The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5954 // Att kalla fram bilder! Och Summilux 1,4/50 mm till Leica!

Obs, det här är inte en Summilux!

.

Ibland när jag skriver ord kommer jag ibland att tänka på fornnordiska ord! Imponerande va! :) Nu va väl starten här i bloggen inte så himla fornnordisk, men jag tänkte bara på hur svårt det är att kalla fram bilder ur en digitalkamera utan de rätta sladdarna! Alltså, det är även svårt att "kalla fram bilder" ur en analog kamera utan framkallare! Framkallare, det är något som kallar fram bilder! Ordet Kalla måste vara härlett från att kalla på något va!? Och kalla kanske e fornnordiskt? https://www.saob.se/artikel/?unik=K_0001-0252.kEyu

Ok till saken! I helgen har jag fotat i Norrköping både med M Leica och Fuji X100 men har ingen färdigblandad framkallare för film, läs D-76,  och så hittar jag inte bildframkallningssladden för Fuji X100! (Ni fattar vad jag menar med bildframkallningssladden!)
Så det blir mest ord och bara en bild i bloggen i dag! :)

Ok, det fornnordiska då, jag tänker såklart på Rökstenen! Rökstenens runor innehåller ord som vi glömt eller inte använder längre!  Och många metaforer och kenningar! Kennigar de e väl då man tex. säger att maten smakade asgott, och dagens ungdomar fattar vad man menar, men om tusen år så undrar säkert människor vad vi åt på 2000-talet! (Man kanske kan kalla det för en metafor också)
Vad gäller att kalla fram eller kanske kalla ut bilder ur en digitalkamera och den elektronik som finns där så skulle jag kunna ta ett varv om kvantmekaniken också, men det låter jag allt bli just nu! Det e redan tillräckligt med ord!  :)

Ok, den som fattar, den fattar att bildframkallare verkar saknas just nu med tanke på alla ord här i bloggen! :)
Och orsaken till framkallningsproblemen är flyttröran!
Men jag bör snart hitta de rätta sladdarna och fixar snart även en framkallare för film! Då ni! ;)

/Bengan

Ps. Det där med Summilux, den tidiga alltså, det får jag ta en annan gång, det e en del historia inblandad, och det kan bli ganska många ord av det också!

Inlagt 2022-10-11 07:49 | Läst 664 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej Bengan! Hoppas du hittar sladd mm snart! Ser fram mot Norrköpingsbilderna!
Hoppligen kommer D-76an fram, det är ju så mycket roligare än sladdframkallning (ett nytt ord igen).

Tommy S.
Om Du inte hittar sladden, kan Du väl sätta in minneskortet i en kortläsare? Och så finns ju för film flyttande framkallningsvätskor i koncentrerad form som man blandar snabbt och smidigt vid varje tillfället i lämplig mängd för dosan.
På tyska heter"framkallning" förresten "entwickeln" som betyder bland "utveckla".
Mvh Wolfgang
"Olyckliga Prinsessa! Ert öde kallar dem (tårarna)" - i SAOB hittar man mycket och den är åtkomlig på nätet! Ser också fram mot dina Norrköpingsbilder, hälsningar/ Björn