The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3580 / * BLOGGEN UPPDATERAD! Och bilder före mätningen! Och så Tårtan på onsdag nästa vecka!

Ok, ibland startar man i fel ände! Men man kan inte alltid starta med både hängslen och svångrem! Hur spännande skulle de vara då på en skala? Mao, jag prövade om det gick att fota med den här optiken för några månader sedan med Fuji X-E1:an,  i morse mätte jag invändigt i kameran om det verkligen skulle går att fota med optiken på Fujin! ;)

.



Så idag mätte jag möjligheterna att kunna fota som jag gjort tidigare! Att använda ett Biogon-typ objektiv på min Fuji X-E1! Mao, att kunna använda förkrigsmodellen av Biogon 2,8/3,5 cm och även då Jupiter-12 på kameran! Hittade två plasthylsor som hade nästan exakt breddstorlek motsvarade bakkroppen på optiken och mätte!

Efter ett tags mätande konstaterar jag, det här skall nog gå bra! Eller, det här har gått bra! (Men det har jag redan sett på bilderna) Optikens yttre bakkant stöder vid oändligt en aning mot den inre rektangulära öppningens ytterkant på Fujin! Nu buktar baklinsen ut en aning utanför det här, men jag kontrollerade även slutaren, och det finns c:a 0,5 mm tillgodo!

Så då sätter jag ihop det hela och sätter optiken på plats, och provfokuserar väldigt försiktigt och fotograferar! Oändligt stämmer, och nära foto går utmärkt! Som det gjort tidigare innan den här mätningen! :)

.



Så nu kan jag fortsätta att använda objektiv av den här typen på Fuji X-E1 efter den här kollen!  De e i alla fall 0,5 mm tillgodo mot slutaren! Å det e ganska nördigt/intressant att fota med ett icke auto fokus för krigs typ objektiv! ;) :)

Här nedan kommer några äldre bilder, sex månader c:a, tagna innan jag visste att det jag gjorde funkade! Bilderna e tagna med Jupiter-12/Biogon 2,8/3,5 cm på Fuji X-E1.


.

.

Å den här bilden är tagen med en Jupiter-12! (I går eller i förrgår)

I dag skall det bli blåsigt säger profeterna! Å Roffe har lags sig att sova igen!
Han va ute för en liten tomtpink när jag hämtade tidningen i morse,
men se'n störtdök han ned i sovfällen igen!

/Bengan

Ps. Å nästa vecka på onsdag, så startar Tårtan för vårterminen!

Inlagt 2017-01-11 09:41 | Läst 1129 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kul att du fick ihop det till slut. Nu är ju inte 0,5 mm mycket men tydligen tillräckligt. Du får lägga upp några bilder så vi kan se resultatet.
Svar från Benganbus 2017-01-11 11:52
Men Mats!
Jag har fotat med olika Jupiter-12 gluggar i en två månader redan, det här va bara en koll att det funkar! :)
Jag startade från fel håll i början, satte optiken i kameran och började att fota, i stället för att börja med att mäta invändigt på kameran om det går att fota med ett sån't här objektiv! :)
Nu e kollen gjord! I efterhand liksom! :) :)
/B

Ps. Lägger upp några extra bilder i bloggen snart, gamla bilder, för att visa att det gick att fota då!
Men Bengt,
Det är inte möjligt att se vilket objektiv du använt. På sin egen dator kan man kanske urksilja små skillnader vid 1:1. PÅ en webbild finns det ingen chans.
När jag använt Hasselblads H5D med 60 MP bakstycke och ett av deras fasta objektiv för 90 000 och sedan fotat med en Canon 5D MKIII med 21 MP och kitzoomen 24-105 för 10 000 kr har jag knappt kunnat se någon skillnad när jag printat i A2. Skulle jag printa i 2x3 meter hade nog skilnaden kommit fram.
Det är där vi står idag.
Jag kan se skillnad på min egen dator om jag använder ett av mina Leica R-objektiv och jämför dem med mina bästa Fujinon objektiv. Leica R-objektiven konstuerades för en upplösning som var den tidens film. Fujinon objektiven är konstruerade för att ha en upplösning som motsvarar närmare 50 MP på en APS-C sensor.
Den skillnaden kan jag se när jag jämför raw-bilder på min dator.
Fast när jag publicerar det på nätet och minskar ner upplösningen ordentligt kan ingen upptäcka den skillnaden.
Kanske ser man att de olika objektiven har en skillad i karaktär. Konstrast och färgttäckning är olika likaså bokeh.

Att du får bra resultat från ett gammalt objektiv förvånar mig inte heller. Har skannat tillräckligt många bilder från runt 1920 för att se att man redan då hade enkla kameror men hade objektiv som tecknade ut fantastiskt bra.
Förr var konstuktionen av ett objektiv mer byggt på intuition och erfarenhet.
Idag går det snabbare och man kan med datorer bättre förutsäga det hela.