The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5562 // I morgon Fotofika på Viksängen, och jag tar tredje sprutan! :)

Jupiter-3 från 1955 på full öppning! Allt annat än full öppning e fegt! ;)  Tri-X och Leica M6!

Annars inte så mycket nytt, annat än att jag och Doris har varit trötta efter promenaden på två timmar i skogsterräng! Den tredje i familjen är inte trött! Fa'n trot sa Relling! ;)

Och nu till något helt annat!
Jag har ju skrivit om Beowulfkvädet tidigare och efter ett antal genomläsningar så anar jag svårigheterna med att översätta kvädet från fornengelska! Det är transkriberat ett antal gånger och olika översättare har gjort sina tolkningar! Jag tänker tex. på "Beowulf tog sig hem från Frisland simmande med trettio rustningar över armen!" Låter aningen övermänskligt för oss nutida! Men det finns mycket metaforer och kenningar i forntida språk! :)

Nu är simma nog inte riktigt den rätta översättningen från fornengelskan, utan det kan även tolkas som fara i eller över vatten! Då kan man tänka på en båt! Men de där trettio rustningarna då! Tja, en tolkning kan då bli, "Beowulf rodde hem tillsammans med trettio rustade roddare/krigare från Frisland!"
Då har man kvar vattenfärden, men på ett mer sannolikt sätt! (Man hade havsgående stora roddbåtar på den tiden. Jfr. Båten i Sutton Hoo)

I morgon blir det nog Contax G2! Ett litet kameraunderverk! Med ett härligt slutarljud!
Nördigt va? :)

Väl mött på Viksängen i morgon för den som så vill! 14.00 c:a!

/Bengan

Ps. Jag skall nog kunna förklara Draken i Beowulfkvädet också! :)

Inlagt 2021-11-10 16:12 | Läst 506 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kommer nästa torsdag istället (jämna veckor). Då har jag förhoppningsvis kylen fullproppad med HP5, FP4, Tri-X, Portra m.m.
Svar från Benganbus 2021-11-10 18:45
Härligt Stefan! Du e en klippa!
B)