The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6138 // William Eggleston: The Father of Modern Color Photography!

Från "The Daily Beast"
"Det är dock egentligen bara kvalifikationer, inte motsägelse. När det kommer till hur han använder sin Leica står Eggleston ensam. Hans enastående bilder liknar inte någon annans, och hur mycket folk än försöker är han inte riktigt imiterbar. I Michael Almereydas briljanta och tillgivna dokumentär "William Eggleston in the Real World", som jag återvänder till upprepade gånger som någon smygande stalker, finns en scen där kameran följer Eggleston när han promenerar genom ett öde och förfallet gammalt hus. Flera gånger, medan han tar en bild, fryser filmen ramar och visar vad han tog. Till en början verkar det som om filmen säger: Titta, det är så här han gör det. Men sedan inser du att det i själva verket säger nästan motsatsen, något i stil med: 'Titta, hur nära du än står vid hans armbåge, kan du för ditt liv inte förstå hur han fick den bilden från den platsen.' skingra inte mysteriet med hans talang. Det förstärker det. Att förklara exakt varför det är sant är svårt. Som han har insisterat i många intervjuer är ord och visuella bilder olja och vatten. "De gillar inte varandra", säger han. Det vill säga att ord och bilder gör väldigt olika saker, och om du kunde förklara en bild med ord skulle det inte behövas ta den. Eller, som John Szarkowski, den bortgångne, store MOMA-fotograferingskuratorn en gång uttryckte det så outplånligt, "i dessa fotografier är form och innehåll omöjliga att skilja – vilket vill säga att bilderna betyder precis vad de ser ut att betyda. Att försöka översätta dessa framträdanden till ord är förvisso ett dåresärende, i jakten på vilket inga två dårar skulle välja samma otillfredsställande ord." (Via Google översätt)

Läs mera här i "The Daily Beast!

/Bengan

Ps. Det va Fredrik Eriksson som nämnde William Eggleston i en kommentar, så jag va tvungen att läsa på! :)

Inlagt 2023-03-13 12:58 | Läst 798 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag har faktiskt inte sett Michael Almereydas film och den verkar lite svår att se online. Men, det finns en annan bra dokumentär om herr Eggleston på Vimeo, gjord av BBC, som är gratis att titta på (i alla fall i Storbritannien) – "The Colourful Mr. Eggleston": https://vimeo.com/443211582

Den finns också på YouTube men i sämre kvalitet. Överlag gillar jag filmen och det är i den han påstår att han bara tar en bild av nåt. I en av mina Eggleston-böcker med fotografens polaroider så två exempel på fotografier av samma scen – två bilder är nästan helt identiska, tre andra är av samma bensinmack vid samma tillfälle men från olika vinklar.
Eggleston är en av mina förebilder när jag har färg i kameran. Jag har ingen tanke på att imitera honom. Men jag låter mig inspireras av hans bilder och försöker ta mina i samma anda.
Jag håller med, men i Sverige så har man siktet inställt på anglosaxiska fotografer och glömmer lätt resten av världen.
Det finns en schweizisk fotograf som heter René Groebli som 1957 fick titeln "Master of Color" av den amerikanska fototidskriften "Popular Photography".
Var god kolla på wikipedia.
Länken funkar inte att klistra in här.
Mvh Wolfgang
Frekeman 2023-03-13 14:51
Googlade Renés bilder och fann att de flesta bilder som kom fram var i svartvitt. Och de som jag fann i färg var mer lite mer experimentella med konstgjort färgade bilder. Inte riktigt som de verkliga färger som Eggleston fångade. Renés svartvita bilder var fina dock och jag får tacka dig för att du introducerade mig till en för mig okänd fotograf.
Wolfgang 2023-03-13 19:48
Tack ska Du ha, Fredrik! Han började med svartvitt och rörelseoskärpa på 40-talet, på 50-talet, när han han fick i uppdrag att fotografera i företag, så utvecklade han sin färgfotografi med någon slags färgtransfer. Anledningen var att företagens tillverkning var hemlig, så han fick inte visa exakt utan gjorde konstfoto av processen.
Jag har köpt en DVD om honom som är mycket bra och personlig, men den är på tyska.
Han fotograferade även New York på ett konstnärligt sätt. Han startade flera företag inom foto både i London och Zurich.
På gamla dagar skaffade han sig en printer som skrev ut med kolepigment.
Mvh Wolfgang
Jag säger detsamma som N Thomas.
Jag har sett och kollat ​​mycket om WE. Har även sett dokumentären som Frederik rekommenderar.
Vänliga hälsningar. Erik.