Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5662 // Varför jag inte gillar mörkrum! :)

Två Crimsonlådor! :) Det finns fyra lådor till i kartskåpet!

Man har olika saker med sig i bagaget, det va det som Skå-Gustav kallade för det Sociala arvet! Nu kanske inte det här e så himla tungt arv, men ändå tillräckligt för mig! ;) Alltså, en gång för länge sedan arbetade jag som kopist hos en fotograf! Det va inte riktigt det jag ville, utan jag ville såklart vara fotograf! Men man måste ju börja någonstans sa de kloke! Och den här fotografen hade samlat på sig fotojobb hos teatrar, bagarier, "modehus" och glasbruk bla! Och vad gäller glasbruk, det är där jag kommer in i handlingen! ;) Jag kommer inte ihåg om det va Kosta eller Reimyre glsabruk, men glaset kom i alla fall i stora trälådor, väl förpackat, och glaset skulle packas upp, fotograferas för glasbrukets katalog! Och vad gäller att fotografera glas med alla de speglingar som kunde uppstå i glaset vid belysning, så byggdes ett litet tält av genomskinligt tyg där glaset kunde stå! Ett antal flyttbara lampor fanns utanför det lilla tältet! Och det fanns inget Photoshop på den tiden, nu börjar ni nog ana något! Någon som hör talas om Sisyfos?

Så gick ändå några år men jag förstod att mörkrummet inte riktigt va min grej! Sedan hade jag ett mörkrum hemma, vem har inte haft det, och på några senare arbetsplatser hade fotoklubben mörkrum! Men som sagt, mörkrummet va inte riktigt min grej! Men under den här tiden började jag fota dia, å vem har inte gjort det,  och senare kunde man få blanka färgkort, även stora färgkort, via de maskiner som fanns i nästan varje fotobutik!

Men å göra fina svartvita kopior då, jo för det upptäckte jag tidigt Crimson! Tror det va för en dryga trettio år sedan, labbet låg då på en bakgata på Kungsholmen!
Crimsom gör bättre kopior än jag som amatörkopist någonsin kunde ha gjort! Och Crimson e fortfarande min kopist!
Lyxigt liksom!

Så vare med det!

/Bengan

Postat 2022-02-02 09:55 | Läst 785 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 5861 // Zen och konsten att fotografera! Silverbaserat alltså!

Här kommer några analoga bilder, eller silverbaserade som flera kallar det! En del av de här bilderna jag visat tidigare! Och alla upplever ju punctum på sitt sätt! :) Alltså, jag fick frågor i förra bloggen om varför jag fotograferar analogt! Mycket bra frågor! De e bra med frågor, då får man stanna upp litet och tänka efter! Varför fotograferar jag analogt alltså?

Ok, jämfört med dagens digitala teknik, så är det ingen större fördel att fotografera analogt! Allt e nästan bättre med det digitala, snabbheten, skärpan och att man kan snabbvisa bilderna! Som sagt, varför då fotografera analogt?
Kommer att tänka på boken "Zen och konsten att sköta en motocykel" som ändå inte är någon speciellt bra bok att läsa om man skall sköta sin motorcykel! Boken handlar om något annat, författaren försöker hitta begreppet kvalitet! (Vad det nu är, men i alla fall så är det inte den kvalitet som vi tänker på när vi köper våra varor) Men författaren letar efter något, och det e väl det jag också gör när jag fotar analogt! Försöker hitta något i fotografin!

.



Jag fotar ofta människor, som säkert någon märkt, men här e ett försök till en litet "djupare" bild! Ni vet va, han Auden, "This is the night mail crossing the Border..."  ;)

.



Jag kan väl ändå försöka sammanfatta det hela litet! Mitt analoga fotograferande alltså! Silverbaserade alltså! Jag har ofta en bra känsla i mig när jag fotografer analog! Och tycker även att jag då och då får till bra bilder via det analoga! Inte alla bilder såklart, men dom bilderna visar jag inte! ;) Och varför jag tar en bild, det är ofta något i motivet "som pockar på uppmärksamhet"! Något i ett motiv  ger en känsla! (Så här e det nog för de flesta fotografer såklart) Men det kan även vara en detalj på motivet som får mig att ta bilden! Jag gillar ögon! Som i bilden här ovan!

.

Och ibland så styr man inte själv fotograferandet! Här hade jag stått och samtalat med mannen en stund om det sk. livet och en del annat! Då sade han, "kan du ta en bild på mig?" (Han hade förstått att jag fotograferar då jag höll i en kamera)

.

Det blev en hel del porträtt här i bloggen, men det beror sannolikt på att jag gillar gillar människor!

Det blev en lång histora det här varför jag fotar analogt! Tack för den frågan i förra bloggen! :) Jag tog då såklart chansen att svara i en ny blogg! :) Nu kanske den riktigt renläriga analogfotografen tycker att jag fuskar litet när jag fotar analogt! Jag framkallar dock filmen själv, men sedan skannar jag filmen för att kunna pricka bort dammet via PS! Och det e skönt att det finns PS, för jag va aldrig bra i mörkrummet! Det va svårt och tråkigt tyckte jag! Jag vill bara trycka på knappen och ta bilder och sedan samla oframkallade filmer i kylskåpet! Men nu har jag bättrat mig vad gäller filmrullar i kylskåpet, det ligger bara två oframkallade där just nu! Så det går litet framåt! Men aktuella bilder kommer sällan direkt, dom har först vilat sig i kylskåpet ett tag!
Och om det gäller kopior, så har Crimson hjälpt mig ända sedan när dom låg på Kungsholmen! Och det va ett bra tag sedan!   :)

.

Hammarby Boxning

.

Men jag försöker faktiskt bredda mitt fotande! ;) Kolla här, inte en människa i bild! Nu e det här även en omtagning på ett tidigare fotograferat motiv, då jag tyckte att den första bilden inte blev bra!

Så va det med det analoga för mig, om någon nu undrar!

/Bengan

Ps. Men visst har jag en digitalkamera som jag fotar med då och då! Men det blir mer sällan numera!

Postat 2022-02-01 09:30 | Läst 939 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7