Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5955 // Att ha gångväg, de e lyx! Och så Leica!

Vilken dag, sa vi i går kväll! Trots en missad bioföreställning för min fru på kvällen! (Mölnbo Bio visade filmen "Bortom det synliga", men det va tyvärr fullsatt) Tidigare på dagen hade vi tagit en promenad till en fin fikaplats! Fikaplatsen ligger nere vid Klemmingsbergsbadet nära tätorten! Det tar typ en 8.000 steg att komma dit! Första biten går genom samhället, med efter femton minuter så e man på landet! Bara några hus att se på håll! Och det va höstmarknad på ett gärde vi passerade! Och en kyrka kom vi också till! Kyrkan är från 1100-talet! Kattnäs kyrka! Jag har den nyfikna med mig som färdkamrat, och då kyrkvärden va ute och krattade vid ett hus bredvid kyrkan så hämtade värden nyckel till kyrkan och vi fick komma in och titta!  Nere vid badet fanns en bänk och bord med sjöutsikt! Och värmande höstsol! Efter att ha suttit där någon timme kommer dagens utmaning, att bryta upp från fikaplatsen! ;) Vi tror att vi såg och hörde några kungsfåglar under hemfärden! Väl hemkomna som sagt, "vilken dag!"  (Totalt c:a 16.000 steg)

/Bengan

Ps. Fotade med Leica IIIf och en Zeiss Sonnar 1,5/5 cm och en extrasökare! Film Ilford FP4+ och Sunny 16! En onödigt komplicerad utrustning med dagens digitala mått mätt tycker kanske någon! Och vi kunde såklart även ha åkt bil ned till badet! ;)

Postat 2022-10-24 07:51 | Läst 685 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 5972 // Inga nyheter e bra nyheter! Leica och Hadza! :)

Så här skall starten se ut! (Obs, det här är ingen FP4+)

Kan berätta om bakgrunden till bloggen! I går så va det full städfart i våningen, vi skulle ha vänner på besök! Och allt va inte riktigt flyttuppackat än! Så det blev att ställa undan, plocka ihop och litet annat! Och kolla i några kartonger i fall något ytterligare kunde slängas i sista minuten för att få mer plats! Hittade i alla fall en grej längst ned i en flyttkartong som kunde vara bra att ha även senare! ;) Och kände att det finns film i den! Men vad för känslighet? Räkneverket stod på två, så jag chansade att filmen också var framdragen till två och spolade tillbaka filmen, och det verkade som den hade stått på två på riktigt alltså och ut kom en FP4+!  Gjorde en ny startremsa en liten bit in i filmen och satt i filmen igen med en maskeringstapebit på undersidan av kameran märkt FP4! Ett visst svinn får man räkna med med tanke på att räkneverket stog på två innan öppnadet av kameran! Det va i alla fall inga bilder jag saknat, så får man se det!

Och kollade på nätet om jag fotat med kameran tidigare! Såklart hade jag det! (Med nätet menar jag min blogg) Och det va bilder från en Fotomässa!
https://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-2109-hur-klarade-sig-ett.htm

Idag blir det en längre promenad igen! Vi har Hadzafolket som föredöme! ;) Det e viktigt med föredömen! Och efter att ha läst dagens DN kultur om Sven-Eric Liedman, så blir även han ett föredöme! :) Han går också mycket! :)

Det blir en IIIf i dag med motljusskydd om det skulle komma några regnstänk!

/Bengan

Ps. Mer om Hadza!
"Inte undra på att folkgrupper som Hadza klarar sig så bra från hjärtsjukdomar, diabetes och andra sjukdomar som drabbar industriländerna. Men vi behöver inte bli jägare och samlare eller springa maratonlopp för att dra fördelar av ett liv mer anpassat till vad vi vet om evolutionen. Slutsatserna från Hadza och andra folkgrupper är att mängd betyder mer än intensitet. Dessa människor är i rörelse från gryning till skymning och ägnar mer än två timmar per dag åt att förflytta sig, mest till fots. Vi kan efterlikna dessa vanor genom att gå eller cykla i stället för att köra bil, genom att ta trapporna och hitta andra sätt att arbeta och roa oss som håller oss i rörelse". (F&F 2019-06-27)

Postat 2022-10-23 08:14 | Läst 1021 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5971 // Motståndets estetik, det sociala arvet och då såklart STF! Och även det sunda förnuftet!

Café längs vägen norrut!

