Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6152 // Finns flygskam kvar och ni har sett bilderna tidigare!

Vi har flugit till Spanien och jag undrar om det fortfarande e skamligt att flyga? Nu flyger vi inte så ofta, det va sex år sedan vi flög senast, men ändå! Nå'n som vet det senaste om flygskam? Kan man ha vissa saker till godo? Tex att vi spar på annat? Boende, ätande och resande, typ att vi reser mycket med pendel hemmavid?

Vad gäller semesterbilder, nu från Spanien alltså, så har ni redan sett dom, ni vet, vad vi äter, havsutsikt osv, osv, så dom slipper ni! Bussigt va! :) Men, jag fotar analogt! :) Litet av kemikazefoto alltså! Om det blir nå't bra kanske jag visar något senare! :)

Hur som helst, nog för nu från en iPhone 5s i Torrevieja och ha det så bra!

/Bengan

Postat 2023-03-26 18:57 | Läst 974 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Straight 6151 // Rapport från en diskbänk! Since 1962! :)

Jag har framkallat svartvit film sedan tidigt 1960-tal, och har gjort det i ett kök! Nu har jag visserligen bytt framkallningsdosa, gått från en Kinderman ståldosa till en LPL-plastdosa! Progress liksom! Och bytt film har jag ju också gjort, från Tri-X till Ilford HP5+! (Mera progress) Kodak tog bort en del silver i Tri-X för ett antal år sedan och påstod att det skulle inte betyda något och jag kämpade på med den "nya" filmen men har till slut, efter tips från fotovänner, upptäckt att HP5+ e lika bra, eller bättre än Tri-X! Men många fortsätter ändå med att fota Tri-X för filmen är ju ikonisk! Även om Tri-X e litet sämre numera! :)

.


Det tar en dryga halvtimme för mig att stoppa in rullen i dosan, framkalla, skölja och hänga upp filmen för torkning! I vårt nya boende torkar filmen på någon timme i duschkabinen! Tror det beror på frånluftsvärmepumpen i huset! Och se'n nedklipp av filmen och skanning och så ut på nätet! Voila!

Vad gäller kameran jag använder just nu, Nikon FE, så e det en nostalgikick att fota med den, och FE fungerar utmärkt även i vår nutid!

Inte så mycket mer att orda om idag, men tyvärr så skinner solen här i Gnesta, inte mycket till fotoväder alltså, men vädret brukar ändra sig! :)

/Bengan

Postat 2023-03-23 08:16 | Läst 716 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 6150 // Framkallade film för några timmar sedan, och filmen torkar snabbt i badrummet! :)

Tog ett av negativen och skannade! Här e det motljus på full öppning inne i utställningslokalen på ABF i Södertälje! På ett motiv som inte behagar att stå helt stilla! Ilford HP5+ på 800 ISO!  D76!  Nikkor 1,4/50 mm!

Jag tycker Nikon FE fungerar bra! :)

/Bengan

Postat 2023-03-22 18:28 | Läst 594 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 6148 // Morgonstund med DN och kaffe!

Så har det varit under många år, DN som läsning till morgonkaffet alltså! Tidigare va den här fikastunden kortare, då jag skulle iväg till jobbet! Nu kan jag sitta upp till två timmar!  Jag börjar med att skumma DN, jag tar de stora "nyheterna" senare, vill inte få den här fina stunden störd av för mycket oroande läsning! Och det är alldeles tyst i huset! Det e nog en lyx numera, tystnad alltså!

Vad gäller boendet vi har numera, så va det nog i rätta läget att lämna huset vi bodde i och byta till ett mindre och bekvämare boende! Med bekvämare menar jag att ett hus kräver underhåll, uppsikt, reparationer och att uppvärmningen skulle ha blivit dyr! Nu i vårt nya boendet är det i stort bara elräkningen vi behöver oroa sig för, och hittills så har det inte varit så väldigt oroande! Tack för det!

Vad gäller läsning i DN så såg jag att Anna-Lena Laurén skrivit! Jag läser det senare! Vissa skribenter skall man absolut läsa! För övrigt så har Sven-Erik Liedman kommit ut med en ny bok! Och jag skall nog framkalla en rulle film senare idag! Och ute duggar det! Annars inte så mycket nytt från Rohan!

/Bengan

Ps. Vad gäller bilden, så är den tagen på Stadsbiblioteket vid Sveavägen i Stockholm! Biblioteket var mitt fritids på sent 1940-tal och 1950-tal! Men då va jag nere i ungdomsavdelningen och läste tidningar som Teknik för alla! :)

Postat 2023-03-22 07:28 | Läst 939 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 6148 // Korn och retrostuk i det digitala världen! Och en hel del nostalgi är nog inblandad!

"Finkornig digital film!"

Det finns många tips på nätet om hur skapa korn i digitala bilder och många kameror har även simuleringar av filmer, så en trend är nog retro och nostalgi och har varit så ett tag! Även retro finns vad gäller kameror också!
https://www.shutterbug.com/content/5-reasons-we-love-retro-style-cameras

Googla gärna på  "nostalgia sells"!
Så vad gäller att lägga korn i en digitalbild, de e kanske inte så dumt eller konstigt! Det blir ju nästan lika snyggt som förr! :)

Fast retro kan även vara att fota analogt igen!
Som ungdomarna säger, "det här är riktig fotografi!" ;)
https://www.gearpatrol.com/tech/a71003/best-vintage-cameras/

/Bengan

Ps. I morgon fotofika på Tårtan! Gata Horns 32! Från 15.00 c:a!

Postat 2023-03-21 18:29 | Läst 540 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa