Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6295 // Det var en intressant fråga om Leica M6 som AI ställde! Mycket intressant!

Jag har tittat på eller rättare sagt, använt några AI-chattar på nätet de senaste dagarna och såklart försökt ställa kluriga frågor! Vem skulle väl inte göra det! Ställa kluriga frågor alltså!  :) Bla. om utgrävningarna vid Åkroken i Nyköping och båthuset där, och en del annat som om Beowulf och kopplingen till Gotland och även havsgående roddbåtar på 400-talet! Mao det som e mitt intresse just nu och det jag vet en del om! Fick de svar jag förväntade och inser vilket hjälpmedel det här kan vara vid tex en uppsatsskrivningar eller för en skribent i en tidning! I morse ställde jag en fråga om den nya Leica M6 och frågade om det är en replika eller kopia! Det är inget av detta fick jag till svar, utan det är en nyutgåva och AI berättade även om de tidiga tryckplatteproblemen på den nya M6:an! Svaret va i stort det jag förväntat, för den informationen finns ju på nätet, men det som gjorde mig ställd det va den sista raden från AI där det stod, "har du haft några problem med din Leica M6".

/Bengan

Postat 2023-08-02 07:53 | Läst 714 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 6294 // Sommarprataren Max Tegmark är rädd för AI

Max Tegmark är professor vid Massachusetts Institute of technology, MIT, och leder organisationen Future of life institute, som vill minska riskerna med artificiell intelligens. Tillsammans med flera forskare, politiker och företagsledare undertecknade Max Tegmark nyligen ett uttalande från Center for AI safety Center för AI saftety där AI pekas ut som ett existentiellt hot.

Max tänker som exempel att om någon skulle ställa frågan till AI hur utplåna mänskligheten! "Det e inga problem, jag kan hitta nya genetiska koder för virus som ni inte känner till och inte hinner få fram vaccin för, samt även hitta på nya biologiska vapen väldigt mycket bättre än de som redan finns idag! Säg till när ni vill ha receptet!"

Väl värt att lyssna på!
https://sverigesradio.se/avsnitt/max-tegmark-sommarpratare-2023

/Bengan

Postat 2023-08-01 13:21 | Läst 538 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 6293 // Vad har det blivit av fotografin, annat än skärpetävlingar på bildskärm! ;)

Jupiter-12 med objektivlock på!

Den mesta bildvisningen idag sker på en bildskärm! Och i bildstorlekar där det inte behövs så mycket skärpa eller pixelmängder! Men i bland, i några enstaka fall, så skrivs det ut bilder för att man skall kunna titta på skärpan i lupp! Jättestora bilder! "Se vad skarpt det blir!"  Nu vet jag såklart att det är marknaden som styr oss, skärpa säljer, men varför finns det inga större motkrafter? Eller att fler nöjer sig med det fantastiska teknik som redan fanns för några år sedan! Eller ännu tidigare!
Var finns den poetiska fotografin, där skärpan inte är huvudmålet? Har fotografin blivit en ännu större tekniksport via digitaltekniken?

Jag hittade en blogg med några bilder tagna med en Jupiter-12, ett objektiv som jag skrev om i förra bloggen! Jag testade objektivet på min Fuji X-E1! Det här objektivet är från 1951, och verkar vara nästan exakt samma yttre och inre utseende som objektivet från 1950! En Zeiss Biogon alltså! Men det går inte att använda det här objektivet på en digitalkamera typ Fuji X-E1 säger man på nätet, då den bakre linsen bottnar i slutaren! Så jag tänkte att man bör nog pröva saker själv och inte tro på allt som skrivs på nätet! Men visst bottnar objektivet! :)

Och jag tycker skärpan även räcker! Har tittat på originalfilen via dator i 200% förstoring! :) Och objektivet borde då fungera bra även på min analoga M Leica! :)
Här är länken till bloggen med Jupiter-12 bilden!

Nog för nu!

/Bengan

Postat 2023-08-01 07:05 | Läst 845 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 7 8