Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5968 // Motståndets estetik! (Tror det kommer från Peter Weiss) Och idag torsdag, så Viksängen!

Testskannat negativ! (Filmen framkallad i veckan) Ilford HP5+ och fotat med Leica M6 med Canon 1,5/35 mm på full öppning! Bilden är tagen vid fotofikat på Viksängen!

Och de flesta människor e nog medföljare! Man följer ofta med det senaste! ;)  Det har såklart med uppfostran att göra! Och de förändringsbenägna tycker ofta att andra är onödigt oförändringsbenägna! Men det e nog inte så konstigt, det är känsligt och svårt att ifrågasätta saker, utan då e det eklare att glida med! ;) Man får även fler gillanden då man följer med!
Men ändå tänk efter, vad vore livet utan de här som inte vill följa med, eller de som inte fattar sitt eget bästa! Vad hade vi då att oroa oss för? ;)

I går kväll skannade jag igen! Skannern har legat i en flyttkartong under en månad! Det är en Nikon småbildskanner, c:a tjugo år gammal minst! Plockande även in Windows XP från förrådet och kopplade upp den med bildskärmen och skannern! I början hittade inte Windows XP bildskärmen och en del annat, kan bero på att det va kallt i förrådet, XP va nog litet stel i internminnet! Men när den väl kom igång, så tyckte den att jag skulle uppdatera programmen! Men det går jag inte på! Förra gången jag lät den pröva, så hittade den i all fall inget att uppdatera! ;)

Nu e det ändå ganska lugnt, min XP ligger inte på nätet, den ligger i ett mycket lokalt LAN här i Gnesta! Men efter ett tag så hittade XP både bildskärm och skanner och jag provskannade! Det gick bra! Det enda större problemt e att jag inte hittar min negativpincett! Den pincett jag drar ut filmen med ur negativarket! Men jag letar vidare!

I dag fotofika på Viksängen! IRL som vanligt! Det e torsdag alltså!
De förändringsbenägna skulle såklart fotofika via Zoom!
Men inga nyheter är bra nyheter, så vi kör vidare med IRL!

/Bengan

Postat 2022-10-20 08:20 | Läst 901 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 5967 // Jag skall f-n i mig fråga mera! Och så en äkta äventyrskamera! Men ingen Leica idag! :)

Extrem äventyrskamera! Inte ett spår av AUTO i kameran!

Jag berättade tidigare om vårt besök i Himmelstalund i Norrköping och hällristningarna och hur vi körde dit via Google Map, och att det blev litet fel, och så här efteråt känns det här nästan pinsamt! Två vuxna människor sitter och stirrar på en display och undrar var dom är! Låter som inledningen på Tv-serien Pistvakt! :)

Vad har hänt med oss? Vi vet ju knappt vart vi är! ;) Var har vår egen erfarenhet, kunskap om saker och ting tagit vägen? Men vi skärpte oss faktiskt i Norrköping och gick fram till ett par människor och frågade om vägen! Fick även en bok om vägen! ;)
https://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-5961-oforutsedda-moten.htm

Vad gäller annan bilkörning, inte bara framåt och efter Google Maps, utan även bakåt, så förr fick jag sätta mig snett i förarstolen och även vrida på huvudet för att kunna backa, nu kan jag bara titta i backspegeln och köra tills det piper! Och på moderna bilar finns det en backkamera! Vad är då svårigheten på en skala?
Snart kommer nog "Google Maps bakåt" där vi talar om för Siri vart vi vill backa!

Och förr i världen, de e mycket förr nu ;) vid tex en fjällresa, så va det bara in med packning och sedan ta vägkartan från Ok och så iväg! (Kartan fick man gratis på macken) Man lade även en lapp hemma på bordet vart man var på väg! Om nå'n skulle undra vart man åkt och om man inte kommit hem efter nå'n månad! Och hittade man inte fram den sista kilometern så frågade man! De va lätt som en plätt att resa förr!

Och i vårt ämne, kameror och fotografering, där behöver jag inte säga så mycket, för ni vet det redan, det e AUTO hela vägen! Och det piper så fort man gör fel eller så stänger kameran av sig själv om man riktar den mot något oläpligt motiv!

Nu frågade vi såklart om en del annat i Norrköping, och det blev trevliga samtal varje gång! Det räckte att vi frågade efter var Systembolaget låg, eller var en butik låg där man kunde köpa finsk lakrits! Ibland undrar jag om vi inte håller på att bli rädda för det som kallas IRL?
Å andra sidan, det bör finnas kurser för det här, "Hur påbörja ett samtal med främmande människor i IRL!" Vi har en veckokurs för det här, 5999:- för tre gånger! Betala med Swisch! Det sista mötet är i IRL!  ;)

.

Och spisen, som jag skrev i bloggen om i går, man ser faktiskt tecken i den mörka plattan om man lyser med en ficklampa! :)

.

Och igår stekte jag plättar! (Och när spisen är igång så är siffrorna röda! Röd färg, varning alltså, det e varmt på plattan när spisen är igång) Och då vi inte har någon plättlagg så gjorde jag plättar i en vanlig stekpanna! :) De ni! Att hälla smeten så det blev samma storlek på plättarna, det va litet utmanande vardagsäventyr! I brist på annat! ;) Gjorde fem plättar varje gång! Och hälla så dom inte kletade ihop! Snygga och runda skulle plättarna vara! Hittade även hjortronsylt och vispgrädde i kylen! Allt väl alltså!