Livet kan vara knepigt för en del ungdomar, ibland verkar det som om dom grips av panik och säger, "jag vill inte bli någon Svensson som mina föräldrar! Det e därför jag lever som jag gör!" Och det kan vara att ha säkerhetsnålar i näsan, och att vända på dygnet, spela konstig metallmusik och masstatuera sig! Fast numera tatuerar ju föräldrarna sig! Så det kan vara mer avvikande att inte tatuera sig! :) Men vad e det undomarna ser hos oss som får dom att att gripas av panik! Och vissa börjar prata om föräldrarproblem i Radio och Tv, vilken svår barndom dom haft! Dom som kommer med i radio och Tv förståss!
Vad har vi föräldrar gjort för fel! ;)

Och vad gäller annat, bilder typ, så ligger en del av vårt nationella sociala bildarv såklart hos STF! Och det här  är såklart skolan fel, även om skolan inte vill erkänna det! Men det e bara att se hur vi fotar för det mesta! ;)

Det sunda förnuftet tar vi en annan gång! Å förresten, det sunda förnuftet kan komma närmare nu, den nya regeringen planerar ju en kulturkanon!
Kan vara för att återgå till ett ännu tydligare STF-arv och midvinterblot på Nationalmuseum! Fast jag har synpunkter på det här, hur många i regeringen vet om frågetävlingen mellan Vaftrudner och Oden! Inte Ebba Busch Thor i alla fall! ;)

Jag håller på att komma på plats i vårt nya boende! Windows XP funkar bra, spis, mikrovågsugn kan jag snart, och även diskmaskinen! Och hittade nyss en rulle film i min Leica M4! HP5+ tror jag, för remindern visar 26 DIN/320 ASA!  :) 

Nog för nu! Dagen gryr! De e väl en gammal film som heter så?

/Bengan

Ps. Har får ni sista versen i frågetävlingen mellan Vaftrudner och Oden!
Visst e det ett intressant slut på frågetävlingen!

Vavtrudner sade:
"Ingen vet,
vad du i urtiden
sade i örat på sonen.
Med åt fallet vigd mun
min forntids kunskap
och gudars öden jag om talt.
Med Oden själv
jag skiftat visdomsord;
du av alla väsen är visast."

Postat 2022-10-22 08:14 | Läst 866 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 5970 // Mera om Leica M6 och även om King of Bokeh!

Leica har ju presenterat en nytillverkning av den analoga Leica M6! Spännande! Jag har en Leica M6, och det e en bra kamera! Min har fungerat oklanderligt i dryga 30 år! (Men visst har jag bytt batteri för exponeringmätaren ett par gånger) Min kamera e litet udda för det står bara M6 på fronten av kameran! Inte LEICA M6! Orsak, "After the 1988 move to Solms, the cameras were marked Germany only, and "Leitz" was replaced by "Leica."  Some  M6's are marked only "M6" on the front in rather large letters, not "Leica M6." After the introduction of the M6 TTL in 1998, some dealers started referring to the original M6 as the "M6 Classic." (CameraQuest, Stephen Gandy)

Stephen Gandy har faktiskt en del för Leica på sin hemsida!  Se här! 
(Synd bara att Dollarn har blivit så dyr)

Och så "The King of Bokeh" Thorsten Overgaard förklarar det bra! "The King of Bokeh" is the nickname of the Leica 35mm Summicron-M f/2.0 (IV or Version 4, year 1979 - 1997). Though none of the Leica 35mm Summicrons seem to lack pleasant boke, this one is known for a particular sparkling out of focus bokeh. It's the latest non-ASPH version of the 35mm Summicron (the ASPH version came out in 1997).

Så var'e med det! :)

För övrigt så va det Fotofika på Viksängen i går, och vilda diskussioner som vanligt! Och trevligt! Synd för er som inte va där! ;) Och jag va en svikare igår,  körde en analogkamera med MYCKET, MYCKET AUTO! :)

.

Köpte också en en bok på Viksängen! "Bilder bakom kulisserna" (Bilder av Hans Gedda med text av Lars Forsell)

Nog för nu!
/Bengan

Postat 2022-10-21 07:04 | Läst 923 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 5969 // Leica M6 som sagt!

Leica har nu kommit med en kopia av den bästa Leican! ;) Leica M6 alltså!

Och det det här är den riktiga King of Bokeh! Summicron 35 mm!

Läs mer här! 

Och här om King of Bokeh!

/Bengan

Postat 2022-10-20 16:55 | Läst 1197 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa