Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6653 // Arbetslösa kanske skall ha en samhällsgrundlön? En lön man kan leva på! :)

Jag sitter och morgonpratar med AI, och frågar vad som händer då människor blir arbetslösa pga. införande av AI! Vi lever i ett konsumtionssamhälle där det är viktigt att människor har arbete för att få en lön och att köpa saker! Konsumera alltså! Men utan arbete så klarar man inte det här, att konsumera, och med AI blir sannolikt ännu fler arbetslösa som inte kan konsumera, så vad skall man då göra frågar jag AI!

Jag får flera svar, ett svar är:
"Universell Grundinkomst (UGI): En UGI skulle kunna ge alla medborgare en regelbunden, ovillkorlig summa pengar, oavsett om de arbetar eller inte. Detta skulle kunna ge ekonomisk säkerhet och minska fattigdom, samtidigt som det ger människor friheten att välja arbete som är meningsfullt för dem!"

Men även Politiska och ekonomiska reformer:
"Överväga politiska och ekonomiska reformer som kan omfördela välstånd och möjligheter mer rättvist i samhället. Detta kan innebära att se över skattesystemet, minimilöner och andra ekonomiska politiska åtgärder"

Tja, vad säger man om dessa förslag?

AI skrev också, "AI kan definitivt underlätta många aspekter av våra liv och arbete, men det finns även en risk för att vi kan bli överberoende av tekniken och förlora viktiga färdigheter och kunskaper" 

Ett sätt att försöka undvika kunskapsförlusten i fotografi det är att fotografera med film då och då! ;)

/Bengan

Postat 2024-06-06 10:01 | Läst 662 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 6652 // Att runda av ett fotoplank! Gnesta-Planket!

När man börjar med något kul och intressant kommer det ändå till en punkt då det är dags att runda av!  Och nu är det dags att runda av Gnesta-Planket!
Och jag vet att jag sagt det förr!  :)

Gnesta-Planket startade 2009 på ett godsmagasin i Gnesta! Vi hade väl som mest c:a 1200 besökare under några av lördagarna under åren! Fotografer som Anders Engman, Beata Bergström, Gunnar Smolianski, Micke Berg, Lars Epstein, John Arthur Ekebert, Knut Koivisto, mfl ställde ut! Alla utställare är såklart inte nämnda här, men ingen är glömd!

Jag har tidigare talat om ett sista Gnesta-Plank men nu e det allvar! Jag har fått viss hjälp av att Godsmagasinet står och förfaller men nu är det ändå inte det som är huvudanledningen till ett avslut, utan i år passar det bra att runda av!
Inget är för evigt!

Så lördagen den 27:e juli 2024 är det sista Gnesta-Planket! Med inbjudna fotografer, men det finns även ett öppet plank som vanligt!  Allt sker på Färghuset i centrala Gnesta, som är utomhus, men under tak! För man vet aldrig!

(Butiker, bank, konditori, parkering, Pendeltågs och Regionaltågsstation ligger mycket nära utställningen, c:a 100 meter)

* Och här är några nostalgilänkar från tidigare år!  :)
Det första Gnesta-Planket
Länstidningen skriver
John Arthur Ekeberts blogg
Icepic Marcus Johansson
SvT
En kram i Gnesta. Lars Epstein
Podcast Göran Segeholm
Micke Berg om fotografer i Gnesta  :)

Det blev även fina samtal med utställare och andra! Jag var tex. hemma hos Beata Bergström några gånger för att hämta och lämna tillbaka bilder som Beata haft på planket! Det blev mycket personligt när Beata berättade om sin tid som fotograf på Dramaten under Ingmar Bergman! En mycket privat och personlig berättelse!
Beata ringde mig en gång och sa, -  Bengt, jag behöver några rullar Tri-X, kan du fixa det snabbt?
Beata bodde i Järna, och jag hade Tri-X i frysen,  så det gick snabbt att fixa!  :)

Så väl mött en sista gång i Gnesta den 27:e juli mellan 11.00 och 14.00!

/Bengan


Ps. Och du som läser det här, vidarebefodra det gärna! Mer info om det sista Gnesta-Planket kommer! Deltagare mm!

