Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5761 / De e väl så på gamla hårddiskar! Där ligger ofta mycket annat som stör! ;)

Brukar skylla på det när jag behöver betänketid!  Nåja, det handlar nog om något annat också, stickspår kanske man kan kalla det! När jag läser så hittar jag ibland meningskonstruktioner som leder tankarna åt ett helt annat håll än vad som beskrivs i det jag läser, som kan ge en kommentar från närstående som, "Hallå, e'ru vaken? Varför svarar du inte på frågan?" 

Ofta e det otåliga ungdomar som säger så, typ 60+ och liknande! Dom har ingen aning om vad allmänbildning innebär för mänskliga hårddiskar i längden! Det får dom tids nog uppleva när dom själva e där! Skall försöka komma till saken så ni fattar! Ett exempel alltså! I morse när jag läste i DN om den nya miljötiden, typ hur leget e i San Francisco! Leget beskrivs som, "Natt klockan tolv på dagen" Då fattar ni hur lätt det är att ha fortsatt koncentration på läsningen i DN efter den tidsangivelsen! Så det med det mesta i livet, de scha vö liksom! Å mera så'nt blir det ju äldre man är! Så att hålla reda både nutid och förbigången tid, och ibland även framtidskonsekvenser samtidigt, det tar tid, om man inte skall slarvtänka!

.

Nu till något helt annat, om en fattigmansdigitalleica!
(Ingen särskrivning här inte)
Alltså, varför köpte jag en Fuji X-E1 i stället för Leica M9! Jo, efter att ha tittat och klämt på Leica M9 ett antal gånger, så tyckte jag att en Fuji X-E1 med adapter skulle fungera lika bra! Visserligen så blir min Summicron 35:a som en Summicron 50:a, men det funkar bra! Summicron som Summicron! :)

.

Här e en bild tagen med Fuji och Summicron 35:an i morse! Hyperfokal! 800 ASA! Tri-X inställning! Med inställningen HP5 Plus kanske bilden blivit litet bättre!? ;)

Å i dag fredag! De e inte så lätt att hålla reda på vilken dag det är när man e ständigt ledig! Både för och nackdelar me å vara ledig!

Nog för nu!
/Bengan

Ps. Första bilden e också tagen med Fuji och Summicron 35:an!

Postat 2020-09-11 10:53 | Läst 931 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5760 / Filmladdning!

Det är bra att ha instruktionsboken kvar!  ;)

.

Det här ser väl bra ut va?

.

Å så är det viktigt att veta vilken känslighet man har på filmen!

.

Å det gäller att inte glömma att nollställa räkneverket! Det här e ingen automatkamera! ;)

.

Jag har även ett motljusskydd som funkar bra för sökaren! Ni ser sökaren genom motljusskyddet! Från andra hållet så har man bra koll på bildutsnittet!

.

Men jag börjar med att ha en vidvinkel på kameran under dagen! Och det blir då mest hyperfokalfotograferande!
Ett snabbt sätt att fota! Sikta, tryck av och dra fram till nästa ruta!

.

Och så har jag fått en exponeringsmätare! Mycket miljömodern, inget batteri, utan den drivs av ljuset!
Tack för den Ronny! :)

Nog för nu!

/Bengan

Ps. På kvällen byter jag optik till en Jupiter-3! En tidig Jupiter-3! Den optiken har jag även till porträtt!

Postat 2020-09-10 18:41 | Läst 1029 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5759 / De va nog mera äkta bilkörning förr! Å mer äkta foto också! ;)

Alltså, jag sitter vid morgonkaffet och tänker på bilder jag ser i en bok! En bok från 1960-talet! Det e flera som påstår att vi hade en bra tid på 1960-talet, vad det nu innebär!

.



Och vad gäller den här bilden på en Lotus så ser jag i alla fall mer av ett ursprung i racerbilskörning! I dag har vi byggt in ett antal elektroniska hjälpmedel även i racerbilarna! Å det elektroniska  finns ju såklart i våra vanliga bilar, och även i våra kameror! Vad gäller våra konsumtionvaror, så e ju marknadsplanen att alla skall kunna använda dom, typ köra bil, och fotografera osv, osv! Men breddar marknaden  genom att bygga in hjälpmedel för de som tidigare haft svårt med bilkörning och fotografering typ!

Å det e väl inget fel i det här att bilen sköter det mesta när jag kör, och att även kameran gör det när jag trycker på knappen! Man får tid över för annat liksom! ;) Och skulle nå´n ha synpunkter på det här när det gäller kameror, så finns det bildprogram som tar oss tillbaka några år i vår bildframställning! Retrostuk likom! Det finns retrostuk i det mesta!

När jag började fjällvandra för en femtio år sedan så fanns det inte så mycket hjälpmedel ute i vildmarken! ;) Inga goretexkläder, ingen mobiltäckning, å ingen GPS, å hur gick det då att fjällvandra? Det gick mycket bra! Så här i efterhand, när jag kan jämföra, så kändes det mer som en äkta fjällvandring liksom! De va väl de att man måste lära sig mer om väder, typ att se på himlen om det va nå't Pg framöver! I stället för att titta på mobilen alltså!

Så för att återkopla litet i alla fall, så är jag inte helt med på båten vad gäller alla de hjälpmedel som vi numera omger oss med! Det blir litet av en skyddad verkstad liksom! ;) Ok, jag e väl en så'n där bakåtsträvare, men jag undrar ändå...

/Bengan

Ps. Mera filmframkallning i dag! Så tror jag nu i alla fall! Om jag inte hittar på nåt annat roligare! ;)

Postat 2020-09-10 08:12 | Läst 977 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 5758 / I dag tröstkonsumtion! :)

Å tråkigt med regn när man e ledig! Men jag hann i alla fall ut med Roffe innan det började regna på riktigt, så vi blev bara litet fuktiga! Jag behövde inte ens fälla upp paraplyet! Men se'n när vi satte oss i bilen så kom regnet! Bra tajmat sa Roffe! Då passade jag på att handla litet tröst med tanke på att det nog blir nog en del inomhus i dag! Köpte en tröstgrej, Vårt behov av tröst liksom! Omalda, mörkrostade kaffebönor! Vi har en kaffekvarn hemma, så det e lugnt vad gäller den delen!

Vad gäller annat behov av tröst, så har Fuji kommit med en ny optik, XF 50 mm f/1.0! :) Jag väntar nog med sådana extrema grejer, mitt prio e Meyer Plasmaten i LTM-fattning! ;)

Eller Zeiss Super speed! Också i leicafattning! Då kan jag även ha den på Fuji X-E1!

Men just nu e jag mycket nöjd med 7Artisans 1,2/35 mm! Kostar 1400:- c:a! :)

För övrigt blir det filmframkallning i dag! HP5 Plus i D-76!

Förresten, kaffet va gott!
Men jag skall mala kaffet lite finare nästa gång!

Nog för nu!
/Bengan

Ps. Vad gäller 7Artisans 1,2/35 mm så har man även där utgått från Ludwig Berteles Sonnarkoncept!

Postat 2020-09-09 13:44 | Läst 976 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 5757 / Mera Ludwig Bertele!

I dag använde jag en annan av Ludwig Berteles konstruktioner, en Biogon 3,5 cm i LTM-fattning! På en Leica Standard! Ursäkta Leica! Orsaken va att jag märkte att det satt en film i kameran! Så det va bara att fota upp rullen och samtidigt pröva nya exponeringsmätaren!  Tack för den mätaren Ronny!

Och nu börjar allt bli som vanligt i kylskåpet, fem exponerade rullar ligger och väntar! :)

Nog för nu!
/Bengan

Ps. Det kan såklart finnas någon som inte vet vem Ludwig Bertele är,
så här finns information!

Postat 2020-09-08 17:06 | Läst 1061 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 Nästa