Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5764 // Jag måste träna på att ladda min Leica under gång! :)

Under Uppsalabesöket märkte jag att jag tappat en del vad gäller handhavandet med min M6:a! Det blev litet strul när jag skulle ladda ny film i kameran på kvällen!

Aningen pinsamt när jag också blev fotograferad i det här! :)

.

Canon 1,5/5o mm, Leica M6 (Full öppning)

Nu gjorde jag inte riktigt rätt heller! Jag skulle ha spolat tillbaka filmen litet längre, en bit till efter snäppet, då man hör/känner att filmen lossnar från spolen! Sedan av med bottenstycket, som jag sedan borde stappat i jackfickan! Efter det så borde både filmuttag och så ny insättning av film gått bra! Och det som strulade mest, det va att jag inte hade öppnat filmkasetten innan det här! Ilfordkasetten har ett lock som sitter hårdare än vad locket gör på Kodakfilmkasetten! Kodak fixar jag med att hålla kasetten i handen och peta upp locket med samma hands tumme!

Jag forsätter med M6:an och Canongluggen ett tag till! Det e kul att fota med den här utrustningen! Slow Photo liksom! Och Canongluggen va populär att ha på M Leica bland många yrkesfotografer! (Läst press och tidningfotografer)

/Bengan

Ps. Och för ordningens skull kan jag tillägga att det går både snabbare och blir skarpare att fota digitalt! Men det finns annat än bara snabbhet och skärpa! ;)

Postat 2022-05-05 19:56 | Läst 543 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5763 // Till en viss del nostalgi! Om Leica och en del annat!

Fotade med Leica M6 i Uppsala och blev påmind! I dagens fotografi så kan väl batteriet ta slut, eller någon enstaka gång så kan minneskortet bli fullt! I alla fall hos mej! :) Men här gick det inte att dra fram filmen på M6:an och då vet jag vad som väntar! Nu e det litet extra med en analog M Leica, den sönderfaller i delar vid filmbyte! Och filmrullen ligger i en liten filmkasett, där ilfordfilmerna kräver två händer för att öppna kasetten! Med Kodak där kunde jag öppna kasetten med en hand! Så det blir litet extra pyssel för Ilfordfilmer i en galleria en se'n kväll i Uppsala! Men så här va det förr och det funkade bra! Man visste inte om något annat! Jag kan nog känna en aning stress, eller kalla det för otålighet numera vid filmbyte utomhus på kvällen, en stress som jag inte upplevde förr! Men stressen beror nog mest på en slags "modern" otålighet! Allt skall gå fortare och vara enklare, så man får tid för annat! Vad annat nu kan vara!
Fast jag kan med "tankens hjälp" gå ned i varv, jag kan fråga mig själv, "varför så bråttom?" Och får inget bra svar! :)

Nåja, nog om detta moderna!

.

I dag läsning om fotografi i DN! Det e mer sällan som någon skriver om fotografi i DN! Men det kommer då och då! Jag saknar Sara Danius av flera anledningar, bla. för att hon skrev om fotografi i DN då och då! Hon skrev om fotografi på djupet, och inte bara recenserade fotografi!

.

Och så finns det annonser i DN! Men fördelen med annonser i en papperstidning det e att anonserna ligger stilla!

.

Man kallar vissa kameror för fattigmans-Leicor numera! Fuji X100 e väl de fattigas ersättning för Leica M11! Och då kan nog min Fuji X-E1 bli en fattigmans Leica Q2! För dom ser ganska lika ut, min Fuji X-E1 och en Leica Q2! :)

Man gjorde så här även förr, hade man inte råd med en Contax II med ett Sonnarobjektiv, så fanns det Leica med en Summar till ett billigare pris! Fattigmans Contax kanske! :)

Nog för nu!

/Bengan

Postat 2022-05-05 07:34 | Läst 919 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 5762 // Klimatrapport från Uppsala!

Vi har varit i Uppsala och lyssnat på en föreläsning!  Lättrest, för Pendeltåget landar mitt i Uppsala centrum! Innan föreläsningen fikade vi på Güntherska och gick se'n en vända på sta'n! Föreläsningen hölls på Stadsbiblioteket! Jag hade en litet kunskap i ämnet, då jag köpt boken om det hela, om Klimatkatastrofen alltså, men det blir alltid extra intressant när författaren själv berättar! Och det gjorde författaren så bra, att min fru som inte läst en rad i boken, tyckte det va mycket intressant! Det kallar jag för en bra föreläsning!

.

Efter föreläsningens slut så gick jag fram till föredragshållaren med min klimatbok och frågade, "Om du får titta på min Leica, kan du då skriva några rader i din bok?" Självklart sade författaren, och skrev mitt namn i runskrift! Se'n tag jag fram min Leica M6! En Leica öppnar många dörrar! ;)

Efteråt så blev det ett lättare kvällsmål på en Libanesisk restaurang! Mycket gott tillagat, och till maten tog vi ett Musar Jeune 2019! Helt Ok! Och som avslut tog jag en Caffé Corretto! Efter litet googlande hos personalen så fixades en alldeles utmärkt Caffé Corretto, en av de bästa jag druckit faktiskt!

Och nu är vi åter i världens mitt igen! :) Och jag har börjat planera inför Gnesta-Planket! Som är alltid sista lördagen i Juli!

/Bengan

Ps. I morgon fotofika på Viksängen! Och kanske dags att börja köra litet Dogma-kamera igen! Konkretisera min fotografi!

Postat 2022-05-04 14:23 | Läst 1025 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 5761 // Leicagubbe! :)

Leica är ett känsligt ämne, därför blir det en kortblogg! Och det finns Leicaälskare och Leicahatare och dom som inte bryr sig! Hörde senast nå'n som sa, "äldre män köper Leica på ålderns höst, som andra äldre män köper en Porsche på ålderns höst!"  (Men jag har inte hört något om kvinnor och Leica) Och att köpa Leica på ålderns höst, då e det nog en ditital M Leica man talar om! Äldre män glötar nog ogärna med framkallningsvätska å sånt! ;)

Ok, Leica e speciell, och Leica har kanske, kanske sa jag, blivit som en dyr klocka eller dyr bil för vissa äldre män! (Leica va inte speciellt dyr förr, för då hade jag inte haft råd med en svart M Leica 1962)
Och numera så har några yngre fotografer, 50 + c:a, också börjat upptäcka analoga Leicor! (Dom upptäckarna bor mest på Södermalm i Stockholm påstår någon)

Här e tex. Micke Berg om Leica!

Mer om Leica!

Hur som helst, jag gillar min Leica M6! Jag har haft den i snart 35 år nu, den funkar bra! Just nu sitter en rulle HP5+ i den inför vår Uppsalaresa! Det blir litet Slow Photo liksom, en analog M Leica e inte så himla snabb att fota med, om man jämför med en digital kamera numera! Slow Photography liksom, och extra Slow blir det nog också, då de exponerade filmrullarna sannolikt kommer att ligga ett tag i kylskåpet! Ett kylskåpsliggande, som kan oroa en del fotografer, men jag e inte orolig! :)

Som sagt, mot Uppsala och Klimatkatastrofen år 536! ;)

/Bengan

Ps. Min första Leica köpte jag 1959! Varför Leica frågar nog någon? Jag kunde inte så mycket om kameror då! :)

Postat 2022-05-03 07:13 | Läst 836 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 5760 // Vad göra i Uppsala under några timmar?

Leicagubbe med livvakt! En Leica e dyr numera!

Vi tar pendeltåget i morgon från Gnesta till Uppsala för att bevista en föreläsning på Stadsbiblioteket! Vi har några timmar på oss innan föreläsningen och tänker ta en promenad i centrum! Ev. ta en öl och senare äta! Ev vegetariskt! Någon som har några tips på en liten kort runda i Uppsala? Där man passerar ett bra ölställe, fik och sedan en bra restaurang! (Vi bor på Bangårdsgatan) Ingen lång runda utan bara lagom alltså! :)

Här är föreläsningen!

Tacksam för för några tips och råd!

/Bengan

Postat 2022-05-02 19:24 | Läst 927 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 7 8 9 Nästa