Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5752 // Hjältarna från Telemarken och en del annat smått och gott! Som digitalkameran typ!

Analogt fotografi!

"– Den breda carvingskidan tog kål på hela telemarkscenen. När den kom ville folk som åkte telemark prova det istället och upptäckte att det var en helt annan grej än tidigare. Man behövde inte längre vara lika duktig på att åka för att få till en bra sväng och få ett skönt flyt utanför pisten. Det blev ett enklare och effektivare sätt att åka på och telemarken behövdes inte längre. Det har gjort att det numera inte finns någon fördel med att åka telemark. Det är bara jobbigare, svårare och tyngre."

Det här gäller nog det mesta vi håller på med! Vem fjällvandrar numera i läderskor och en Fjällrävenjacka som är behandlad med Fjällrävens Grönlandsvalla och utsmetat med hårtork! Numera gäller Goretexutrustning och lätta Goretexskor? Å vem använder karta och kompass, när det finns GPS osv!

Våra bilar, som nästan kör sig själva, och dessutom varnar för det mesta som man va själv tvungen att hålla koll på tidigare, osv! Exemplen här kan bli på hur många som helst på den "färdiglagade snabbmat" som serveras i vår Sköna nya Värld!

Det här gäller såklart även våra kameror! Digitalkameran letar nästan själv upp motivet, i alla fall gör AF på kameran det!
Och så kan man ta hur många bilder som helst! Och utan att motivet knappt märker det!
Har digitalkameran blivit den nya fotocarvingskidan?

Och är det bara jag som undrar över det lättuggade som vi serveras varje dag! Snabbmat i alla dess former!
I alla fall om man jämför med hur det va förr!
Vad är det vi förlorar!
Vad e det man förlorar då man inte behöver anstränga sig speciellt mycket för att nå sina mål?

/Bengan

Ps. Läs mer här om Hjältarna från Telemarken!

Postat 2022-04-26 15:51 | Läst 1000 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 5751 // Åter från Tänndalen!

Åter i vardagen efter besöket i Tänndalen, så idag uppackning! Det va solsken i stort sett hela tiden i Tänndalen, och då får man skydda sig med keps och solkräm! Det gjorde jag tyvärr sämre förr, skyddade mig mot solen alltså, när jag arbetade som skidlärare och tävlingscyklade! Därför har jag fått ta bort små hudflikar på ena örat! Men nu verkar allt lugnt vad gäller örat!

.

Vi gjorde även en utflykt till Bruksvallarna en dag och tittade på SM i lagsprint! Kul och spännande att få gå omkring bland vallare och landslagsåkare!
.

Idag flygfotografering av vårt hus! Drönare! Skall bli intressant att se hur det går till! Det verkar komma litet moln och det e bra!

/Bengan

Postat 2022-04-26 12:15 | Läst 620 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 5766 // Sista dagen i fjällen, portåkning!

Foto: Christofer Martinsson

Sista dagen i fjällen va bra! Litet hårt i snön på morgonen bara, det hade varit -6  på natten! Efter att vi varit ute ett tag så mjuknade snön på ytan och det gick lättare att åka! På utvägen mötte vi några skateåkare, två ungdomar som inte fattade hur svårt det  är att åka i det här föret! Dom åkte nästan i bredd och småpratade, allt i ett mycket bra skatetempo! Vi mötte dom även på hemvägen, samma tempo och småpratande! Dom hade väl åk en mil på det här sättet! Vi förstod lätt att det här va en del av den svenska skideliten! Mycket intressant och lärorik upplevelse! :)

Amnars e det här lyxtid i fjällen, sol, mycket snö och i stort sett folktomt! Vi beställde kaffe och våffla hos Andersborg! Christofer va inte sugen sa han! Schyst som jag är så bjöd jag Christofer på en litens smakbit av min våffla, och då gick han också in och köpte en egen frasig våffla med hjortronsylt och vispgrädde! :)

På hemvägen blev det portåkning på flacken! Jag ville pröva min hyrutrustning! Funkade bra! Nu startar nästa problem när jag prövat på det här! Titta ut nya skidor och skor!

Nog för nu från fjällen! Hemkörning i morgon! Det bra vädret e slut här!

/Bengan

Postat 2022-04-24 21:02 | Läst 990 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 5759 // Mera från fjällen, med en del landslagsåkare!

Genom björkskogen i Telemarkssväng på äldre tävlingsskidor! För den nyfikne, skidorna heter Racing jag åker på och är från 1980-talet och helt värdelösa för telemark då dom inte har någon midja och bär inte i lösare snö! Men i spår går det hyffsat! Foto: Christofer  Martinson

Och uppe på fjället hade vi tidigare fått se imponerande skateåkning! SM i Lagsprint gick i  Bruksvallarna och flera av åkarna ”rekreationsåkte” före och efter tävlingen på samma bana som vi höll till på!  Vi diagonalade på ena kanten av banan dom skatade förbi oss! Men det va en upplevelse att bli omåkt av de här elitåkarna på så nära håll! Många gånger med ett ”Hej” som hälsning! Bug och bock liksom! Kan vara att Frida eller Stina åkte förbi oss vid ett tillfälle! :)

Fästvallan funkar, men jag börjar bli övertygad om att det finns lättare utrustning att åka på! Christofer, som jag åker med, har modernare grejer, och han måste vänta in mig då och då! :(  Så jag skall lära mig litet mer om olika skidtyper vad gäller Skinsskidor typ! Man måste hänga med i utvecklingen! ;)

Nog för nu från Tänndalen!

/Bengan

Ps. Och bloggar via iPhone 5S! Tror bloggverktyget inte gillar min Safariversion! Men efter ett tag och litet handpåläggning så går det!

Postat 2022-04-22 20:45 | Läst 666 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5758 // Hälsningar från Fjellen

 Vy från ett ryggläge!

Vi har i alla fall bra väder, nästan för bra! Idag, eller i går va jag på bättre humör efter att jag fått tag på klister! För fästet alltså! Dagen innan hade jag bakhalt! Bakhalt tär kraftigt på humöret!  Så vi gjorde senare en utflykt till Funäsdalen och inhandlade klister! Klistervalla som stod på en hylla längst in i butiken! Man använder sällan fästvalla i dag bland amatörer, fästet heter Skin numera! Man lär sig hela tiden! :) 

Idag vilodag, eller kort tur i spåret för att sedan åka till Bruksvallarna och titta på riktiga skidåkare! Tror det e SM i lagsprint! Och kanske ta en bild på några av deltagarna! Vi får se hur nära jag kommer deltagarna!  * Kom faktiskt nära men det va svårt att känna igen åkarna!

I morgon en litet längre tur igen! Om det vackra vädret tillåter! ;)

/ Bengan

Ps. Att blogga via Safari i en iPhone 5S de e ingen höjdare! ;)

Postat 2022-04-21 07:11 | Läst 835 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa