The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3392 / Livet är inte bara fotografi! :) En trettonårig sångare får operavärlden att diskutera!

Ni som sett avsnittet på Youtube fattar! Är man tretton år så är man såklart inte riktigt färdig som operasångare, men varför inte njuta av sången istället för att klaga, för Laura Bretan gör det här mycket mycket bra!

Men ett antal "operakännare" och har ju synpunkter såklart! Speciellt i USA! Ändå så va det de tre tenorerna med deras kanske litet väl populistiska operasånger, som hjälpte till att locka ny publik till operahusen under 90-talet. Även om vissa purister kan invända mot det sätt som dessa kändisar förpackade sina sånger, så gjorde dom opera populärare och människor tittade mer på opera.

Nu när operan kämpar för att överleva och biljettförsäljning är på nedgång, varför klaga, kanske e det avundsjuka, på en ung sångare som får översvallande beröm i en TV-tävling.
Även om det fattas en del i hennes sång!
Operasnobbar! Gläds i stället! Det här kan bli något riktigt bra framöver!

Ni som inte sett Laura Bretan, här är den första sjungningen, de tre andra hittar ni själva!

De va det om det! :)
/Bengan

Inlagt 2016-09-08 19:43 | Läst 982 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Eller så är de tillräckligt kunniga för att bedöm den reala kvalitet
Bengt, nu är Du på mina "jaktmarker"! :-)
Är man snobb om man har speciella kunskaper på något område?
Du får ursäkta, jag säger ärligt vad jag tycker: Detta var bara så gräsligt!
Och popjuryn i detta program har som vanligt ingen aning om klassisk sång.
Men man kan naturligtvis inte begära mera av en ung tös. Det är bara synd att någon övertalade henne att ställa upp. Hon får förkovra sig och komma tillbaka om 10 år.
Den stackars "Nessum dorma" har fullständigt körts sönder av amatörer vars föräldrar vill tjäna snabba pengar. Den är dessutom skriven för en tenor.
Det är alltid svårt att få biljetter till operaförställningar. Man måste boka flera månader i förväg. Jag har erfarenhet från Malmö, Köpenhamn, Berlin och Wien, och publiken är blandad när det gäller ålder.
Men Du har rätt att de Tre Tenorerna har väckt intresset på 90-talet på grund av en massiv marknadsföring, samtidigt som det fanns en del andra sångare ute världen som var minst lika bra.
Vänligen
Wolfgang
Svar från Benganbus 2016-09-08 21:03
Hon är bara i början av sin karriär!
Men jag tycker ändå att hon gör det bra! ;)

Här är en annan som gör det bra!
https://www.youtube.com/watch?v=ru8Lf_SAPIo

/B
Wolfgang 2016-09-09 15:41
Bengt,
hon är inte i början av sin karriär utan i början av sin utbildning!
Många utbildade operasångare har förstört sina röster, när de har sjungit svåra roller för tidigt.
Självaste Jonas Kaufmann, just nu den mest efterfrågade tenoren i världen, har haft så stor respekt för "Nessum dorma", så att han inte vågade sjunga den som student!!
Dessutom tror jag inte att folk rusar iväg till operahus, när man har hört henne. De flesta kommer ju inte ens ihåg vilken opera det gäller.
Det är mycket möjligt att de 3 tenorerna har lockat en ny publik till operan, men faktum är att en ny generation operasångare hade då bra utseende och var smala och hade lärt sig att agera på scenen och sjöng dessutom bra.
Ditt YouTube-exempel med Beniamino Gigli är av toppklass, mycket bättre än Pavarotti, men Jussi Björling är ändå bäst!
Trevlig weekend!
Wolfgang
Tack för länken. Hon var härligt bra, kanske till och med kan få mig att börja lyssna på opera. Undrar hur många talanger det egentligen finns där ute?
Hon är naturligtvis inte "färdig" som sångerska, opera eller annat. Och vuxna, tränade sångare sjunger naturligtvis bättre, skam vore väl annars. Men hon sjunger väldigt bra för att vara 13 eller 14 år. Och det är väl gott nog.
//GöranRF
Wolfgang 2016-09-09 15:47
Hon är så klart inte färdig som sångare, vilket jag lider av, och då skall hon inte sjunga "Nessum dorma" utan skall utbilda sig steg för steg!
Hon kan förstöra sin röst för all framtid, och folk kan ju tro att det är så det skall låta!
gorred 2016-09-10 00:32
Finessen är ju att hon sjunger alldeles förfärligt bra för sin ålder. Och det är det som drar. Och varför ska hon inte kunna få göra det utan att bekymrade pekpinnar höjs i luften, med förmenta omsorger om hennes röst. För att hon ska kunna sjunga så bra behövs teknik. Och har hon en så pass bra teknik redan så ung, finns det gott hopp om att hon kan sjunga ännu mycket bättre när hon blir äldre, om hon orkar fortsätta.

Och igen; jämfört med vuxna sångare är hon inte på långa vägar lika bra. Men hon är väldigt bra för sin ålder. Att klaga på henne är surt, det är väl bättre att uppmuntra.
Visst är hon bra!