The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3381 / Som sagt, det får bli två kameror i stället för en digital M Leica!

Ni som inte fotat med en M Leica sedan tidigt 1960-tal har nog svårt att förstå mina återkommande funderingarna om en digital M Leica. Men så är det ofta, har man inte upplevt en sak, så kan det vara svårt att förstå!

Och fick klämma på en digital M Leica igen igår! Sanningen är såklart att jag har svårt att låta bli att klämma på den digitala M Leican när tillfälle ges! :) Och visst e det vackert med mässingen som tittar fram, och se'n igenkännande ta i kameran, titta i sökaren och höra ljudet av slutaren när man trycker av! Tung kamerakänsla liksom!

.



Men jag hade tyvärr Fuji X100-sökaren att jämföra med,  då blir  sökaren i den digitala Leican inte riktigt i topp längre! Man kan väl undra varför inte Leica gjort någon liknande sökare som på X100 på någon av sina egna "enklare" digitalkameror? Fujis kombination av optisk och digital sökare är något enastående!
Men visst känns Leican som en trygg "pansarvagn" jämfört med Fuji, men å andra sidan, med litet försiktigt handhavande så tror jag att en Fuji kommer att fungera i ett antal år den också! Annars får man köpa en ny X100! En begagnad X100 kostar nog som en service på en Leica M9?! ;)

Å visst vore det intressant att köra mina äldre Leicaobjektiv på en digital M Leica i fullformat! Å förresten, jag har sett flera M9:or till salu nyligen! Å priserna går ner! Å det beror nog på att en M9 blir inte tekniskt yngre med åren, och service kan ofta tillkomma på en äldre kamera!

Nu säger kanske nå'n att en Leica behöver sällan service! Nåja, men ifall man behöver litet service, för kameran e gammal, eller om olyckan e framme, då e det Tyskland som gäller!
Med tyska priser priser och väntetider därefter! ;)
(Den analoga Leican fixade Werner på LP-Foto)

Och som sagt, tekniken i en Leica M9 är nog litet omodern numera, det vågar man väl påstå? En Fuji X-E1 levererar nog "bättre" bildfiler än en Leica M9 gör i dag!
Så med viss vånda, å det e med mycket känslomässig vånda alltså, så e det X100 och X-E1 som gäller numera! Om det e bilderna som e viktiga och inte nostalgikänslan!

.

Och när suget efter att använda ett Leicaobjektiv på en digitalkamera blir för stort, så går en X-E1 mycket bra att använda! Det blir ungefär som en Leica M8, fast med bättre bildfiler som sagt!

Och som sagt, jag undrar hela tiden varför Leica inte gjorde nå't liknande som Fuji X100?
För en X100 e ju en Leica! :)

/Bengan

Ps. Som sagt,  fotat M Leica sedan tidigt 1960-tal, därför detta skrivande! ;)

