The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2157 / Funderingar under ledigheten! Newton och spannen! Och Leica IIIc!

 

De här e nog ett av de mest spännande tankeförsöken i fysiken! Ni som läst litet fysik känner nog till Spannen. Newton lämnade över funderingen till oss för att förklara det hela, Mach försökte och Einstein lyckades med en förklaring, tror jag! Fast jag vet ändå inte...?  ;)

Här på jorden, om man roterar en spann som hänger i ett rep, så efter ett tag så börjar vattnet rotera med spannen och kryper även upp på spannens kanter! Där e vi överens va?
Men hur funkar det här i ett tomt universum?

Fast, jag har funderat, om ingen säger emot, att det e nog en rörelse som med tvång länkas av, och då gör materien motstånd såklar, för den vill gå rakt fram... eller?

Men vänta nu,  i ett helt tomt universum så finns ju inte Higgshavet heller, då borde ju inte materien i spannen ha någon massa heller....
Hallå! E jag på fel spår? Nå'n som kan förklara? :)
Nå'n som vet? Alltså, har nå'n läst på det här?

Vi får se nu så inte Pisa-undersökningen visar ett för Sverige negativt resultat även här! ;)

 

 

Men vad gäller livet här och nu på planeten Jorden så fortsätter jag fotandet med Leica IIIc!
Kul och utmanande! :)

 

Bilden här nedan hittade jag i går i ett negativark. Den tillhör de här bilderna jag tog på Gröna Lund 1964! Här verkar jag ha ställt M Leican på Roulettebordet.  Långt skärpedjup, men lång slutartid! :)

/Bengan

Inlagt 2013-12-29 12:37 | Läst 7599 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Newtons hink, mitt problem är att jag inte förstår vad som är problemet. Men hinken spelade tydligen en avgörande roll för Einsteins formulering av relativitetsteorin. Så något knepigt problem finns det. Just nu läser jag Werner Heisenbergs självbiografiska bok "Delen och helheten. Hinken skriver han inte om vad jag sett, men däremot återger han långa samtal han haft med t ex Einstein och Bohr. De där herrarna var makalösa i att sylta in sig i filosofiska problem som de fann att den nya fysiken väckte. Det är verkligen inte lätt att följa med i deras tankar. Men jag inser att förmågan att se problem där andra inte gör det har varit en avgörande faktor för fysikens framväxt.
Svar från Benganbus 2014-01-02 19:25
Spännande läsning!
Å vad gäller samtalen med Bohr!
Einstein med några kumpaner lusläste Kvantmekaniken och kom på att den beskrev nå't konstigt, tex att signaler kunde gå fortare än ljushastigheten, EPR-paradoxen! Och sa: "De e nå't fel med kvantmekaniken!"
Men de va inget fel med Kvantmekaniken! :)
Det finns en sk hoptvinning, och då går det fortare än ljushastigheten! :)
/B