The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6899 // Fokusskifte på en digital M Leica?

När vi fotograferar med ett ljusstarkt objektiv via en M Leica kan fokusförskjutning ibland uppstå, vilket innebär att skärpan inte alltid ligger exakt där vi ställer den via mätsökaren! Vissa objektiv korrigerades därför vid leverans från fabrik, så att näravståndet skulle stämma vid till exempel bländare 2 eller 2.8! (Och för vissa ljustarka nya objektiv, där följer en liten justeringsmejsel med)

Detta med korrigering är dock mindre relevant för en analog M-kamera, eftersom filmen kan "svälja" för en del av dessa felinställningar! Fokusplanet är inte så exakt för film som för en sensor! Men på äldre digitala M Leicor, som exempelvis Leica M9, borde detta problem kunna uppstå, då den saknar "Live View!"
Ni som vet eller har en Leica M9, stämmer det?

Och nu, som sagt, med "Live View" på en digital M Leica, borde fokusförskjutningen inte märkas längre!
Och "Live View" fungerar väl också när man använder mätsökaren genom ögonmusslan på en nyare digital M Leica?

/Bengan

Ps. Här finns mer att läsa: https://www.47-degree.com/focus-shift/what-is-focus-shift

Inlagt 2025-02-16 08:51 | Läst 471 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag har ju ingen digital Leica, men vet hur det fungerar. När det gäller film så gör filmen både emulsionens tjocklek och "överblödning" att den "döljer" detta lite, eller mer sant så blir skärpeplanet inte lika exakt med film eller med andra ord kan du inte få lika "exakt skärpa". Detta är nog mer akademiskt och har sällan praktisk betydelse skulle jag tro utan märks om man går in och detaljgranskar vid extrem förstoring eller liknande. Även när du kör med film så är det skillnad om du kör med en film med relativt låg upplösning som HP 5+ eller TriX eller om du kör med en Tmax 100 eller TP. Mätsökaren i de nya digitala Leica M funkar inte på något annat sätt än de gamla, skall du använda liveview så får du använda skärmen då det ju innebär att du tittar på bilden via sensorn. Det samma gäller för alla kameror som inte är så kallade "spegellösa", alltså kameror som visar en "videobild" i sökaren som registrerats av sensorn. Men när det gäller detta med fokusskift så är det inte värre med en digital än en analog, under förutsättning att du gör dina bilder som du vill ha dem och detta inte skiljer mellan vilken kamera du använder. Så är det ju även med film, om du använder en film med mycket högre upplösning kommer du om du förstorar extremt se oskärpa som du inte ser på en film med lägre upplösning. Men om du vill använda alla dina gamla gluggar och vill kunna ställa skärpan direkt mot sensorn så kan du ju skaffa en sådan kamera som jag har nu, alltså en spegellös fullformatare. Annars om du vill köra en digital Leica-M så kommer du inte ha större problem med detta än vad du har på dina analoga om du nu inte ställer helt andra krav på den digitala.
ztenlund 2025-02-16 11:32
Beroende på vilken M-modell det är kan man dock köpa en elektronisk sökare att montera uppepå, vilket förstås även underlättar även med objektiv som inte har en bildvinkel som passar bra ihop med mätsökaren.
Vissa objektiv är kända för fokusskift (skärpeplanet flyttar sig märkbart när man bländar ner), medan det för andra objektiv inte är något problem (allt är ju relativt; mäter man väldigt noga så finns det alltid någon liten diskrepans). Det här är en egenskap hos objektivTYPEN; det är inte lönt att försöka hitta ett "bra exemplar" eller be om justering.

Om man sen använder objektivet på en kamera där man fokuserar på själva bilden (mattskiva av gamla sorten, inklusive enögd spegelreflex, eller Live view på en digitalkamera) och fokuserar vid ARBETSBLÄNDAREN, så blir det förstås rätt helt automatiskt. En spegelreflexkamera där man fokuserar med öppen bländare och sedan kameran bländar ner till valt värde just vid exponeringen blir det däremot inte rätt i det fallet.

Och en mätsökarkamera (ingen skillnad mellan analoga o digitala M-hus) eller en tvåögd spegelreflex blir det också fel med. Där får man helt enkelt välja en objektivtyp som inte har det här problemet, eller leva med det.
Svar från Benganbus 2025-02-16 20:13
Intressant det här, "En spegelreflexkamera där man fokuserar med öppen bländare och sedan kameran bländar ner till valt värde just vid exponeringen blir det däremot inte rätt i det fallet."
Tror inte så många SLR-fotografer har tänkt på det!
/B
elgenper 2025-02-16 20:52
Nej, säkert inte. Och det kanske är en indikation på att problemet inte är så stort som somliga vill göra gällande...🥹
Jag tittar aldrig på bilder med lupp. Då förlorar man ju helheten, Och det borde vara helheten som är intressant för en betraktare! Ser man vad bilden föreställer? Om ja, då är den ok =)
En typisk reflexion här då från en kamerahistoriker:

När man hos Zeiss Ikon AG i Dresden i början av 1930-talet skulle välja viket ljusstarkt normalobjektiv man skulle välja för sin kommande kamera; Contax – så valde man mellan Willy Mertés Biotar 1,4/5 cm (1930), och Ludwig Berteles Sonnar 1,5/5 cm (1931).
Sonnaren hade många fördelar. Den var betydligt mer kompakt, och den uppvisade tydligt bättre transmissionsförhållanden (viktigt när man inte har AR).
Ett tredje skäl till Sonnarens fördel lär ha varit att denna sjulinsiga utvecklade triplett, har ett mindre fokusskifte än Biotarens Dubbel Gauss-uppbyggnad. Det är ju en viktig aspekt för en mätsökarkamera.

