Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5877 // Krigsfotografen Robert Capa igen! Fakebilder och färgfoton!

Fotografen Robert Capa är nog mest berömd för sin bild på den fallande soldaten i det Spanska inbördeskriget! En bild som några även ser som fake! Och lägger ned mycket tid och kraft på att bevisa det! Med bilder, närbilder och intervjuer med folk som var med i kriget!

Förövrigt så har Capa även tagit även hel del färgbilder! Spännande och intressanta! Capas färgbilder kanske inte är så välkända! Men en fråga kan såklart då bli, varför tog inte Capa sina krigsbilder i färg? För färgfilm fanns ju på 1940 och 1950-talet!
Bra fråga, det kanske e något att fundera på!  ;)

Här är en länk till några färgbilder!

Annars e livet i Grövelsjön inte som vanligt! Utvecklingen försigår även här! Jag har som vanligt ändrat adress på DN så den skall komma till Småbruket Västerbäcken! Tidigare fungerade det så att tidningen kom vid pass 13-tiden var dag! Vi va ute på fjället och kom hem på eftermiddagen och kunde sitta på förstukvisten med en sval öl och läsa dagens DN! Numera är det inte postutbärning varje dag, det betyder att DN inte längre är dagens nyheter! Det här gäller de lokala tidningarna också! Men paketbilen kommer varje dag!

Nu säger såklart någon att DN finns på nätet! Jag vet, det mesta finns på nätet! Ok, det e kanske skönt att slippa tidningsprassel vid morgonfikat, och att slippa gå till brevlådan! Och förresten, snart finns det ingen som upplevt det här, då e det problemet ur världen! :)
Det e nog så i politiken också! Så det finns hopp för vissa politiska partier! :)

/Bengan

Ps. Nyss så frågade jag min fru om jag skulle starta upp hennes laptop så hon kunde läsa DN till morgonkaffet! Nej tack sa hon! :)

Postat 2022-07-06 08:59 | Läst 675 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 5841 // Capa-kameran i fjällen! :)

Kameraladdning från 1930-tal!

En yrkesfotograf under filmtiden ville såklart kunna ladda sin kamera snabbt! Och även kunna byta film snabbt! Det var säkert en av anledningarna till att en del fotografer, och även krigsfotografer, som tex Robert Capa, valde att arbeta med Contax II! Leica va säkert ett bra alternativ, litet billigare, och lätt och behändig, men aningen bökig att ladda filmen när det va brådis! Och så betydde nog Zeiss-objektiven en del när man valde Contax II!

Och idag blev Contax II en fjällkamera! Nåja, det har den varit tidigare också! Och i dag finns det såklart modernare grejer för att fota i fjällen med! Där man direkt kan berätta var man är! Tex via en iPhone! Det här e iPhonebilder! Ni fattar va! ;)
Det blev två kortare turer idag! Några regnskurar störde litet i vandringen!

.


Nyss satte jag mig ner för att titta på kartan inför morgondagen, och upptäcker att kartan håller på att dela sig!
Så kan det gå efter ett tag!

Nog för nu!
/Bengan

Ps. Vi passerade ett sportoutlet på vägen upp! Häftiga fjällvandringskläder! Håller fjällvandring också på att bli en arenasport?

Postat 2022-07-05 20:47 | Läst 946 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 5840 // Morgonkaffe, lätt duggregn 07.00 och så Capa-kameran!

Sitter med morgonkaffet och läser digitala DN, då pappers-DN inte kommer varje dag till Grövelsjön!
Uppehåll just nu, så då blir det en lättare tur över på Norgesidan på några timmar!

Testar Capa-kameran för svartvita fjällbilder!
Mina snabbmatsbloggbilder tar jag med X100S! Eller med iPhone! :)

/Bengan

Postat 2022-07-05 10:26 | Läst 570 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 5839 // Mera om Robert Capas kamera

Varför använde Robert Capa en Zeiss Contax II? Bra fråga, men det var flera krigsfotografer som gjorde så tills M Leican kom! En anledning är såklart Zeissobjektiven samt även den relativt snabba och enkla filmladdningen om man jämför med en gängleica! Man öppnar upp den bakre delen på Contax-kameran, sätter fast filmänden i mottagarspolen och stänger kameran! Den som laddat en gängleica vet alternativet!

.

Och varför bytte då Capa från Sonnar 1,5:an till ett Nikkor-objektiv? Kanske för att objektivet låg väldigt nära Sonnar-1,5:an vad gäller skärpa! Vad jag förstår så upplevde man de tidiga Nikkorobjektiven som mycket skarpa, som delvis kan bero på att de objektiven gav litet mer kontrastrika negativ än andra fabrikat!

Och man kan ju ha synpunkter på låsningen av objektivet på oändlighet på en Contaxkamera! Den låsning kan man ta bort om man så vill!

Nog om kamerahistoria just nu!

/Bengan

 

Postat 2022-07-03 07:41 | Läst 873 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 5838 // För kännedom, Robert Capa-kameran! :)


"While Robert Capa is known for using Leica at the beginning of his career (most likely the Leica III model), the bulk of his work was shot with the Contax II series cameras. He preferred the 50mm focal length and shot with the Zeiss 50 sonnar 1.5 for much of his career. On the day he died from a landmine during the First Indochina War, he was found with his Contax II and a Nikon S 50mm".

Mera intressant läsning finns här!
http://shooterfiles.com/2016/05/master-profiles-robert-capa/

Ha en fin helg!
/Bengan

Postat 2022-07-02 17:28 | Läst 853 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7 8 Nästa