The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2491 / Radioaktivitet nå'n halv decimeter framför ögonen, kan det va nå't?

 

Läste nyss i en patentansöken från 1950-talet om ett berömt objektiv, Summicron 1:2/50 mm! Jag har visat en bild på den här patentansökan i en tidigare blogg,  och läser nu på sidan två i ansökan att det e radioaktivitet i några linser! Och det e meningen att det skall vara så! Och misstänker ett passande brytningsindex i det radioaktiva glaset, som gör det intressant för optiskt bruk! Visst låter det bra? Jag menar tekniskt bra! :)

Men problemet är att den här radioaktiviteten kan skada filmen efter ett tag! ;) Och vad jag förstår efter att ha läst vidare, så löste man det här med linser av blyglas, eller linser med inblandning av bly! Den gällde den första och den sista linsen i objektivet! Smart va? Då stängde man väl inne radioaktiviteten i optiken...!?

 


Nu skall ni inte tro att Leitz va det enda företaget på den här tiden som gjorde så här, jag tror även att Olympus gjorde så vad jag hört, och om Leitz och Olympus gjorde det, dom e ju bra på optik, så fanns det med stor sannolikhet även radioaktivitet i andra optiska konstruktioner från andra optiska företag under den här tiden!

 

Nu vet jag inte hur farlig på sikt det här var med radioaktivitet, men min tro är om det här hade gjorts idag, då hade det blivit fb-liv! Man hade en liten annorlunda syn på det här med radioaktivitet på 1950-talet! Kommer ihåg en film från USA på 1950-talet, där man skulle skydda sig vid ett Ryskt atombombsanfall genom att krypa under köksbordet! Tror det även fanns tillsatser av radon i vissa drycker förr! Men det kanske va före kriget? :)

Och jag har ingen aning om dosen som objektiven ev strålar! Eller strålade! Men det vore intressant att mäta! Så den som läser det här och har en strålmätare, på jobbet kanske, visst vore det intressant att försöka göra en strålningsmätning på ett sånt här objektiv! ;)

Och ni som fotat mycket med de här gamla objektiven under åren,
ha nu en fortsatt trevlig söndagskväll! :)
/Bengan

 

Inlagt 2014-11-02 20:35 | Läst 3534 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Bly brukar man ju ha i kristallglas, antagligen för att glaset blir klarare då. Så man skall inte dricka sura saker i kristallglas.
Vi fixar mätning av din lins, no problem :) Se mitt tidigare inlägg: http://www.fotosidan.se/blogs/ylvas/stralande-tider-nej-inte-lang-r.htm Spännande att se om den strålar något fortfarande!
/Ylva
ojanson 2014-11-04 13:13
Blyet i kristallglaset hjälper till att höja dispersionen, dvs färgspridningen. Det är därför det blir mer färgskimrande.
2014-11-02 22:07   Leif Liard
Olympus 50mm 1,4 som är ett välkänt objektiv av bloggare. Tack för ett bra blogginlägg.

http://www.youtube.com/watch?v=gkh0bEdjiFY
Svar från Benganbus 2014-11-02 22:25
Vi som bloggar måste bevaka så det inte e ohälsosamt att fota!
Och tack för youtube-upplysningen!
Så det här Olympus-objektivet som visas e inget för selfie-fotande alltså!
Det liknar mer en strålkanon av nå't slag! ;) :)
/B
Ps. Läs här mer om strålning:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Str%C3%A5lning
Och Kamerastrålning!!! ;)
http://www.orau.org/ptp/collection/consumer%20products/cameralens.htm
Ja den där gluggen får du tänka på att sortera som riskavfall, tur dom har lång hållbarhet, må gott, LO
Hej,
Massor finns skrivet på nätet i detta ärende. Tom jag har skrivit här på FS
http://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/47-harliga-tider-stralande-tider-och.htm
Jag tror inte det är farligare än att flyga till USA, då du får samma dos.
Det fina är att om din glugg börjar bli gul så är den troligen rik på thorium och har fått inbyggt gulfilter.
Koppla av och ge Roffe en klapp
Bob
ylva_h 2014-11-02 23:20
Intressant! Olympus 50/1.4 som Bob nämner har jag. Skall ta med den till jobbet vid tillfälle och se om det går att få något utslag på vårt mätinstrument. Men det kanske bara är partikelstrålning, inte gamma? Det har inte blivit gult vad jag kan se, så kanske är det någon annan sammansättning utan thorium, det fanns ju olika varianter tydligen.
Kan ju nämna att man får lite svagt utslag av vanligt mineralsalt också, kalium är lite naturligt radioaktivt.
Tack för denna intressanta info. Jag hoppas du hakar på Ylvas erbjudande om att mäta radioaktiviteten och publicerar resultatet.
Det finns uppenbarligen rätt många mer eller mindre strålande objektiv :) http://camerapedia.wikia.com/wiki/Radioactive_lenses
ylva_h 2014-11-03 14:00
Bra länk! Om sökaren börjar se gulaktig ut är det dags att dra ögonen åt sig :)
Och om objektivet ser gulaktigt ut har man varit ute för lite i solskenet...
/Ylva