Inlagt 2016-09-01 11:56 | Läst 2417 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det skiljer mycket mellan Leica och Canon, Sony, Fuji.
Leica är idag ett luxury brand. De fungerar och agerar på många sätt som Cartier, Gucci, Armani och Rolex m.fl.
HIt hör delvis också Hasselblad. Att Hasselblads nuvarande Vd kommer just från detta Luxury brand segment är nog ingen slump.
Man köper inte en Rolex eftersom den är världsbäst på att mäta tid. Man köper den för man gillar mekaniken eller förmodligen ändå mer för den skall vara en accessoar som stärker ens identitet.
Även Leica har nog tyvärr hamnat där. De har mer och mer blivit en accessoar.
Även Hasselblad erkänner att den delen av marknaden är viktig. Alla deras kameror köps inte av skickliga fotografer. En hel del säljs till folk med mycket pengar som gärna shoppar en imageförstärkare.
Eller penisförlängare på vanlig svenska.
Nu finns det ju också kvinnor som köper sådana kameror. Fast vad kallas det då? Får nog fundera på det.
JeannaQ 2016-09-01 12:31
Intressant läsning du bjuder på, Mats.
Rena fotopsykologin det där med Leica och Hasselblad ...
Leif Liard 2016-09-01 15:04
Mycket bra beskrivet och då är ju Leica digital inget för oss "vanliga" fotografer.
Flash Gordon 2016-09-01 15:56
Leica är säkert en bra kamera. Fast ligger väl inte i teknologins framkant vad gäller bildkvalité eller egenskaper som underlättar att ta världens bästa bild.
Fast precis som en Rolex är de väldigt skicklliga på den gammaldags mekaniken. Om den bakomliggande anledningen till man har en klocka är att den skall mäta tiden så är knappast en Rolex den som är bäst på det.
Dessutom kan man få något som gör det bättre till en bråkdel av priset.
En lyxpryl måste kosta så mycket så att det inte blir var mans egendom. Den måste vara något ovanligt och exklusivt.
Därför kommer vi aldrig få se en Leica som kostar bara dubbelt så mycket som en Fuji och är lika späckad med tekniskinnovation. Canon, Sony Nikon m.fl är i branschen kameror.
Leica är i branschen accessoarer. Snart får vi nog se en Leica parfym också.
alf109 2016-09-01 16:14
Jag skulle vilja påstå att detta är skitsnack. Visst finns säkert en hel del som köper Leica som statuspryl liksom de som köper en EOS 5D Mk4 av samma skäl, men sanningen är den att om man föredrar mätsökarkameror att fotografera med så finns inga allternativ, dessutom kostar inte en digital M mer än andra tillverkares toppmodeller. Så om man till exempel har ett gäng objektiv som man gillar, föredrar mätsökarkameror (som jag med flera ofta gör) är det inte speciellt konstigt om man skaffar sig en Leica M. Blir lite trött på alla dessa som alltid måste ha en massa synpunkter på just Leica, som ju till skillnad från olka DSLR skiljer sig markant i handhavande jämfört med andra kameror. Synonymt för de flesta av dem är att de själva dessutom föredrar att plåta med annat. Men att någon föredrar något annat än vad man själv gör betyder ganska sällan att denne någon har fel och jag har rätt och att jag därmed måste förklena den som jag tycker inte är myndig att göra sina egna val. Det kan helt enkelt bero på att man föredrar olika saker.
Flash Gordon 2016-09-01 20:16
Det är inte jag som hävdat att inte gemene man köper luxury brands. Vi gör det hela tiden. Bilar, båtar, parfymer, fin Whiskey.
Har inte heller påstått att Leica inte är värd sitt pris. Vad som är värd sitt pris är en mycket subjektiv bedömning och upp till var och en. Det är dock en kamera med snävt användningsområde, precis som Hasselblad.
De driver sedan många år en mycket medveten satsning där man brandar allt från väskor, kameror och en hel del annat vilket är typiskt för luxury brands. Leica har ett av kameravärldens starkaste varumärken. Det slår de skickligt mynt av.
Om man är en sådan tillverkare måste man också stå för kvalitet på ett eller annat sätt. Det gör Leica med flaggan i topp.
Jag har suktat efter en Leica sedan tidigt 60-tal! Då hade alla seriösa reportagefotografer en Leica. De visade sina färgbilder från när o (mest) fjärran på diashower som var mycket imponerande och inspirerande. Efter ett kort försök med dubbel-8 filmning så skulle jag köpa en bra kamera. Eftersom jag var intresserad av makro och föredrog en exakt sökare så fastnade jag för en Exacta Varex IIA. Ett makaniskt underverk med bra optik som fick följa med i mer än 15 år då den ersattes med en Canon F1. En härlig kamera.

Men, jag har väl aldrig slutat att beundra Leica! Dock köpte jag en Fuji X-pro 1 när den kom för 4 år sedan. Det har jag inte ångrat. Då fanns ju bara Leica M8 som kändes för dyr o lite halvdan. Året efter tog jag en vända till Berlin och kunde inte låta bli ett kolla på en M9 live i en butik och den var ju fin men tung och imponerande, men jmft med min x pro 1 försvann lite av glansen och drömmen gick i kras.
Nu har jag uppgraderat till en x pro 2 och är mycket nöjd. Som resande pensionär är det dessutom bättre att inte skylta med en dyr Leica. Fujin ser ju ut som vilken kompakt som helst och behöver inte döljas.
Leica känns väldigt gedigen. Men det vill till att den digitala presterar förstklassiga bilder om den ska vara värd sitt pris. Fast mig gör det detsamma, den ligger prismässigt långt bortom vad jag kan kosta på mig.
Svar från Benganbus 2016-09-02 07:55
Canons och Nikons proffskameror leverera mycket bättre bildfiler än en Leica M9. En M9 och liknande M Leicor e nog mera "glidarkameror" för aficionados. ;)

Man kan kanske Jämföra med en äldre sportbil tex, det e en känsla det handlar om,
även om bilen e litet äldre. Men man blir nog snabbt omkörd både på Autobahn och på bana av modernare bilar om det gäller att tävla! ;)
/B