För övrigt så håller jag på att lära mig diskmaskin! Vi har aldrig haft diskmaskin tidigare! Det finns olika program i maskinen, det e inte bara att trycka på en knapp! Tjock intruktionsbok finns! Det mesta i boken e dock varningar!

I dag skall jag försöka starta upp min gamla Windovs XP så jag kan få igång skannern! Och ävan fortsätta att fota analogt! För att det ändå skall vara ett litet, litet  äventyr att fota! ;)

/Bengan

Ps. Å Fotofika på Tårtan i dag! 📷 ☕️

Postat 2022-10-19 08:28 | Läst 975 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 5966 // Tårtan i morgon onsdag!

Höll på att glömma, de e mycke nu, att det e fotofika på Tårtan i morgon onsdag! IRL liksom!

Så väl mött runt 15.00 i morgon onsdag! Den 19:e alltså!

/Bengan

Postat 2022-10-18 15:40 | Läst 479 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 5965 // Vi e nog lurade hela bunten! ;) Fast få vill nog erkänna det! :)

Tidigare va vi ganska ovetande om den nya "spisutvecklingen", vi hade en "vanlig" elspis med vred och siffror, och åren gick och vi lagade god mat på den och visste inte så mycket annat än att det fungerade bra! Nu har vi fått en nyare spis med osynliga knappar i en svart häll och en tjock instruktionsbok och till den nya spisen måste man ha speciella kastruller! Nu börjar såklart någon ana något, speciella kastruller! ;) 

Det här liknar nog det mesta vi omger oss med! Ta tex våra fantastiska fotoapparater med flera hundra inställningar, ofta insåld med att "du kommer att öka din kreativitet med den här kameran!"  Å vem vill inte öka sin kreativitet! Och alla skall kunna vara med såklart, så det skall vara enkelt att fota, för stora kundgrupper är bra kundgrupper! :)

Nu håller ju inte alla med om det här, för man kan faktiskt utvecklat sin matlagningning genom att köpa en ny och modernare spis! Det har man ju läst i tidningen Matmagasinet! ;) Eller att bli mer kreativ med sin nya kamera! Det har vi ju läst om i tidningen Fotomagasinet! ;) "Jag får faktiskt många fler gillanden med min nya kamera!" Mesta gillande kommer såklart från dom har samma kamera såklart, men ändå! :) Och vänta bara, om några månader, så kommer det en ny modell av kameran, som sannolikt ökar min kreativitet ytterligare! Den smarte väntar då såklart med kameraköpet till nästa kamera eller nästnästa! Men marknaden som e ännu smartare, har säkert redan hittat på saker mot den här smartheten! ;)

.

Hur som helst, efter att ha hittat framkallningsdosan, och blandat till framkallare och fix, så filmframkallade jag igår! Funkade bra! Och att torka filmen i duschkabinen funkade också bra! Så nu skall jag koppla in skannern!

.

Framkallade en rulle Fp4 exponerad efter 400 ASA fotad med M6:an och Canon 1,5/35:an! Och efter att jag framkallat så började jag fundera på hur man kan fota med en kamera där man måste ställa in avstånd, bländare och tid själv? Det e väl som att laga mat på öppen eld! ;)
Men även det har ju blivit trendigt numera!
 Äventyrsmatlagning hemma i den vildvuxna trädgården! ;)

Och som sagt, skanner e Pg! :)

/Bengan

Ps. Jag har slängt mina längdkletskidor! Numera finns det "skinns" så kallas fästet på moderna turskidor! "De ä bar å åk" numera! Man behöver inte tänka på att valla! Men jag tycker ändå det är en utmaning att valla! Att gå ut på morgonen och kolla vädret, känna på snön, och sedan försöka förutse vad vädret skall bli under dagen och efter det hitta en passande valla! Och då det blev ett bra fäste och glid, så kändes det bra, mycket bra!
Kan själv liksom! :)

Postat 2022-10-18 08:03 | Läst 1166 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Straight 5964 // Voigtländer 1,5/35 mm "Vintage Line"

1,5 /35 mm förr! Nu äkta Vintage! ;)

Nostalgi (av grekiskans nostos 'hemkomst' och algos 'smärta' betyder vemodig men njutningsfylld längtan hem eller tillbaka till något förlorat, särskilt om längtan till vissa saker eller miljöer. (Wikipedia)

"Att förstå vad som faktiskt blir effekterna av nostalgiska emotioner vid konsumtionen är av stort intresse både för alla dessa praktiker som marknadsför produkter med egenskaper som ”originalrecept” eller återskapar dem enligt ”ursprungsmodellen från 1955”, men även för akademiker som vill förstå hur emotionen nostalgi fungerar jämfört andra emotioner eller fenomen"
(Handelshögskolan i Stockholm, examensuppsats inom marknadsföring våren 2007)


Jag tänker nu bla. på Cosina som utökar sin Voigtländer "Vintage Line" med ett 35 mm f/1,5 Aspherical som säljs i tre olika versioner! :)  Och inte att förglömma alla vi som gärna använder äldre, "analoga" objektiv på vår digitalkamera! Och även härmar Tri-X i kameran! Så den första frågan bör nog vara , varför inte fota analogt i stället?

Om man skall försöka se varför det e så här,  så är det såklart en bra marknadsföring inblandad, men även lättja hos oss, som att slippa framkalla och även få fram bilderna direkt! Det här är den moderna konsumtionens idé, att tillfredställa oss direkt! :)
Så vi slipper vänta, så vi kan göra något annat! ;)

Tänk va tråkigt det va förr när man måste vänta på saker! ;)

/Bengan

Postat 2022-10-17 08:05 | Läst 575 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 8 Nästa