Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5742 // Test av filmsimulering! Porträtt i kvällsljus och ett äldre objektiv! Zeiss Super Speed!

 Zeiss Super Speed amvänds ofta vid filminspelningar.  (Det finns även porträttfotografer som använder de här objektiven vid porträttfoto)
Här läsning! https://bcnlensrental.com/en/zeiss-super-speed-t1-3-mkiii-eng/

Mer info om Super Speed! Långt youtubeavsnitt, men det finns några intressanta filmer med retrotoner i bilderna och om Zeiss filmobjektiv! (Det går att hoppa i filmen)  https://www.youtube.com/watch?v=EUjUxKvXgpw

Prövade en filmsimulering i går kväll! Kamera Fuji X-E1 med simuleringen PRO Neg. Hi  som skall ge något mer kontrast än Neg. Std. Rekommenderas för porträttfotografering utomhus. Vi va på hemgång från Hemköpsbutiken i går kväll, utomhus alltså, och jag frågade om jag fick ta ett porträttsnaps! Det fick jag! Tack!

.

Objektivet va ett Zeiss Sonnar 1,5/5 cm från 1945! SC om jag förstår! Det här objektivet kan nog också kallas för Super Speed! :)

/Bengan

Postat 2022-04-13 10:49 | Läst 1097 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 5740 // Mera sökande! ;) * Uppdaterad med bild på Ymer!

Anna-Lena Löfgren i Harlem på Nalen 1964

Alltså, jag började att söka/googla  på gatufoto och då kom det upp för mycket om gatufoto, och dessutom ganska förvirrat! Tycker jag! ;) Så jag sökte i stället på mitt namn och då blev det mycket, mycket mindre information! Mera greppbar information också! Och det e bra för tillvaron! Att informationen e greppbar! Vad gatufoto är, så tycker jag e svårt att få grepp på! Och alla verkar ha sin egen tolkning!
 
Hittade även några länkar där jag e med, kul påminnelser, men kanske inte så kul att se hur fort tiden går! :)

Här en nordlig Road Movie!

Här om Kocksgatan 24!

Här om Gnesta-Planket!

.

Annars rätt lugnt! Ymer och jag tog en längre promenad nyss! (Ymer e en Welsh Corgi) Ymer e en mycket trevlig liten varelse! Och se'n va vi ute på tomten! Och när jag bloggar så lägger han sig på mina fötter och somnar! Då menar jag, att han ligger PÅ fötterna! Nu e det lek Pg! :)

I kväll skall Ymer hem, de e litet tråkigt, men Ymer bor som tur e väldigt nära oss! :)

/Bengan

Ps. Och nästa besök blir Doris! (Doris e en Dansk/Svensk gårdshund) Om någon vecka!

Postat 2022-04-12 12:31 | Läst 851 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 5745 // Det e ett himla sökande hela tiden! ;)

(Bilden har mycket litet med innehållet i bloggen att göra)

Att söka alltså, och kanske hitta fram! Tänker ibland på boken "Samtal med Don Juan!" På ett ställe i boken står det ungefär så här! "När man börjar inhämta kunskaper, så hoppas man såklart på snabba belöningar, som nästan aldrig blir verklighet! Och när kunskapsinhämtandet är klart, tror man, så kanske man inser att man bara e i början!" Jag tänker nu på livskunskap och inte bara på fotokunskap! ;)
Men så här är det nog för de flesta människor, så det e väl bara å gilla läget! :)

.

För övrigt så har vi besök av Ymer några dagar! Just nu e det lugnt! Men tidigare, runt 05.30, så ville Ymer ut, så verkade det i alla fall! Så det blev en liten kortare första runda! Nu vilar vi oss, Ymer i alla fall, för en liten längre runda om en timme!

Vad gäller fotografi, och att hitta sitt eget fotande, så kanske jag har hittat mitt! :)
Återkommer i ämnet!

/Bengan

Postat 2022-04-12 07:57 | Läst 1184 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 5739 // Att ta sitt bildspråk ytterligare ett steg framåt.

Bilden har egentligen inget med texten att göra! Bara som en ingång i bloggen! :)

Som sagt, hur man försöker ta sitt bildspråk ytterligare ett steg framåt.
"När man pratar om “poetiska” fotografier så ser många framför sig bilder som är inspirerade av måleri; drömska och suggestiva, kanske något oskarpa och i färger som mer speglar upphovspersonens sinnestillstånd än hur de såg ut i verkligheten.

Men det finns också en helt annan typ av fotografisk poesi — en som vuxit fram de senaste decennierna och som lånar sin form från det betydligt sakligare och kallare dokumentärfotografiet." 
(Poesi i Dokumentärfotografi av Göran Segeholm)

Att ta sitt bildspråk från sin egen personliga upplevelse och privata känslomässiga beskrivning, till en bildupplevelse som även andra kan känna och förstå, det kan nog vara svårt då vi alla har olika bildupplevelseprogram "inprogrammerade" i oss!  Eller att vi har olika livsupplevelser som styr vårt tyckande och tänkande och då såklart även i bilder! Eller för att sammanfatta, vi har olika bildsmak!

Men det här som Göran Segeholm talar om, det låter både intressant och spännande!

/Bengan

Ps. Å här är kanske en del att läsa i ämnet! Kanske sa jag! Den nya sakligheten!

Postat 2022-04-11 08:30 | Läst 1286 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 5738 // "Leica Photography” Is Dead. Leica Killed It.

Nu kanske någon undrar, är Leicafotografi en speciell sorts fotografi? Det kanske var så förr! Leica förr va en liten udda, kompakt och kompetent liten kamera i jämförelse med många andra kameror på den tiden! Kvaliten då, den va bra, och kameran var mycket slitstark! I alla fall så slitstark och praktisk att många tidnings och reportagefotografer gärna använde Leica! Men mest med vidvinkel och normalobjektiv, för till sportfoto fanns det bättre kameror! Och de här reportage och tidningsfotograferna kunde även använda piratobjektiv på sina leicor! Som Canon, Nikon och Zeissobjektiv! 

Men till saken, vad handlar det här om då? Jo Leicafotograferna förr kunde då fotografera i litet udda miljöer, tex på krogar, restauranger och på gatan kvällstid just genom att kameran va som den va! Ni vet, HCB, Robert Frank och resten! Så det e nog därför det kallades Leicafotografi!

Nu med dagens digitala teknik, även hos Leica, så kan vilken kamera som helst funka för det här fotograferandet! Så det finns nog ingen speciell Leicafotografi längre! Så nu kan nästan alla kameror funka till Leicafotografi! :)

Här är han som påstår att Leicafotografin e död! En länk som jag visat förr! http://leicaphilia.com/leica-photography-is-dead-leica-killed-it/

/Bengan

Ps. Så för att sticka ut hakan litet, så kanske Leicafotografin är analog fotografi? Då blir det i alla fall litet svårare att fota i mörka gränder! ;)

Postat 2022-04-10 08:07 | Läst 1381 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 7 Nästa