The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6739 // Rökstenen och året 536

Ny teknik, nya verktyg och mer fritänk gör att vi kan förstå den tidigare historien bättre! När man först hittade Rökstenen så murade man in stenen i en husgrund, en praktisk sten att ha i en husgrund tyckte man då, men på 1800-talet började man förstå att stenen va mer speciell än att ha i en husgrund! Sedan började även tolkningarna av texten på stenen! Det finns mängder av tolkningar! Först kopplade man ihop texten på stenen med lokala namn och platser, men när kunskapen ökade så började man förstå att det va mycket större saker som texten handlade om, något mycket större! Egentligen ganska logiskt om man tänker efter, med litet fritänk också, att världens största runsten med världens längsta runtext skulle handla om något lokalt! Tänk efter litet, som sagt! ;)
Och det som står på stenen är även en varning till oss! Att det här kan hända igen!

Och texten har även kopplingar till Beovulfeposet, som är förebilden till Sagan om Ringen, som är förebild till de otaliga fantasyberättelser vi numera kan se på film, Tv och på nätet numera! Visst är det intressant och spännande? Historia menar jag! Fast vi har såklart tappat kunskapen om vad det här i grunden egentligen handlar om!
Här en påminnelse!

För övrigt har jag lämnat en rulle negativ färgfilm till framkallning och fortsätter att fota analogt! Ett tag till i alla fall!   :)

/Bengan

Ps. Och orten Rök är döpt efter stenen, inte tvärtom! Och ordet Rök härstammar från ordet Rauk! Då fattar ni ännu mer va?  

Inlagt 2024-09-06 07:19 | Läst 403 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver