Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5775 // Madeleinekaka och när Greg LeMond made the Greatest Comeback in Modern Sports History!

Under promenader ser jag saker som ibland fungerar som en Madeleinekaka! Nu är det inte doften som startar upp min minnesbild, utan det är när jag ser ett föremål! På en före detta genomfartsgata i Gnesta, Stenstagatan stod en cykel parkerad, en cykel med en påbyggnad på styret som jag känner igen! Jag har en så'n grej själv, som jag använt på min racercykel! :) Konstruktionen hjälper cyklisten att hålla en lägre ställning, som ger mindre luftmotstånd och det blir även en mer vilsam ställning under ett tempolopp! Om nu ett tempolopp kan bli vilsamt!

Första gången jag såg den här konstruktionen det var i direktsändning från Tour De France 1989! Sista etappen som var ett tempolopp! Greg LeMond startade med en cykel och en utrustning som tillhörde framtiden! Diskhjul bak, aerodynamiskt formad hjälm och med ett speciellt styre! Motståndaren, Laurent Fignon, som startade efter Greg, använde en ortodox tempocykel och körde barhuvad utan hjälm! Man har, om jag minns rätt, räknat på det här vad gäller luftmotståndet, och det föll inte till Fignons fördel!

Som sagt, även saker som man ser, kan fungera som en Madeleinekaka! Men så är det nog för de flesta!

Här finns mer att läsa om Greg LeMond!

Och ännu mer läsning!

Nog för nu!

/Bengan

Ps. Idag fotofika på Viksängen, inköp av D-76 och jag fortsätter att fota ett tag till med en Leica IIIf med en 35 mm piratlins!

Postat 2022-05-12 07:50 | Läst 651 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5774 // Centralkonditoriet i Väderstad! Om ett bra fikaställe alltså!

Här är ett annat bra fikaställe, Bönhamn vid Höga kusten!

Ibland glömmer jag saker, men inte så ofta så det blir oroande, och kan då få hjälp av en slags egenutvecklad sökmotor på nätet! Min glömska kan komma då jag inte kommer ihåg platsen eller året då vi va på en viss plats! Och då använder jag min sökmotor! :)

Jag skriver i googles sökfält, "fotosidan straight" och så orten eller ämnet jag söker, tex. "väderstad" (Men motorn e inte så exakt, så skulle jag skriva "fotosidan straight leica", då blir det väldigt, väldigt många resultat! Så om ni skall prova, tänk på vad ni skriver! :)

När vi är på väg, vi är ofta på väg, och då tex söderut via bil, så brukar vi försöka ta vägen som paserar Väderstad! Det blir såklart en liten av stickare från e4:an på några minuter om vi skall fika i Väderstad, men det är det väl värt! Centralkonditoriet är en bra fik, jag sätter det på en 6:a på en femgradig skala!
Och Rökstenen finns nära! Här är en blogg från 2008 om ett besök vid Rökstenen! Men Obs, det är en tidigare tolkning av texten på stenen!
https://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-160-runristaren-varin-och-rokstenen.htm

Vad gäller i övrigt i Rohan, så skulle jag blanda till nytt D-76, men påsen jag öppnade innehöll ett brunt pulver! Så även D-76 i påse är en färskvara!

Och min Slow Photography med Leica IIIf fortsätter! Den kan väl kännas ibland som att ha ett block papper och några kolkritor med sig, men det kan bli bilder av det med! Men det går att fota snabbt, om man vill! Sunny 16 och hyperfokal! Snabbare än AF :)
Men jag har även ett emergency kit med mig ifall, en iPhone 5S! Så jag e inte helt utanför dagens bildgemenskap!

Nog för nu!

/Bengan

Ps. Här är en bra bok jag återvänder till då och då, bara för att bli litet påmind! :) "Om Långsamhetens lov : eller vådan av att åka moped genom Louvren" (Owe Wikström)  Boken handlar bla. om att många människor talar om en längtan efter långsamhet för att i nästa sekund ändå jaga vidare genom livet!

Vad gäller att fota med Leica IIIf alltså! :)

Postat 2022-05-11 08:02 | Läst 753 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5773 // Pensionärslivet är ofta en enda stor oreda! :)

En praktisk, liten och kompetent lins till M Leica! Linsen har inbyggt motljusskydd! Att säga lins och optik e fel, men vänta bara, det e snart rätt! Språket förändras! ;)

Och så till er ungdomar, jag vill varna er för pensionärslivet! Akta er för det! Det är ofta en enda oreda eller oordning! Ordningen fanns när jag arbetade, bestämda tider för både arbete, fritid, fika och matraster! Det va en ordning man införde med hjälp av kyrkan i industrialismen barndom!

Och skall jag tala om något som kanske e ännu känsligare, att vi skall äta på bestämda tider! Nu anar ni något va! Här kan vi nog tala om en konspiration! Vi har ju blivit itutade sedan barnsben att det e bra att äta på bestämda tider! Tror ni att vi är gjorda för att äta på bestämda tider! ;) Knappast, vi åt förr när vi va hungriga och hade tid! Och vi klarar fasta bra! Då startar tex. en del läkeprocesser i kroppen! Så vi dör inte om vi hoppar över någon måltid! Det här att vi måste äta på bestämda tider tror jag sitter mera i huvudet! Som ett slags sockersug! Se'n finns det såklart undantag för vissa sjukdomar osv!

Och jag stiger upp tidigare än då jag arbetade! Nu kommer en existensiell fundering! När jag jobbade, så hade jag svårt att stiga upp på morgonen, jag ville gärna dra mig litet efter att klockan ringt, numera så vaknar jag tidigt, sätter på kaffe, hämtar DN och plockar fram en bok och så börjar dagen! Det kanske e för att det e roligare att inte behöva gå till jobbet! Det här med att sitta kvar och läsa DN utan att tänka på Pendeltågstider är en positiv del av den hela pensionärsröran! Och ger ofta funderingar på det jag läst! Ofta blir det fritänk eller hur man säger! Men fritänkare kan även ställa till oreda i samhället! Och ett sätt att hålla dom lugna det e att låta dom jobba! ;)

När jag jobbade så fanns det sällan tid för helt helt fria funderinger! Alltid va det nå't om jobbet! Så nu på den fria morgonkvisten så dyker det upp en hel del fritänk! Nyss så kom jag på att jag måste skruva på en grej som ligger i ett skåp, säger inget om vad det är för grej! Och så kom jag i nästa fritänk att tänka på Klimatkatastrofen år 536! Och plockade även fram läroboken i runskrift!

Och jag får inte glömma att dricka vatten då och då! Gamla människor dricker för litet vatten har jag läst! Då blir HB-värdet högt! På jobbet fanns i alla fall en vattenautomat! Och när jag letade efter runboken så låg Ulf Danielsson bok, "Världen själv" där, jag tog även med den boken till fikabordet, för jag kom ihåg att det fanns några rader om Gödel i boken! Även om schack! Schackspelande datorer! Och så här går tiden och när jag tittar på klockan så brukar det vara nästan lunchtid! Men det betyder inte att man måste äta! ;)

Nu är det inte riktigt lunchtid ännu, utan utgång med Sessan! Sessan är en....Bison Havanäs, tror jag? En himla trevlig och gullig liten hund som har sovit över hos oss, och nu skall vi ut på andrarundan! Jag tar nog med en kamera också! Har inte bestämt mig för vilken kamera! Måste fundera! Och så när vi kommer tillbaka så skall Sessan ha mat och jag skall blanda till ny filmframallare! Den som fanns färdigblandat i källaren hade plivit lätt brunaktig! Frågande en framkallningspsecialist i veckan om brun D-76! Bland till ny sa han!

Och det här är bara en ytterst liten del av den oreda man ofta har som pensionär! Och det har ännu bara gått några timmar av dagen! Så den ostrukturerade oredan fortsätter sannolikt! I går startade i alla fall gräsklipparen på första kicken! Mysko! Den hade stått stilla hela vintern! Och jag tror jag hinner ta en liten nap framåt eftermiddagen! Men först en runda till med Sessan! Som sagt, en himla ostrukturerad oreda! ;)

Slut för nu, Sessan väntar! :)

/Bengan

Ps. Även författartänket kan bli litet ostrukturerat som pensionär! Det märker ni säkert här i bloggtexten! Men det e nog det som kallas fritänk! ;)

Postat 2022-05-10 09:09 | Läst 584 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 5771 // Kunde inte hålla mig, så jag satt Zöllners lilla vidvinkelobjektiv på Barnack-Leican

Kunskap e bra, men för mycket kunskap kan även störa, tex i fotograferingen! Innan jag visste så mycket om foto, så va det mest om Leica! (Fast varför jag köpte min första Leica 1959, det har jag ännu inte riktigt klart för mig, kan vara en bra försäljare hos Öbergs Foto) Men till saken, jag har ju laddat Barnack-kameran med sommarfilm, satt på en piratoptik, och börjat ta bilder! Och det är en del ungdomar som kallar gängleicor for Barnack-kameror numera, fast inte så mycket i Sverige, ännu i alla fall, men det kommer nog! Ni vet väl att man numera kallar objektiv för lins tex!

Men till saken, efter ett tags fotande med Barnack-kameran så kom tanken smygande! Jag har ju fixat så att Zöllners 2,8/35 mm även går att använda på Leica! (Zöllners 2,8/35 mm har Contaxfattning) Så nu sitter Zöllners lilla vidvinkel på Barnack-kameran! Allt funkar bra, avståndsinställningen stämmer också!

/Bengan

Ps. Och var inte oroliga eller rädda när ni läser om det här filmfotandet! Eller att fotandet inte riktigt följer givna analogfotograferingsregler! Men jag kan förstå att det kan kännas konstigt för en ovan och kanske även vara litet oroande! Men se det så här, det är väldigt, väldigt få som fotar så här! Så ta det bara lugnt! Det e ingen fara på taket, som man brukar säga! Och det bör finnas viktigare saker att oroa sig för! :) ;)

Postat 2022-05-09 18:48 | Läst 651 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 5770 // Lagom skärpa, vad det nu är! Med en Barnack-kamera! :)

Och det finns säkert olika uppfattningar om vad lagom är! Här är en bild där jag tycker skärpan är lagom! Eller säg så här, skärpan e lagom för mig! Och då e jag nöjd! Bilden är tagen med Barnack-kameran IIIf och Sonnar 1,5/5 cm! Film Ilford HP5+, framkallad i Kodak D-76! 400 ISO! Bilden är delförstorad!

Och ni som kan det här,
och har varit med förr, ni förstår att det här e mycket Slow Photography! :)

/Bengan

Ps. Och som sagt, det här med Barnack-kameran, det namnet verkas användas för gängleicor! Sannolikt då gängleicor e mer lika ursprunget än de senare leicorna! Och det va inte bara ros när M Leican kom, man tyckte den va för stor och klumpig jämfört med tidigare gängleicor!

Postat 2022-05-09 07:24 | Läst 674 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 ... 9 Nästa