Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6373 // Om bra bildsmak!

Fotoapparat för udda fotografi!

Bildsmak, va e det! Och god bildsmak, vad e det! Visst vore det enklare att fota om om man visste det! :) Filosofen Thomas Nagel hävdar att varje subjektiv upplevelse är kopplad till en "enda synvinkel",  vilket gör det omöjligt att betrakta våra medvetna upplevelsee som "objektiva"! Påstår han alltså.

Ok, så matsmak, ölsmak och även bildsmak e bara subjektivt hos mig? Men visst vore det bättre och enklare om alla hade min goda bildsmak! :)
Då skulle jag ju få massor av gillanden på mina bilder!

Men det bör väl ändå finnas någan slags norm för bra bilder? På fototävlingar kanske man skulle skriva en algoritmen för god bildsmak! Eller att det sunda förnuftet säger att det här e en bra bild! Så många sunda förnuftets bild vinner! :)

Det här nog en knepig fråga, och existensiell fråga, varför inte fler människor har min goda bildsmak! Mao, tycker som jag! Det skulle underlätta mitt fotande!
Och underlätta en del annat, även i politik tex! Men nu e det som det är! ;)

/Bengan

Ps. Idag torsdag och fotofika på Viksängen! :) Och här en länk till Leicaauktion!

Postat 2023-10-05 09:53 | Läst 868 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Straight 6372 // Vart tar alla våra bilder vägen se'n då? Till loppis på Hötorget! :)

"Aldrig tidigare har så många människor fotograferat så mycket av sitt vardagsliv som idag. Idag tar vi många bilder, långt fler än när vi fotade på film. Men vad finns kvar av det när vi loggar ut från Snapchat, stänger vårt Instagram-konto eller byter till en nyare telefon? Men spåren från vår tid är digitala och mycket av det vi lämnar efter oss finns på sociala medier. Risken är stor att de går förlorade om vi inte anpassar insamlingsmetoder och databaser.
Fotografiet på sociala medier handlar om att kommunicera, ofta i samma ögonblick som bilden tas. Det har medfört att nya motiv, som tex. att fota sina fötter, har utvecklats."

"Räkna inte med att dina digitala fotografier finns för alltid, du eller förhoppningsvis någon annan, måste förmodligen spara om dem i nya format och flytta dem till nya lagringsplatser i den nära framtiden."

Varningstexten delvis kopierad från "Colleckting Social Photo / Samla social fotografi". (Nordiska Museet)

Så lycka till!
/Bengan

Ps. Vad gäller Hötorget (Stockholm) och loppis, så brukar det vara loppis där! Och där kan man hitta tex kartonger med diabilder, negativ, papperskopior och annat fotografiskt! Men knappast någon hårddisk!

Postat 2023-10-04 05:48 | Läst 659 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 6371 // Kuggörarna

Kuggörarna, även kallade Kuggören, är ett fiskeläge och en ö i Rogsta socken vid Hornslandet i Hudiksvalls kommun i Hälsingland. Kuggörarnas fiskeläge utnyttjades av Gävlefiskarna men man vet inte vem som ursprungligen anlade fiskeläget. Kuggörarna nämns ofta på väderleksrapporter eftersom en väderstation finns där. År 2016 finns det tre yrkesverksamma fiskare som bor på Kuggörarna, På Kuggörarna ligger ett kapell från 1778.

/Bengan

Ps. Leica M4 med Ultron 28 mm och Tri-X i D-76 år 2008.

Postat 2023-10-03 07:32 | Läst 725 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 6370 // Tiden är ett förunderligt ting!

Jag sitter och tittar på bilder, och att titta på bilder, det kan ibland kännas som en ny resa!

.

Man reser även till platser som inte längre finns!

.

.

Och till tidigare utställningar! Stockholms Planket 1990

.

Efter fotofikat på Puck, för länge sedan!

.

Här är en plats som finns och som väcker längtan! Grövelsjön!

Och höst på Gotland! Så vi får se framöver!

Inte mycket till blogg idag, men så blir det ibland! :)

/Bengan

Postat 2023-10-02 08:33 | Läst 587 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 6369 // En bok om kaffe, cyklar och en del annat!

Jag har visat boken förut, och vill visa litet mer ur den! Jag fick boken av Jonas (Analoga kameror, i Sundbyberg) när jag hämtade min M Leica som Jonas hade justerat! "Här får du en bok som du säkert gillar" sa Jonas! Förstod först inte va det va för bok, men den såg fin ut och verkade handla om kaffe, och då är det intressant! :) Så jag tackade såklart och tog emot! Väl hemma så upptäckte jag att  det var en underbar bok, med fina bilder och intressanta texter, men en bok som inte handlade speciellt mycket om kaffe! Den handlade tex. om klassisk snickeri, om att göra tomatssås, det va bilder på en Jesusbild i marmor, men en sida berättade i alla fall om vilka typer av kaffe man kan beställa på en bar, tex. Corretto! :)

.

Ett avsnitt i boken handlade om cyklar! Vad annars i en Italieninspirerad bok! :) Och jag gillar ju speciellt racercyklar! Vid varje bild står även namnet på cykeln med årtal!

.

Den här bilden tycker jag är litet extra intressant, Monark Special Racer från 1950! Va det en cykel som Monark gjorde på Beställning? Eller fanns det i sortimentet då? Någon som vet? Och styret är ju inte riktigt ett racerstyre heller!

Och som sagt, en mycket intressant bok!
Så tack för den här boken med fina och intressanta bilder Johanna Ekmark!

/Bengan

Postat 2023-10-01 08:48 | Läst 769 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6