Postat 2024-06-05 12:00 | Läst 617 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 6651 // Kamera utan el! :)

En icke eldriven kamera! ;)

Världens datacenter förbrukar alltmer el. Enligt Internationella energiorganet IEA kommer datacenter i världen att sluka dubbelt så mycket el 2026 som 2022. Inte minst på grund av det ökade behovet av att processa AI. Och det handlar allt oftare om tjänster kopplade till generativ AI, som skapar innehåll.

Sökmotorer som många använder, typ Google är numera kopplade till AI-teknik. De använder avancerade AI-tekniker som Natural Language Processing (NLP) och Machine Learning (ML) för att förbättra sökresultaten genom att bättre förstå användarintentioner och leverera mer relevanta resultat12. Google har till exempel uppdaterat sin sökmotor med en ny version av språkmodellen PaLM 2, som även driver Googles chatbot Bard3. Denna integration av AI hjälper till att göra sökningar mer konversationsliknande! Och det är nog ganska många som använder Google varje dag!

(Kom även att tänka på det här efter att ha läst om att Microsoft storsatsar på AI i Sverige. Den amerikanska techjätten investerar nästan 34 miljarder kronor på "molninfrastruktur och AI" i jättestora datahallar)

Ok, men var kommer nu elen ifrån för att hålla allt det här igång som vi har och även det nya som vi ständigt köper?
Och blir vår hushållsel dyrare framöver på grund av det här?
Ok, det e kanske mycket av det här som jag inte fattar, men då kan man väl fråga i alla fall! ;)

.

Här e en bild tagen med en annan batterifri kamera! Kanske litet rörelseoskärpa i bilden, men jag tycker bilden blir mer levande då! Inte så AI-lik!  ;)

/Bengan

Postat 2024-06-04 07:53 | Läst 727 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 6650 // Sista fotofikat på Tårtan för vårterminen! Nu på onsdag! Passa på!

Fotonördar måste också ha semester! Så vårterminssavslut på Tårtan är nu på onsdag den 5:e juni! Väl mött på Tårtan med start runt 15.00! Och inte så mycket annat att rapportera än att det väntade regnet verkar utebli, i alla fall i Gnesta! Skurarna verkar falla ojämt i Sveriga vad jag fattar!

.

Vad gäller annat så hittade min fru en bok på Biblioteket för något år sedan! (Det va så få som läste boken så biblioteket rensade ut den och några andra olästa böcker) Nu känns det som det är dags att att läsa om boken igen! För boken funkar mycket bra för omläsning!

.

Vad gäller fotografering så försöker jag tömma en kamera på film som sagt! (Oss emellan, så är det flera kameror som behöver tömmas på film) Och det går långsammare att fota med film än att fota digitalt märker jag! Kan vara att jag väljer min motiv nogrannare, eller så e det för att filmen är så dyr?

Och Carpe liksom i denna underbara sommartid!

/Bengan

Postat 2024-06-03 08:07 | Läst 504 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 6649 // Meet Aitana, who is earning up to €10,000 a month!

Sommartid är lästid, just nu läsning i Kalevalaeposet och att man även där berättar om Klimatkatastrofen år 536! Och så kamerahistoria, om Contax/Kiev!

Men man måste även hålla koll på nutiden, vår härliga AI-nutid och inte bara läsa historia! ;) 
Bilden här ovan på Aitana är en del av vår nya nutid!
"Meet Aitana, Spain's first AI model, who is earning up to €10,000 a month"

Här kan ni läsa hela historien:
https://www.euronews.com/next/2024/05/04/meet-the-first-spanish-ai-model-earning-up-to-10000-per-month

.

Och här om Contax till Kiev!

.

Tidiga Kiev-kameror, från 1947 0ch fram till 1949, innehöll mycket Contax-delar och få tillverkades, så de kamerorna har nu blivit samlarobjekt!

För övrigt är det en underbar tid,  så passa på! Tiden går onödigt fort vid den här tiden!

/Bengan

Ps. Utsikt mot vår nya uteplats!

Postat 2024-06-02 08:48 | Läst 497 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 Nästa