Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6669 // En iPhone är räddningen! :)

Hittade en trave lätt bortglömda grammofonskivor i vårt förråd i går, här är en av skivorna!

.

Hyffsat bra musiker!

Vad annat då, jovisst skulle man kunna fotografera analogt och blogga, men ett normalt dagsbloggartempo skulle ändå vara svårt att hålla! Så tack iPhone för god hjälp i dagsbloggandet! Det är tom. vad jag hört, att många fotografer i dag bara använder en mobiltelefonkamera, då bilderna numera blir så bra att dom tom. slår en Leica M9!  ;) Fast där kommer nog känslan med fotoverktyget in och avhjälper iPhonens ev. bättre skärpa! Känslan med fotoverktyget är viktigt! Och vad gäller jämförelsen med Leica M9, så har en iPhone ingen mässing under lacken, bara det kan avgöra det hela! ;)

.


Så kameran är en del av det hela! Det är som en konstnärs pensel, det finns olika penslar! Här är en pensel!

.

Och ofta med ett speciellt objektiv! Men kanske inte för alla, men några nördar vet vad det här är!

.

Och de här filmrullarna står inte i sjön! Det är därför man har kylskåp!  :)

För övrigt är det en underbar tid just nu! Vad mer kan man begära? Så Grip dagen om du kan!

/Bengan

Postat 2024-06-17 08:38 | Läst 553 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 6662 // Stuka-bombsikten och en del annat! Alltså, att gå ned sig i ett träsk, typ Leica-Sonnar! :)

Intresseträsk alltså och mycket nördigt, så en varning! :) 

Någon har säkert märkt att jag har en viss förkärlek till Zeiss Sonnar 1,5/5 cm! Både att ha den på en Contax II men även att ha den på en Leica! Nu är Sonnar 1,5:an ett mycket speciellt objektiv! Sonnar 1,5:an kom på marknaden tidigt 1930-tal och var då en revolution vad gäller användbar ljusstyrka på en amatörkamera! Och även på en Leica som sagt, för Leica hade inte något liknande att erbjuda förrän in på 1950-talet! Och för att göra en mycket lång historia kort, intresset för objektivet fortsätter, både då Zeiss nytillverkat ett "testobjektiv" från 1920-talet, Zeiss Sonnar 1,5/5 cm ZM, och att många fotografer även använder en förkrigs-Sonnar på sin digitalkamera, som tex. på en digital M Leica!
Men OBS, det finns såklart även oäkta Leica-Sonnarer!

Här finns en mycket liten del av historien om Leica-Sonnar!

Nog för nu!

/Bengan

Postat 2024-06-16 09:29 | Läst 521 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 6661 // Så blev det! Brandalsund nära Järna!

Stora träd vare på stigen! Men här va det röjt!

Igår skulle vi ta en promenad efter litet morgonvardagspyssel och tyckte vi kunde åka till något nytt ställe i stället för att bara gå hemmavid! Men vart då? Kanske till Järna? Och thermos med tilltugg måste vi ha med så först till bageriet Lilla Maräng i Gnesta och det blir ofta några ord sagda vid ett fikabrödsköp så vi sa att vi skulle till Järna! "Skall ni till Brandalsund" frågade bagaren! Det hade vi inte tänkt, för vi visste inte var det låg, men vi kollade på kartan och åkte dit! Tack för tips! Kom in på en grusväg och före oss rörde sig en stor väghyvel i 10 km/timmen! Inga problem, vi är ju lediga! :) Väl framme hittade vi en helt tom badplats med stigar upp till en fornborg!

.

Och en del saker låg i vägen på stigen!

.

Så av med ryggan och kryp under! Och efter en promenad mot fornborgen så hittade vi även en fikaplats nere vid strandkanten! En för bra fikaplats, för det va svårt att komma därifrån! :)

/Bengan

Ps. Brandalsund!

Postat 2024-06-15 08:06 | Läst 438 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 6660 // Den härliga framtiden är vår! Att kunna sätta upp våra egna drömspel! :)

Digitala bilder med retrokänsla kan man numera lätt skapa i mobilen! Tack vara AI! Och man kan även ta bort kornet i äldre bilder, men även lägga till korn i digitala bilder så bilderna ser ut som äldre analoga bilder! Och man kan även färglägga gamla svartvita analoga bilder! Och snygga till morfar i en bild så han ser ut som när han var ung! Och inte minst, alla vackra natur, fågel, gatufotobilder kan man nu göra via datorn! Och skapa HCB-liknande bilder för sitt eget "gatufoto"! Med korn! Utan att behöva gå ut!  Visst är det härligt! Som att sätta upp ett eget Drömspel!  ;)

.



Mycket av kritiken då handlade om den tekniska omöjligheten  att framställa drömmans tillstånd! Nu är det andra tider!
Alla har tillgång till en drömspelsfabrik!:)

Så vad skall vi prata om i framtiden på en fotosida? Eller vid en fotoutställning! Kanske något som, "vilken fin bild du har skapat, bilden ser precis ut som om den va tagen med en analog kamera på 1960-talet! Drömlik liksom! Häftigt!"

Här är länk till det jag läste i morse som gav mig idén till bloggen! https://svenska.yle.fi/a/7-1347385

Ha nu en fin fortsättning i den nya härliga fototiden! :)

/Bengan

Postat 2024-06-14 08:46 | Läst 476 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 6660 // Martin Bond about Street Photography

Föreläsningarna ”Ted talks” har nu funnits i över trettio år och blivit världsberömda! Det började med en exklusiv skara människor i 1980-talets Silicon Valley som samlades för en konferens där de berättade för varandra om de senaste rönen inom teknologi, underhållning och design! I dag, trettio år senare, är ”Ted talks” ett världskänt begrepp, men kärnan har inte förändrats, det handlar fortfarande om berättelsens kraft för att illustrera, förklara, utmana, inspirera och dela kunskap!
Den dramatiska förändringen är numera spridningen av idéerna via internet!

Här berättar Martin Bond om sin fotografi!

Väl bekomme!

/Bengan

Ps. För övrigt, Carpe liksom! :)

Postat 2024-06-13 08:23 | Läst 503 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa