gärna genom att till exempel köpa ett Plus-medlemskap.
ANNONS
Januarirea hos Götaplatsens Foto