Det är vad jag har hört i oändliga Zeiss-diskussioner med gammalt folk i Tyskland... :-)

Du får göra prover Bengan! Du har väl ljusstarka normalobjektiv av båda sorterna?
Jag har ju en kinesisk 50/0.95 till M9 och jag har inga problem (hittills) med att fokusera ens på 0.95. Det följde med en skruvmejsel och instruktioner för att finjustera. Inga problem med något annat objektiv heller. Utom möjligen ett Leica M 75/2.5 som verkar fokusera fel på längre avstånd. Inget problem för mig eftersom jag bara använder det på korta avstånd (porträtt t.ex.).

Jag har i någon tidigare blogg givit exempel med ett objektiv (inte det heller Leitz) med ljusstyrka 1.1 där det heller inte var något problem.

Nu har jag inte gjort någon stor studie av det här. Fördelen med digitala kameror är ju att man kan se om skärpan sitter direkt när man kollar bilden efteråt. Gör den inte det får man väl ta en ny bild.. Min erfarenhet är att det oftast inte är mätsökaren som fallerat utan snarare fotografen.

/Tomas
Svar från Benganbus 2025-02-16 20:11
Tomas! Är det den här du har? O,95:an alltså? (Kommer sist i texten)
Flavio skriver,
"More modern designs reduce the focus shift dramatically with better calculations, or in the case of the Voigtlander Nokton Classic 35mm II a different type of glass in a lens element seems to have done the trick. Have a look at the comparison between the first and second version: the difference is phenomenal! One lens that really impressed me for the lack of focus shift is the TTArtisan 50mm 0.95: it doesn’t get faster than that as lenses go and it’s an extreme design, but focus shift is negligible."
ztenlund 2025-02-16 21:03
Bara så att det är tydligt så uppstår problemet inte på den bländare som det är injusterat för. Om det blir rätt på f/0,95 så får man, om förskjutning av det synbara fokusplanet föreligger, problem när man bländar ned och förskjutningen är större än vad det utökade skärpedjupet täcker.
TomasKronberg 2025-02-17 21:06
Ja, det är TTArtisan 50/0.95. Kostar mindre än en tiondel av Leitz Summilux 50/0.95. Tyckte inte jag kunde betala för priset av en hyfsat begagnad bil för ett objektiv som jag nog inte använder varje dag!

Finns bilder med den i min oktoberblogg om du är intresserad.
/Tomas
TomasKronberg 2025-02-17 21:10
Jag är införstådd med det. Men nu tänker jag använda det här objektivet (TTArtisan 50/0.95) på största bländare och jag tänker inte blända ner om det inte är nödvändigt. Har köpt gråfilter..
/T
Så vad jag fattar efter att ha läst via länken till Flavio Bosi, "What is focus shift" så flyttar sig skärpan vid nedbländning på vissa objektiv! Alltså, jag ställer in skärpan, tex på en analog SLR-kamera med spegel eller på en M Leica via den mekaniska avståndsmätaren, och då lägger sig ändå skärpan litet fel på filmen vid en viss nedbländning! Skärpan "flyttar sig" en aning inom objektivet så att säga!
Nu har man korrigerat det här skärpeflytet på många nya konstruktioner, tex på Voigländer 1.4/35 mm version II! Version 1 hade shift! Och vissa äldre objektiv har säkert ett fokusshiftet kvar beroende på konstruktionen bla.!
Nu märker nog inte alla av det här, och när man märket något, så tror man att det är en miss i den egna skärpeinställningen, missar som man gör ibland! ;)
/B
ztenlund 2025-02-16 20:54
Problemet är precis detsamma på en digital spegelreflex om man använder sökaren. Dock med reservation för att det i vissa fall förekommer dold kompensation bakom kulissen, då vissa nyare originalobjektiv ihop med nyare kamerahus har det.

De spegellösa har i de flesta fall "löst" det genom att, förutom att ofta ha objektiv som inte lider av problemet från början, fokusera på arbetsbländare ned till någon punkt. Tyvärr saknas det typiskt sett inställning så att man kan välja, vilket hade varit bra. Nackdelen är ju att autofokusen fungerar sämre när ljuset tryter om man vill blända ned. Och inte bara den, rent krasst sett, utan hjälpmedel för manuell fokusering fungerar sämre också.

Notera dock att problemet inte är ett problem i sig. Det är en bieffekt av sfärisk aberration, som successivt minskar när man bländar ned och då får det synbara skärpeplanet att vandra bakåt. Sedan kan man förstås tycka att lite "drömskt" utseende är önskvärt, men det är en optisk brist.

Ett objektiv som har det här är Tamrons 24-70/2,8 (G1 och G2 då de optiskt i grunden är samma) för spegelreflex. Har man en kamera med färre pixlar märks det ibland inte så mycket, vet jag från andra objektiv på min gamla D700, men med ett hus med massor med megapixlar (36 MP) och inget lågpassfilter blev jag helt nipprig på 70 mm. På kortare brännvidder är det inget problem med det objektivet. En del har som sagt inte märkt det här och tycker att objektivet är utmärkt, men för mig åkte det tillbaka. Lite av en vattendelare då en del inte alls förstår vad jag och en del andra klagar på. :)
Svar från Benganbus 2025-02-17 19:09
Martin! Tack för tydliga förklaringar!
/B
Svar från Benganbus 2025-02-17 07:57
Tack för den videon!
En kort och en litet partisk sammanfattning ;) så använd ett manuellt objektiv, blända ner och använd live view, så är det hela löst! ;)
/B