The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6410 // Idag va vi på museum och i morgon blir det ett museum till! :)

Vi hade varit och ätit lunch med goda vänner och såg att alldeles intill låg ett museum, och såg att museet va öppet, så vi gick in och träffade en trevlig konstär som visade hur hon arbetade med ett blad! Det e väl så det kallas, blad?

"Metoden baseras på principen att fett och vatten stöter bort varandra. Motivet ritas på stenen (ursprungligen porös, slipad kalksten) med oljekrita eller annan fet färg. Sedan bestrykes stenen med gummi arabicum som tränger in i stenen, utom i de partier som är täckta med oljekritan eller färgen. Överflödig färg tvättas sedan bort med terpentin. När stenen fuktas med vatten tar endast de partier av stenen som inte varit belagd med färg emot vatten. När stenen sedan bestryks med fet tryckfärg fastnar den endast på de partier av stenen som inte är fuktade av vatten. Slutligen pressas ett papper mot stenen i en litografipress" (Wikipedia)

.

Det va en intressant förevisning, även om jag inte riktigt hängde med hela tiden utan fick läsa på litet efteråt via Wikipedia!

I morgon till Norrköping och vidare till Arbetets museum för att bland annat se Dokfotosalong 2023!
För er andra finns fotofikat på Viksängen, sannolikt lika trevligt det med!

/Bengan

Inlagt 2023-11-08 21:19 | Läst 390 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Litografi, ursprunget till offset, den vanligaste tryckmetoden när det gäller lite större upplagor. För tio år sedan låg brytpunkten mellan digitala utskrifter och offset vid sexhundra exemplar men det har nog ändrats. Jag tryckte litografi på Konstfack på sjuttiotalet under eminent handledning av grafikern Sven Olle Rosén. Långt senare blev jag granne med grafikern Lars Hellström i Gottsunda Uppsala och tryckte nån upplaga på hans litopress. Då inte med sten utan med litoplåt. Det var lite mindre tungt om man säger.
/Gunnar S
Häftigt! Ha en fin dag i Norping :)